Klassisk japanska

Klassisk japanska (中古日本語, chūko nihongo) refererar oftast till Heian-periodens (794-1185) japanska. Under det perioden infördes två stavelsebaserade teckenuppsättningar, katakana och hiragana, vid sidan av de kinesiska tecknen. Det bidrog troligen till den litterära boomen vid millennieeskiftet, då böcker som Genji monogatari kom ut.

Det var i den klassiska japanskan som mora ersatte stavelser som språkelement. Japanska är fortfarande ett morabaserat språk. Klassisk japanska hade 66 stavelser, mot den äldre japanskans 88.

aiueo
kakikukeko
gagigugego
sasisuseso
zazizuzezo
tatituteto
dadidudedo
naninuneno
hahihuheho
babibubebo
mamimumemo
ya yu yo
rarirurero
wawi we 

Den viktigaste förändringen var förlusten av jōdai tokushu kanazukai, som skilde mellan två olika sorters i, e och o. Denna förändring inleddes redan i slutet av den äldre japanskan, men fullbordades först i början av det klassiska språket.

Under loppet av 1100-talet föll /e/ och /ye/ samman till ett enda /e/, och under det följande århundradet sammanföll också /o/ och /wo/ till ett enkelt /o/.[1][2][3]

Källhänvisningar

  1. ^ Kondō: Nihongo no rekishi. s. 67-71
  2. ^ Yamaguchi: Nihongo no rekishi. a. 43-45
  3. ^ Frellesvig, a. 73

Media som används på denna webbplats

Character Nyu3 Cler.svg
This “女-clerical-qing.svg” vector image is depicting the character 女 (Expression error: Unrecognized punctuation character "女".-stroke traditional Kangxi radical 0女= ※) in the Clerical Qing script style.
See also Wiktionary: en, fr, ja, zh.