Kefalinia

Kefalinia
(Κεφαλονιά)
Kefalonia
Ö
Vy över Argostoli
Vy över Argostoli
LandGrekland Grekland
PeriferiJoniska öarna
PrefekturKefalonia
ArkipelagJoniska öarna
Koordinater38°15′N 20°30′Ö / 38.250°N 20.500°Ö / 38.250; 20.500
HuvudstadArgostoli
Högsta punktAinos
 - höjdläge1 628 m ö.h.
Area734 km²
Folkmängd36 404 (2001)
Befolkningstäthet50 invånare/km²
Postnummer280 xx
Riktnummer267x0
Geonames260311
Webbplatswww.kefalonia.gr
Kefalinias läge i Grekland
Kefalinias läge i Grekland
Kefalinias läge i Grekland

Kefalinia eller Cephallenia, Cephallonia, Kefallinia, Kefallonia och Kefalonia (klassisk grekiska: Κεφαλληνία, nygrekiska: Κεφαλονιά) är en grekisk ö i Joniska havet, störst av de joniska öarna utanför Greklands västkust.

Ön är belägen mitt emot Patrasviken och skiljs i öster från Ithaka genom det 7 km breda Viskardosundet. Ön är till större delen uppfylld av kalkberg; det högsta heter Ainos och når en höjd av 1 628 meter. Huvudstaden är Argostoli, som ligger på öns västra sida.

Troligen är det denna ö som hos Homeros kallas Same eller Samos och betecknas som tillhörande Odysseus rike. I senare tid har man till och med velat identifiera ön med Odysseus hemö Ithaka. Ön beskrivs även i romanen "Kapten Corellis mandolin" av Louis de Berniéres.

Den berömda stranden Myrtos
Byn Fiskardo på öns norra sida

Historia

Under den historiska forntiden bildade Kefalinia en tetrapolis, det vill säga var delat mellan fyra sinsemellan oberoende städer: Same, Pale, Krane och Pronnoi, som gemensamt dyrkade Zeus Ainesios på toppen av Ainos. Städerna höjde sig dock aldrig till större betydenhet och var tidtals underkastade främmande välde, och av dem och andra antika bosättningar finns nu blott ruiner kvar. Under det peloponnesiska kriget 431-404 f.Kr. intogs ön av atenarna, men gick snart åter förlorad för dem. Av den romerske kejsar Hadrianus skänktes den åter till Aten.

Från 395 e.Kr. tillhörde den det östromerska kejsardömet, och i sammanhang med upprättandet av Latinska kejsardömet år 1204 kom den under Republiken Venedigs skydd. 1479 erövrades den av Osmanska riket men återtogs 1500 av venetianerna, vilka den sedan tillhörde under nära tre århundraden. Efter den venetianska republikens upplösning 1797 har Kefalonia delat samma öden som de övriga joniska öarna.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Kefallenia, 16 december 1910.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

View on Argostoli, Greece.jpg
View on the city of Argostoli, Greece
Fiskardo, Kefalonia.jpg
Fiskardo, Kefalonia
GR Kefalonia.PNG
GR Kefalonia.PNG (Greek island)
Myrtos.jpg
Författare/Upphovsman: Christos V., Licens: CC BY 3.0
The Myrtos beach in Pylaros/Kefalonia