Katastrof
Katastrof (grekiska καταστροφή ’omstörtande’), från κατά, (katá, ner, mot) + στρέφω, (stréphō, “jag vänder”). "Vändning nedåt". Katastrof betecknar en stor olycka med omfattande förstörelse.[1] Exakt hur omfattande denna olycka eller förstörelse behöver vara för att klassas som en katastrof skiljer sig åt i olika sammanhang. Röda korset använder sig exempelvis av en definition som innebär att något är en katastrof då minst 10 personer dör och 100 personer drabbas.[2] Socialstyrelsen använder istället en definition som innebär att en katastrof föreligger då fråga är om en allvarlig händelse där tillgängliga resurser är otillräckliga i förhållande till det akuta behovet och belastningen är så hög att normala kvalitetskrav trots adekvata åtgärder inte längre kan upprätthållas.[3] FN definierar istället en katastrof som "a serious disruption of the functioning of a community or a society involving widespread human, material, economic or environmental losses and impacts, which exceeds the ability of the affected community or society to cope using its own resources."[4]
Det som är avgörande för vad som klassas som en katastrof är alltså effekten eller effekterna av en viss händelse om inte händelsen i sig. Effekterna som anges i samtliga definitioner kan således föranledas av såväl naturfenomen som mänskliga handlingar, oavsiktliga eller avsiktliga.
Inom den svenska hälso- och sjukvården har ordet katastrof en egen definition som innebär att en katastrof är "en allvarlig händelse där tillgängliga resurser är otillräckliga i förhållande till det akuta vårdbehovet, och belastningen är så hög att normala kvalitetskrav för medicinsk behandling trots adekvata åtgärder inte längre kan upprätthållas."[3]
Se även
- Estoniakatastrofen
- Naturkatastrof
- Orkanen Katrina
- Jordbävningen i Indiska oceanen 2004
- Jordbävningen i San Francisco 1906
- Förintelsen
- Tjernobylolyckan
Referenser
Noter
- ^ ”Sök i ordlistan | Svenska Akademien”. www.svenskaakademien.se. http://www.svenskaakademien.se/svenska-spraket/svenska-akademiens-ordlista-saol/saol-13-pa-natet/sok-i-ordlistan. Läst 8 december 2015.
- ^ ”Röda korset faktablad om katastrofhantering”. Arkiverad från originalet den 7 juni 2012. https://web.archive.org/web/20120607094222/http://redcross.se/PageFiles/1127/Katastrofhantering_faktablad_20100920.pdf. Läst 8 december 2015.
- ^ ”Terminology - UNISDR”. www.unisdr.org. http://www.unisdr.org/we/inform/terminology#letter-d. Läst 8 december 2015.