Karl Ingeborgasson (Lejonbalk)

Karl Ingeborgasson (Lejonbalk)
Lagman i Tiohärad
Tidsperiod1266-senast 1273
Efterträdaresonen Folke Karlsson (Lejonbalk)
Personfakta
Död1273?
BegravdNydala kloster
Släkt
Frälse- eller adelsättLejonbalk
SätesgårdSalnecke slott i Uppland
Familj
Make/makaUlvhild (Boberg)

En kluven sköld med ett lejon i högra fältet och det vänstra sex gånger styckat.

Karl Ingeborgasson ägde på 1200-talet Salnecke slott i Uppland.

Nämns som lagman i Tiohärads lagsaga 1266.[1] Han uppträder i dokument tidigast 1263 och bar redan då titeln »dominus». Gift före 9 april 1263 med Ulvhild (Boberg), dotter till Sigtrygg Bengtsson (Boberg).

Herr Karl fick återlösa det av Bengt Sigtryggsson (Boberg) till minoritklostret i Skara skänkta godset Bjällum i Bolums socken i Valle härad i Västergötland, helt säkert på grund av hustruns bördsrätt. Karl Ingeborgasson ägde jord även i Mo härad i Småland.

Han dog tidigast 1266 men troligen 1273. Han nämns ej som levande efter 1266. Han och hustrun är begravda i Nydala kloster, till vilket makarna även testamenterade den ovan nämnda jorden.

Två av hans söner: Folke Karlsson (Lejonbalk) och Magnus Karlsson (Lejonbalk), var även de lagmän i Tiohärads lagsaga, sonen Folke Karlsson efterträdde honom, senast år 1273, och från omkring 1300 tog andre sonen Magnus Karlsson över lagmansämbetet i Tiohärads lagsaga.

I sitt sigill förde Karl Ingeborgason en kluven sköld med ett lejon i det heraldiskt högra fältet och med det vänstra fältet sex gånger styckat, så att det kan uppfattas som tre balkar.

Referenser

Noter

  1. ^ Almquist, Jan Eric (1954). Lagsagor och domsagor i Sverige : med särskild hänsyn till den judiciella indelningen. Del I. Stockholm: P.A. Norstedt & söners förlag. sid. 325 

Media som används på denna webbplats

COA-family-sv-Lejonbalk Karl-Ingeborgasson 6styckad.png
Författare/Upphovsman: Dan Köhl , Licens: CC BY 3.0
Vapensköld för Karl Ingeborgasson (Lejonbalk) styckad 6 gånger