Tysklands kommunistiska parti

Tysklands kommunistiska parti
Kommunistische Partei Deutschlands
FörkortningKPD
LandTyskland Tyskland
Grundat30 december 1918
1 januari 1919
UpplöstNazityskland: 1933 (förbjöds)
Östtyskland: 1946 (blev Tysklands socialistiska enhetsparti)
Västtyskland: 1956 (förbjöds)
Politisk ideologiKommunism
Marxism
Marxism-leninism
Luxemburgism
Politisk positionExtremvänster
Tysk politik
Politiska partier
Val

Tysklands kommunistiska parti (tyska: Kommunistische Partei Deutschlands, KPD), grundat 30 december 19181 januari 1919 av Spartacusförbundet, var det kommunistiska partiet i Tyskland under Weimarrepubliken. Det var fram till Hitlers maktövertagande 1933 det största kommunistpartiet utanför Sovjetunionen.

Historia

Tysklands kommunistiska parti (KPD) grundades vid partiets första kongress, i Berlin från den 30 december 1918 till den 1 januari 1919. Initiativtagare var Spartacusförbundet, som bröt sig ur Tysklands oberoende socialdemokratiska parti (USPD), i sig ett utbrytarparti från Tysklands socialdemokratiska parti (SPD). Partiets första ledare, Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg, mördades under det kommunistiska uppror som kvästes i januari 1919. Ernst Thälmann övertog därefter ledarskapet för det tyska kommunistpartiet. Partiet förbjöds av den nazistdominerade riksdagen 1933, formellt eftersom det fick skulden för riksdagshusbranden; detta var ett av de första stegen i nazisternas maktövertagande.

Östtyskland

Efter kriget slogs partiet samman i den sovjetiska ockupationszonen i april 1946 med socialdemokraterna till Tysklands socialistiska enhetsparti (tyska: Sozialistische Einheitspartei Deutschlands, akronym: SED), det vill säga i den östra zonen av Tyskland, som 1949 kom att bli Tyska demokratiska republiken (DDR). Detta parti blev det statsbärande partiet i Tyska demokratiska republiken.

Västtyskland

I Västtyskland var partiet representerat i förbundsdagen 1949–1953, men förbjöds 1956, på samma sätt som NSDAP och Socialistiska rikspartiet förbjöds, eftersom det av den västtyska staten anklagades för att vara ett hot mot demokratin; den tyska grundlagen innehåller en sådan möjlighet att förbjuda organisationer som staten anser motarbeta demokratin. Senare, från slutet av 1960-talet och framåt, har dock nya kommunistiska partibildningar dykt upp i såväl Västtyskland (Deutsche Kommunistische Partei) som det sedan 1990 återförenade Tyskland (Die Linkspartei) som inte har förbjudits då de förespråkar demokrati.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Kommunistische Partei Deutschlands, Logo um 1920.svg
Författare/Upphovsman: R-41, Licens: CC BY-SA 3.0
Logo of the Communist Party of Germany