Johan Didrik af Wingård

Johan Didrik af Wingård
Född14 november 1778[1]
Stockholm
Död21 februari 1854 (75 år)
Stockholm[2]
Medborgare iSverige
SysselsättningMilitär, tecknare, politiker, ämbetsman
Befattning
Landshövding i Värmlands län (1815–1840)
Sveriges finansminister (1840–1842)
FöräldrarJohan Wingård
SläktingarCarl Fredrik af Wingård (syskon)
Redigera Wikidata

Johan Didrik af Wingård, född 14 november 1778 i Stockholm, död där 21 februari 1854, var en svensk ämbetsman, landshövding, statsråd, militär och tecknare.

Biografi

Johan af Wingård var son till biskopen Johan Wingård och Fredrika af Darelli, och från 1810 gift Fredrika Björnbergh samt bror till Carl Fredrik af Wingård. Han blev överstelöjtnant och chef för artilleristaben 1813 samt avslutade sin militära karriär 1815. Wingård var landshövding i Värmlands län 1815–1840.

Mot sin vilja inkallades han, på sin brors önskan, som chef för Finansdepartementet 1840. Han blev konsultativt statsråd 1842, och fick avsked 1843. Han utgav 1846 till 1850 sina memoarer i 12 band. Detta memoarverk anses i Svensk Uppslagsbok från 1940, vara mycket underhållande, men emellertid föga trovärdigt. Han adlades 1799 för faderns förtjänster med namnet af Wingård. Vid sidan av sina uppdrag var han verksam som målare och tecknare och var enligt Fredrik Boije en stor konstälskare och skicklig tecknare. Wingård är representerad vid Uppsala universitetsbibliotek[3] med en rödkritsteckning av ett Studiehuvud av en skäggig man.

Med honom utslocknade ätten af Wingårdsvärdssidan. Han är begraven på Tölö kyrkogård.[4]

Källor

Noter

  1. ^ läs online, www.degruyter.com .[källa från Wikidata]
  2. ^ Af Wingård nr 2159, Adelsvapen-Wiki, läs online, läst: 24 oktober 2022.[källa från Wikidata]
  3. ^ Uppsala universitetsbibliotek
  4. ^ ”Wingård, Johan Didrik”. SvenskaGravar.se. https://www.svenskagravar.se/gravsatt/895539af-70f0-401b-9aa2-3238570d0973. Läst 21 september 2024. 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.
Nordstjernan1848 Johan af Wingård.jpg
Författare/Upphovsman: L:s Gust. Rylander, Licens: CC BY-SA 4.0
Johan af Wingård i Nordstjernan 1848