Japans kärnvapenprogram
Japans kärnvapenprogram var ett projekt med syfte att Japan skulle kunna utveckla kärnvapen.[1]
Allmänt
Yoshio Nishina uppmärksammade 1939 på möjligheterna av att Japan skulle riskera att utsättas för angrepp med kärnvapen. Formellt inleddes Japans kärnvapenprogram i april 1941 då Nishina fick fullmakt härför av Hideki Tojo. Man kom att ha två olika projekt, ett som bedrevs av den Kejserliga japanska armén, som kallades för "Ni-Go-projektet", och ett som bedrevs av den Kejserliga japanska flottan, som kallades för "F-Go-projektet".
Ni-Go-projektet
Ni-Go-projektet leddes av Yoshio Nishina. Forskningen bedrevs inom organisationen RIKEN, och man använde sig av termisk diffusion för urananrikningen.
F-Go-projektet
F-Go-projektet leddes av Bunsaku Arakatsu, en av Einsteins tidigare studenter, och här ingick även Hideki Yukawa. Man utvecklade här en ultracentrifug för urananrikning. I anläggningar i Hungnam och Kyushu framställde man tungt vatten.
Samarbete med Tyskland
Vid slutet av det andra världskriget försökte Nazityskland skicka över strategiskt material till Japan med ubåten U-234. Lasten utgjordes bland annat av 560 kg uranoxid. Till följd av Tysklands kapitulation kom dock inte ubåten fram till Japan.
Se även
Referenser
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: GFHund, Licens: CC BY 3.0
Yoshio Nishina, L. H. Thomas and Friedrich Hund (Copenhagen 1926)
日本で最初の研究用原子炉JRR-1竣工を記念して発行された記念切手