Jämtget

Jämtget på Nordens Ark.
Jämtgetter i Skånes djurpark.

Jämtget är en svensk oförädlad allmogeras av get, som har sitt ursprung på fäbodar i Jämtland. Det är en liten get som förr var vanlig framför allt i Jämtland och Härjedalen. Idag är den spridd över hela landet i huvudsakligen små besättningar på fem till tio djur.

Arbetet för bevarandet av jämtgeten började under 1990-talet. Rasen togs tillvara i Oviken (1951), Aspås (1991), Frösön och Ringvattnet. En viktig källa var getterna ur "Engla-stammen", ur Engla Perssons gård i Aspås 1942, vilka i sin tur hade sitt ursprung på Vannrums gård i Rödöns socken[1], troligen från åtminstone slutet av 1800-talet. Dessa togs om hand i bevarandearbetet 1991.[2]

Jämtgetens vikt är 35–65 kg, bocken omkring 50–100 kg. Mankhöjden är 55–70 centimeter, bockens 60–80 centimeter. Geten är mest vit, med teckning i svart, grått eller brunt, oftast mörkare på huvudet och på öron och ben. Bruna och viltfärgade djur förekommer, liksom brunbältade. Svartbrokigt har förekommit i någon besättning. Getterna är normalt behornade, vuxna bockar med upp till meterlånga horn, men hornlösa djur förekommer. Djuren äter främst träd- och busksly. De blir högst tolv år gamla.

I slutet av 2016 fanns 478 djur, varav 103 bockar och 375 getter, i 78 besättningar. Geten har en dräktighetstid på fem månader och föder en till två killingar per år.

Jämtlandsget finns i flera djurparker och friluftsmuseer i Sverige, till exempel Jamtli, Skånes djurpark, Fredriksdals friluftsmuseum, Nordens ark, Skansen, Torekällberget, Slottsskogen, Vallby friluftsmuseum, Disagården, Järvzoo och Furuvik.

Se även

Källor

Noter

Media som används på denna webbplats

Jämtget (6070221619).jpg
Författare/Upphovsman: jonsson from Göteborg, Sweden, Licens: CC BY 2.0
Jämtget
Jämtget Skånes djurpark 02.jpg
Författare/Upphovsman: Calle Eklund/Vivo, Licens: CC BY-SA 4.0
Jämtgetter i Skånes djurpark, Höörs kommun, Skåne län, Sverige
Göingeget 02.jpg
Författare/Upphovsman: Bengt Oberger, Licens: CC BY-SA 4.0
Göingeget