Ingelbertus Olai Helsingus

Ingelbertus Olai Helsingus
Född1520[1]
Rogsta församling, Sverige
Död1602[1]
Leksands församling, Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningPräst[1]
BarnElof Terserus (f. 1554)
SläktingarNicolaus Olai Helsingius (syskon)
Redigera Wikidata

Ingelbertus Olai Helsingus (Engelbert Olofsson), förmodligen född i Rogsta socken omkring 1520,[2] död i Tibble, Leksands socken 1602, var svensk präst, stamfader till släkten Terserus.

Biografi

Ingelbertus Olai var son till kyrkoherde Olof Jönsson i Hälsingtuna socken, och genomgick skolan i Gävle innan han började studera till präst. Han var hovpredikant hos Gustav Vasa. 1550 tillträdde han tjänsten som kappellan och pastor i Umeå landsförsamling. Där hade han rykte om sig att vara sträng och det sägs att han blev med våld tvingad därifrån, men det finns också ett brev bevarat som ger vid handen att efterträdaren Petrus Mathiaes intriger var det egentliga skälet att han slutade i Umeå. 1561 blev han istället kyrkoherde i Nederluleå församling, men blev redan året därefter kyrkoherde och prost i Leksands socken, där det sägs att han "lärde dalkarlarna krypa till kreutz så det brakade i ryggen på dem". Samma år han kom till Leksand fick han donation på ett hemman i Tibble i Leksand av kungen.

Ingelbertus hade blivit utnämnd till prosten i Leksand av Erik XIV, men lierade sig trots detta med hertig Johan, och undertecknade liturgin 1577, och kom sedan denne blivit kung att stå i gunst hos honom. Han var sitt stifts representant vid ståndsriksdagen 1594, samt undertecknade beslutet från Uppsala möte. Deklaration för Älvsborgs lösen visar att han var en av de rikaste i stiftet.

Under en predikan juldagen 1597 fick Ingelbertus ett slaganfall och refereras därefter som blind, förlamad och ”är nu en dumbe”. Han dog 16 augusti 1602 hos sin son Elaus Ingelberti Terserus.

Ingelbertus Olai Helsingus första hustru var Brita Elofsdotter, dotter till herr Elof, kyrkoherde i Delsbo, varigenom syster till Sven Elofsson och svägerska med Olaus Stephani Bellinus i dennes första äktenskap. Andra hustrun hette Katarina Jonsdotter, dotter till kyrkoherde Joen Simonsson i Ljusdal. I första äktenskapet föddes Elaus Ingelberti, som upptog namnet Terserus. Ingelbertus sondotter, Margareta Danielsdotter Tersera, gifte sig med majoren på Sollerön, Daniel Jonsson.

Referenser

Noter

  1. ^ [a b c] läs online, Projekt Runeberg.[källa från Wikidata]
  2. ^ Muncktell skriver i Westerås stifts herdaminne 1844 att Ingelbertus var född i ”Tuna socken och Rocksta by”. Det stämmer inte eftersom Rogsta var grannsocken till Hälsingtuna socken. Ingelbertus far Olof hade varit kyrkoherde i Hälsingtuna (Brunius, Jan (2017). Uppsala stifts herdaminne: 1527-1593. Uppsala: Stiftshistoriska kommittén i Uppsala, s. 372), hur kommer då Rogsta in i sammanhanget? Kanske var det Ingelbertus födelseort?