Induktionsljus

Induktionsljus är en teknik för att skapa ljus. En induktionslampa utformas av praktiska skäl som en i glas innesluten, sluten krets av gas, exempelvis som en torusformad ring.

Induktionslampor har varken glödtrådar eller elektroder, utan har istället en eller flera induktorer som inducerar ett högfrekvent elektromagnetiskt fält som får gasen i en glasbehållare att lysa. Precis som i lysrör, motsvarande gasurladdningslampa med elektroder, är ljuset ultraviolett. För att få synligt ljus används därför lyspulver på insidan av glaset som genom fluorescens omvandlar ljuset. Valet av lyspulver är bestämmande för ljusutbyte, färgbalans mm.

I likhet med lysrör med elektroniska HF-don är de till sin natur helt flimmerfria och har ett relativt gott ljusutbyte. I och med avsaknaden av åldringskänsliga, belagda elektroder har de dock betydligt längre livslängd.

Induktionslampor finns i effekter från 12 watt och med E27 sockel.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Crystal128-ktip.svg
Författare/Upphovsman: Everaldo Coelho (YellowIcon);, Licens: LGPL
En ikon från ikontemat Crystal