Henry Stuart, lord Darnley

Henry Stuart
Henry Stuart, Lord Darnley. Målning från cirka 1564.
Regeringstid29 juli 1565 – 10 februari 1567
GemålMaria Stuart
BarnJakob I av England
ÄttHuset Stuart
FarMatthew Stewart, 4:e earl av Lennox
MorMargaret Douglas
Född7 december 1545
Temple Newsam, Yorkshire, England
ReligionRomersk-katolska kyrkan
Död10 februari 1567 (21 år)
Provost's Lodging, Kirk o' Field, Edinburgh, Skottland
BegravdHolyrood Abbey

Henry Stuart (Stewart), 1:e hertig av Albany (oftast omtalad med sin artighetstitel Lord Darnley), född 7 december 1545Temple Newsam, död (mördad) 10 februari 1567 i Edinburgh, var Maria Stuarts kusin och andre make, far till hennes efterträdare på den skotska tronen Jakob VI av Skottland och I av England.

Biografi

Han var son till Margaret och Matthew Stuart, 4:e earl av Lennox. Hans mormor var Margareta av England, syster till Henrik VIII av England.

Han gifte sig med kusinen den 29 juli 1565 i Edinburgh och han fick titeln "Kung av Skottland", men han var endast prinsgemål utan kunglig makt. Han beskrivs som omogen, och äktenskapet var en katastrof. Han var impopulär bland adeln och kunde vara grym och våldsam. Maria blev gravid, och Darnley alltmer krävande. Hans svartsjuka gentemot Marias sekreterare David Rizzio kulminerade i det blodiga mordet på den senare utfört 1566 av Darnley och hans vänner i den då gravida drottningens åsyn.

Då sonen fötts och tronföljden var säkrad, kontaktade Maria en vän, James Hepburn, 4:e earl av Bothwell, för att få hjälp. Den 10 februari 1567 upptäcktes Lord Darnleys lik i trädgårdarna vid Provost's Lodging i Edinburgh, där han bott. En explosion hade inträffat där den natten och bevisen tyder på att Darnley hade undkommit det mordförsöket, bara för att sedan bli mördad då han tog sig ut. Misstankar föll både på Bothwell och på Maria som en kort tid därefter gifte sig. Darnleys död var en nyckelhändelse i den nedåtgående spiral som ledde till hennes förlust av den skotska kronan. Det finns inga bevis för att Maria låg bakom sin makes död, men brev mellan Bothwell och henne själv, kända som "The Casket Letters", har använts för att vända åsikter åt det hållet.

Referenser

Webbkällor

Tryckta källor

  • Fraser, Antonia (1989) [1969] (på engelska). Mary Queen of Scots. London: Mandarin. ISBN 0-7493-0108-2 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats