Hans Caldaras

Hans Caldaras
Född22 januari 1948
Brännkyrka församling, Stockholm
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragArtist, kompositör, föreläsare, textförfattare, översättare debattör och aktiv för Mänskliga rättigheter.
År som aktivFrån mitten på 1960-talet
Känd förSångare, föreläsare, textförfattare, debattör och aktivist
Släktingar
Rosa Taikon (mors kusin)
Katarina Taikon (mors kusin)

Hans Caldaras, folkbokförd Hans Dhamo Romano Kaldaras-Columber, född 22 januari 1948 i Brännkyrka församling i Stockholm,[1] är en svensk sångare, kompositör, textförfattare och debattör.

Biografi

Vid 10 års ålder fick Caldaras tillgång till regelrätt skolgång. Ett par år senare fick familjen en fast men omodern bostad i Stockholm. Caldaras insåg tidigt betydelsen av att använda sång och musik som ett redskap för att belysa romernas historia och kultur men också för att motverka fördomar, förtryck, diskriminering, Utanförskap och rasism. Under sitt vuxna liv har han fört ut sitt budskap i de mänskliga rättigheternas anda genom konserter, media och inför skolklasser, på arbetsplatser, för studieförbund, församlingar, myndigheter och i internationella sammanhang.

Karriär

Efter sångdebuten på grammofonskiva och i TV 1967 har Caldaras framträtt i ett stort antal TV- och radioprogram och framfört mängder av konserter i Sverige och utomlands. Han har även medverkat i musikal- och teatersammanhang. År 1973 gav han ut den första LP:n i Sverige med romsk musik, på språket romani chib, och han har gett ut ett antal LP- och CD-skivor.

År 1978 skrev han musiken till TV-serien Katitzi och han samverkade med sin släkting författaren Katarina Taikon i hennes kamp för romernas rättigheter från slutet på 1960-talet fram tills hon insjuknade i början av 1980-talet. Caldaras har därefter fortsatt med sitt starka engagemang för alla människors lika värde.

Åren 1987–2005 var han ansluten till Stockholms läns landstings "Kultur i vården". År 2002 gav Caldaras ut sin självbiografi I betraktarens ögon. Mellan åren 2003 och 2005 var han projektledare för Romskt kulturcentrum i Stockholm, och från 2007 till 2011 föreståndare och kulturansvarig på centret. I mitten på 2000-talet ingick han i det Romska rådet. Åren 2006–2009 satt Hans Caldaras i regeringens delegation för romska frågor. År 2012 blev han, tillsammans med romska kulturarbetare och aktivister från olika delar av Europa, invald i organisationen The Romani Elders.[2] Samma år, den 2 juni, deltog han i en manifestation i Berlin för att övertyga politiker i Tyskland att resa ett minnesmonument över alla romer och sinti som föll offer för förintelsen under Adolf Hitlers herravälde. Aktionen ledde till att den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den tyske presidenten Joachim Gauck fem månader senare reste ett monument vid Tiergarten i Berlin. Dessutom var han under året delaktig i regeringen Reinfeldt Vitbok som dokumenterade svenska maktapparatens strukturella diskriminering av romer och resande-romer under 1900-talet. År 2013 var han tillsammans med Thomas Hammarberg och den tidigare svenske ambassadören i Rumänien Mats Åberg, initiativtagare till Nätverket för utsatta EU-medborgare. Åren 2014–2015 var Caldaras projektanställd på Forum för levande historia som pedagog och föreläsare i samband med utställningen Vi är romer. Mellan 2014 och 2016 var han utvald som referens i regeringens kommission mot antiziganism.

Tillsammans med ett 10-tal romska aktivister från Sverige var Caldaras inbjuden av påven Franciskus till Vatikanen den 26 oktober 2015 för en manifestation mot antiziganismen i Europa och i andra delar av världen.

Bibliografi

År 2002 gav Caldaras ut sin självbiografi I betraktarens ögon, på förlaget Norstedts (Prisma), boken är även utgiven utomlands. År 2005 publicerades den i pocketformat. Hösten 2015 gavs den ut i nyutgåva med 50 nytillskrivna sidor, och i december 2023 som ljudbok på förlaget Bladh by Bladh. Caldaras har även medverkat som sakkunnig och medförfattare i ett flertal tidskrifter och faktaböcker.

Priser och utmärkelser

  • 1966 - Stockholm Stads kulturpris ur Hans Karlssons minnesfond.
  • 2016 - Katarina Taikon-priset.
  • 2023 - Stipendium ur Stig Larssons Stiftelse
  • 2023 - Mottagare av Skaps pris. (Sveriges kompositörers och text författares org.)

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Sveriges befolkning 1990. Ramsele: Svensk arkivinformation (SVAR), Riksarkivet. 2011. Libris 12076919. ISBN 9789188366917 
  2. ^ Romani Elders

Källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Camera-photo.svg
Camera icon
MusicalnotesSweden.svg
Författare/Upphovsman: Albin Olsson, Licens: CC BY-SA 3.0
Bild för "Bandstubb Sverige".
Text document with red question mark.svg
A text document icon with a red question mark overlaid. This icon is intended to be used in e.g. "unverified content" templates on Wikipedia.