Höstblot

Gudabilder vid ett höstblot firat av dåvarande Sveriges Asatrosamfund 2009.

Höstblot eller höstdagjämningsblot är ett blot inom nordisk religion, vilket firas vid höstdagjämningen i slutet av september för att ta farväl av det ljusa halvåret och hälsa mörkrets och höstens ankomst. Höstblotet kan riktas till Sunna, Oden eller Freja. Kombineras höstblotet med ett skördeblot kan man även rikta sig till skördegudar som Frej och Tor för att tacka för det som varit. [1]

Höstjämningsblot innefattar även att man välkomnar den mörka delen av året tydligare än tidigare eftersom efter jämningen så är natten, den mörka delen av dygnet längre än den ljusa. Detta innebär att man hälsar gudar såsom Skade, Ull och ibland Höder välkomna.

Se även

Referenser

  1. ^ Sveriges Asatrosamfund, Forn sed i nutid (2008)

Media som används på denna webbplats

Sveriges Asatrosamfunds höstblot 2009.jpg
Forn Sed: Sveriges Asatrosamfund firar höstblot 2009. Bilden är tagen vid Sveriges Asatrosamfunds höstblot 2009-10-17 i samband med samfundets höstmöte och extra årsting på Björkö i Göteborgs norra skärgård, Västra Götaland, Sverige. På just detta årsting togs första steget till samfundets namnbyte till Samfundet Forn Sed Sverige. På den bänk som utgör altaret ses från vänster två flaskor mjöd, ett dryckeshorn, offergåvor i form av godis och lök, en stor gudabild i trä föreställande den nordiska fruktbarhetsguden Frö (Frej), på Frös fallos hänger en edsring, två mindre gudabilder i trä föreställande Fröja (Freja) och Tor (den senare rödmålad), en skål, samt ytterligare offrade lökar. På marken framför Fröstöttan står en målad bild föreställande solgudinnan Sol eller Sunna. I förgrunden brinner en eld. I bakgrunden syns ett vedförråd.