Håbrand

Håbrand
Status i världen: Sårbar[1]
Status i Sverige: Akut hotad[2]
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
ÖverklassBroskfiskar
Chondrichthyes
UnderklassHajar och rockor
Elasmobranchii
ÖverordningHajar
Selachii
OrdningHåbrandsartade hajar
Lamniformes
FamiljLamnidae
SläkteLamna
ArtHåbrand
L. nasus
Vetenskapligt namn
§ Lamna nasus
AuktorBonnaterre, 1788
Utbredning
Håbrandens utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Håbrand (Lamna nasus), även sillhaj, är en art i underklassen hajar. Namnet sillhaj syftar på artens föda som företrädesvis består av sill och besläktade fiskarter.

Utbredning och population

Artens huvudsakliga utbredningsområde är norra Atlanten. Den förekommer även i Nordsjön, Medelhavet och ibland till och med i Östersjön. På södra jordklotet förekommer arten till exempel söder om Australien, vid Chiles kustlinje och i subantarktiska regioner (se karta).

På grund av överfiskning under 1970-talet i norra Atlanten gick artens bestånd dramatiskt tillbaka. Först 2001 iakttogs en stabilisering av populationen. IUCN listar hela arten som sårbar (i nordöstra Atlanten och Medelhavet "akut hotad", i nordvästra Atlanten "starkt hotad"). I Washingtonkonventionen finns håbrand med i appendix II.

Kännetecken

Håbranden når en längd på upp till tre meter. Utseendemässigt påminner den om vithaj. Det antas att artens medellivslängd ligger vid 30 år. Håbranden skiljer sig från andra hajar i samma familj genom en vit fläck som pryder den bakre nederkanten på ryggfenan. I motsats till vithajen saknar håbranden också skyddande ögonlock.

Föda

Håbranden livnär sig huvudsakligen av fiskar som lever i stim. Vid undersökningar av djurets maginnehåll hittades även delar av andra hajarter. Även kannibalism har dokumenterats.

Håbrand och människor

Inget fall är känt där en håbrand har attackerat en människa men på grund av djurets storlek är faran inte helt osannolik. Håbrand är en matfisk.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Heringshai, 13 december 2007.

Noter

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Lamna nasus distmap.png
Författare/Upphovsman: Chris_huh, Licens: CC BY-SA 3.0
Distribution map for Lamna nasus