Hökarängsmordet

Hökarängsmordet ägde rum natten mellan söndagen den 25 juli och måndagen den 26 juli 1965 i ett radhus på Söndagsvägen 88 i Hökarängen i Stockholm.

Vid händelsen blev den 19-åriga Eva Marianne "Kickan" Granell överfallen i sitt hem, sövd med kloroform och våldtagen, och avled av kvävning genom kloroformförgiftning.[1][2] Granells döda kropp upptäcktes tisdagen den 27 juli, och först nästa dag, den 28 juli, blev det efter obduktion klarlagt att hon bragts om livet genom kvävning.[3]

En österrikisk 26-årig medborgare vid namn Friedrich Wagner frikändes i tingsrätten i december 1965, men dömdes i december 1966 för grov misshandel och grovt vållande till annans död och överlämnades till vård enligt sinnessjuklagen. Hovrätten fann att det inte med full säkerhet kunnat antas att mannen skulle ha utfört gärningen om han vetat att den skulle medföra Granells död, varför han inte dömdes för mord.[1] Friedrich satt på mentalsjukhus en tid och utvisades sedan till Österrike. Vad som hände med honom efter detta är okänt.

I media

I januari 1998 sände TV4 ett avsnitt av TV-serien Brottsplats Sverige som handlade om mordet, med titeln Hökarängsmordet.

Mordet, men också 1960-talets svenska samhälle i stort, beskrivs i Peter Englunds roman Söndagsvägen som gavs ut 2020.

Referenser

Vidare läsning

Media som används på denna webbplats

Gräl mellan två män 1488.jpg
Gräl mellan två män 1488