Högdalens centrum

Tuppen är centrumets emblem.

Högdalens centrum är ett köpcentrum beläget i stadsdelen Högdalen i södra Stockholm. Anläggningen planerades med Vällingby centrum som förebild och stod klar 1959. Vissa delar av centrumanläggningen är grönmärkta av Stadsmuseet i Stockholm vilket innebär "särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt".[1]


Historik

Första julhandeln i Högdalens nybyggda centrum, 23 december 1957.

När grannstadsdelen Bandhagen var färdigbyggd 1954 och Högdalen fortfarande under planering visade det sig att det behövdes en större centrumanläggning för att göra de båda nya förstäderna attraktiva för bostadssökande. Valet för placeringen av ett stort förortscentrum föll på Högdalen och stadsdelens anläggning koncipierades som ett regionalt centrum. Byggherre var AB Familjebostäder och flera arkitekter stod för utformningen, bland dem Karl-Gustaf Brokvist, Alf Engström och Hans Olof Holst. Centrumets byggnader anlades längs en bilfri affärsgata (Högdalsgången) som mot väster vidgar sig till ett större salutorg (Högdalsplan). I östra änden ligger Högdalens tunnelbanestation och i västra änden Vantörs kyrka. Söder och norr om centrumet anordnades bilparkeringar. Invigningen skedde den 7 juni 1957.

Det fanns ett 60-tal butiker, salutorg, apotek, Systembolaget, bibliotek, vårdcentral och senare en sim- och idrottshall. Högdalens centrum fick två varuhus: Åhlénsägda Tempo och KF-ägda Kvickly. Det fanns även en biograf, Rondo, som öppnade 1961 och stängde 1983. Biografen hade 439 platser och en mycket modern utrustning som kunde visa filmer i Cinemascope-formatet. På tidstypiskt sätt markerades Högdalens centrum genom höga punkthus, ett öster om tunnelbanestationen med 11 våningar (kallat ”Tupphuset”), ritat av arkitekt Curt Strehlenert, och ett väster om tunnelbanan, med 13 våningar ritat av Karl Gustav Brokvist. Det senare är sammanbyggt med Högdalskyrkan ritad av Nils-Gunnar Nilsson.

Centrumet idag

Mellan åren 1994 och 1995 upprustades centrumanläggningen med bland annat glastak över gångarna. Sedan år 2010 ägs cirka 70 procent av anläggningen av fastighetsbolaget Citycon. Idag (2016) finns cirka 50 butiker med en sammanlagd yta av 11 400 kvadratmeter. Högdalens och centrumets emblem är en kyrktupp som återger Vantörs kyrkas prisbelönta förgyllda tupp i något modifierad form.

Bilder

Noter

Källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Högdalens centrum.jpg
Författare/Upphovsman: unknown, Licens: CC BY-SA 2.5
Högdalens centrum 2016f.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Höghuset i Högdalens centrum. AB Familjebostäder (Byggherre)

Byggnadsfirman Erik Wallin (Byggmästare)

Erik Wallin (Byggmästare)

HSB:s Riksförbund, Arkitektkontoret (Arkitektkontor)

Karl Gustaf Brokvist (Arkitekt)

Olle Holst (Arkitekt)
PUB Drottninggatan 2010.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Varuhuset PUB fasad mot Kungsgatan/Drottninggatan
Högdalens centrum 2016c.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Glastak och emblem i Högdalens centrum
Högdalens centrum 2016e.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Torgstånd i Högdalens centrum
Högdalens centrum 2016a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Högdalens centrum
Högdalens centrum 1957.jpg
Högdalens centrum. Första julhandeln i det nya centrumet.
Högdalens centrum 2016d.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Malm och vatten i Högdalens centrum (Willy Gordon)