Härnösands stift

Härnösands stift
Inrättat1647
FöregångareUppsala stift
SamfundSvenska kyrkan
BiskopssäteSverige Härnösand, Sverige
DomkyrkaHärnösands domkyrka
BiskopEva Nordung Byström
Antal kontrakt5 (2018)
Antal pastorat36 (2018)
Antal församlingar98 (2018)
Vapen
Karta

Härnösands stift är ett stift inom Svenska kyrkan. Stiftet omfattar Jämtlands län och Västernorrlands län. Stiftsstad är Härnösand och stiftskyrka är Härnösands domkyrka. Stiftet har fem kontrakt, 36 pastorat och 98 församlingar (2018).[1]

Eva Nordung Byström, som är stiftets biskop sedan 2014, har meddelat att hon avgår med pension i september 2024.

Historia

När Johannes Canuti Lenaeus tillträdde som ärkebiskop i Uppsala stift 1647 bröts Härnösands superintendentia ut. Detta gjordes för att öka den svenska närvaron i de två nyerhållna landskapen Jämtland och Härjedalen.

Det nybildade stiftet blev Sveriges nordligaste och omfattade hela Norrland förutom Gästrikland och Hälsingland. Genom beslut den 5 september 1772 blev Härnösand ett stift istället för ett superintendentia.

Den 1 januari 1904 delades stiftet genom att Luleå stift, omfattande Norrbottens och Västerbottens län bildades. I beskrivningar av förhållanden rörande 1700- och 1800-talet används ibland formuleringen "det odelade Härnösands stift" för att uppmärksamma läsaren på att stiftet då även omfattade dagens Luleå stift.

Domkyrka

Stiftets domkyrka och biskopssäte är Härnösands domkyrka. Inventarier och kyrkklockor från 1600- och 1700-talet finns kvar, men då kyrkan förstördes av eld under rysshärjningarna och sedan även rivits och återuppförd är den nuvarande byggnaden uppförd 1846.

Kontrakt

Stiftet har fem kontrakt enligt följande:[1]

Stiftsvapnet

Stiftsvapnet antogs 1976 och blasoneras "I blått fält ett liksidigt triangulärt fält, från vars sidor strålknippen utgår, allt av guld och omgivet av en krans av sju femuddiga stjärnor av silver." [källa behövs] Triangeln i vapnet är en symbol för Gud och anspelar på Det allseende ögat. Stjärnorna föreställer stjärnbilden Corona Borealis, som är en symbol för den norra landsänden av Sverige.[2]

Stiftsvapnet används dels i som en ingående del av biskoparnas ämbetsvapen, dels som kyrkfana i Härnösands domkyrka, kyrkomötet och högtidliga processioner där biskopen deltar.

Tidigare användes ett liknande stiftsvapen, men delat i blått och guld genom en skyskura, och med endast en stjärna.[källa behövs]

Se även

Referenser

Noter

Webbkällor

Vidare läsning

Externa länkar

Media som används på denna webbplats