Härnösands gymnasium

Härnösands gymnasium
Härnösands högre allmänna läroverk (1878–1966)
Härnösands elementarläroverk
(1849–1878)
Härnösands gamla gymnasium.jpg
Skolans gamla byggnad (nuvarande rådhuset) ritad av Olof Tempelman 1785.
SkoltypGymnasieskola
Läroverk före 1966
OrtHärnösand
LänVästernorrlands län
LandSverige
Grundad1849
WebbplatsHärnösands gymnasium

Härnösands gymnasium, tidigare Högre allmänna läroverket, är en gymnasieskola i Härnösand med rötter från 1650.

Historia

Redan år 1587 omtalas skolundervisning i staden. Till en början fanns i Härnösand endast en så kallad barnaskola, under det att de norrlänningar som önskade högre bildning vände sig till Gävle och Gävle gymnasium. År 1640 tillkom en trivialskola i den senare staden, år 1647 bildades av de nordliga landskapen en särskild superintendentia med styrelse i Härnösand, det gamla Härnösands stift, och år 1650 började Härnösands gymnasium sin verksamhet.

Syftet med den nya skolan var framför allt att utbilda präster till Norrland, med särskild tonvikt på kristnandet av samerna, och huvudämnena var teologi och latin. Skolan var först inrymd i en lokal nära Härnösands domkyrka, men på grund av brand och de ryska truppernas härjningar tvingades man i början av 1720-talet bygga nya lokaler. Det bibliotek som inrättades år 1724 bidrog i hög grad till att gymnasiet blev en framstående läroanstalt. År 1791 flyttade man in i Olof Tempelmans nyklassicistiska byggnad, som nästan hundra år senare blev stadens rådhus. Vid läroverksreformen år 1849 förenades trivialskolan och gymnasiet och bildade ett elementarläroverk, från 1878 benämnt Härnösands högra allmänna läroverk.

Det gamla Härnösands stift omfattade Medelpad, Ångermanland, Härjedalen, Jämtland, Västerbotten och Lappland, alltså mer än hälften av Sveriges nuvarande yta. Inom hela detta område var Härnösands gymnasium länge den enda bildningsanstalt som utexaminerade elever till universiteten; detta gymnasium har därför genomgåtts av nästan alla akademiskt bildade män under denna tid inom den norra delen av Sverige. Detta förhållande ändrades vid mitten av 1800-talet. Fullständiga läroverk tillkom nämligen i Östersund 1847, Umeå och Luleå 1858 och Sundsvall 1877.

1966 kommunaliserades skolan och fick då namnet Härnösands gymnasium. Studentexamen gavs från 1864 till 1968 och realexamen från 1907 till 1968.[1]

Elevföreningar

På skolan finns idag tre aktiva gymnasieföreningar. HGF Härnösands Gymnasii-Förbund är ett slutet förbund för manliga elever som grundades den 18 september 1866 av de två eleverna Edward Christie Linde och Jonas Petter Pettersson. Syftet var att förbrödra eleverna och att motverka den då rådande pennalismen.

KG, det Kvinnliga Gymnasieförbundet, är systerförbund till HGF och bildades år 1942. Precis som sin manliga motsvarighet bildades KG för att främja gemenskapen mellan kvinnorna i olika åldrar på gymnasiet.

Den nyaste gymnasieföreningen på Härnösands Gymnasium är Divinitas som bildades 2005 i syfte att främja systraskap och kreativitet.

Kända lärare

Kända elever

Gamla byggnaden

Källor

Noter


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Härnösands gamla gymnasium.jpg
i RAÄ:s bebyggelseregister (BBR).