Gustaf Cederwall

Gustaf Cederwall
Född17 maj 1863
Stockholm
Död11 maj 1928 (64 år)
Stockholm
Medborgare iSverige
SysselsättningSkulptör
Redigera Wikidata

Gustaf Ivar Cederwall (stavas även Gustav), född 17 maj 1863 i Hedvig Eleonora församling, död 11 maj 1928 i Brännkyrka församling, var en svensk skulptör och bildhuggare huvudsakligen verksam i Stockholm.

Familj

Cederwalls villa i Älvsjö.

Hans far var snickarmästaren Johan Eric Cederwall, modern hette Johanna Charlotta (född Wallin). 1890 gifte han sig med Gertrud (född Örling). Paret fick barnen Johan Erik, Svea Ragnhild, Sven Gustaf, Bror Ivar, Signe Elisabeth och Gertrud Lydia. År 1912 stod villan i Älvsjö färdig efter fyra års byggtid. Här hade Cederwall sin ateljé med takfönster. Arkitekturen inspirerades av den rådande nationalromantiken. Byggnadens fasader var ursprungligen behandlade med tjära (senare ommålades de i vitt). Huset valdes 2011 bland drygt 200 kandidater av tidningen Vi i villa till Sveriges vackraste villa. Cederwall avled i maj 1928 och ligger begravd på Norra begravningsplatsen i Solna. Gravstenens reliefporträtt är skapat av honom själv.

Verk

De båda stora gjutjärnskandelabrar utanför Kungliga Operan i Stockholm formgav Cederwall också år 1900. Det var ursprungligen fyra gaslyktor som stod runt Gustav II Adolfs staty. Han formgav även de trapplyktor som finns inne i Operan, de lyktorna är burna av putti i huvudtrappan.

Skulpturen och fontänen "Pojke med snäcka" som står på Saltsjötorget i Södertälje utfördes 1911 och tillskrivs Cedervall.

Ett omfattande arbete ägnade han 1925 åt utsmyckningarna i Stockholms konserthus, där han var nära medarbetare till konserthusarkitekten Ivar Tengbom. I Stora salen modellerade han bland annat de förgyllda kapitälen, som tillverkades av Herman Bergmans konstgjuteri. I Grünewaldsalen skapade han de kraftfulla pilastrarna i stuck i tak och på väggar och som delar in väggarna i fält.

Till Tändstickspalatset, som invigdes 1928, och ligger på Västra Trädgårdsgatan 15, och där Ivar Tengbom också var arkitekt, ritade han portikens smidesgrindar tillsammans med Robert Hult och formgav kolonnernas kapitäl. Uppdraget var ett av hans sista arbeten.

Ibland uppges det felaktigt att det var Gustaf Ivar Cederwall som gjort Riksbankslejonen. Det är emellertid felaktigt. De är skapades av konstnären Gustav Fredrik Norling.

Representerad

Han är representerad på Nationalmuseum[1] med tre mindre skulpturer i zink och brons.

Bilder, verk (urval)

Källor

Noter

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Operan kandelabrar 2011a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Kandelabrar utanför Operan på Gustav Adolfs torg, skapade av skulptören Gustaf Cederwall
Tändstickspalatset maj 2017g.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Tändstickspalatset, smidesgrind, formgiven av Gustaf Cederwall och Robert Hult
Tändstickspalatset kapitäl.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Tändstickspalatset kapitäl är formgiven av Gustaf Ivar Cederwall
Villa Falkvägen 5, Älvsjö, 2015.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Villa vid Falkvägen 5 Älvsjö, utnämndes av tidningen "Vi i villa" till "Sveriges vackraste villa 2011". Den uppfördes 1912 av bildhuggare Carl Gustaf Ivar Cederwall som en jaktstuga inspirerad av Anders Zorns villa i Mora och tog fyra år att färdigställa.
Konserthuset Stora Salongen 2017h.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Konserthuset Stora Salongen, kapitäl, formgiven av Gustaf Cederwall
Grünewaldsalen 2017 05.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Konserthuset, Grünewaldsalen, stuckarbete av Gustaf Cederwall
Gustaf Ivar Cederwall gravsten Norra Begravningsplatsen 2017b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Gustaf Ivar Cederwalls relief på gravsten på Norra Begravningsplatsen