Grisaillemåleri

De tre vise männen hos Herodes, fransk glasmålning från 1400-talet.

Grisaillemålning (av franska: gris="grå") är måleri i gråtoner, ibland som imitation av lågrelief. Grisaillemåleri är känt sedan 1300-talet, först som dekoration på handskrifter, senare på möbler, väggar och tak. Ofta har tekniken använts i tak för att ge en illusion av stuckatur.

I Sverige är tekniken känd sedan 1500-talet och utvecklades under 1600- och 1700-talen till att med mycket stor skicklighet skapa effekten av djup på plana ytor. Liksom annat illusionsmåleri hade grisailletekniken en ny storhetstid under tiden strax före år 1900, för att sedan nästan helt försvinna under 1900-talet.[1] Grisaillemålade tak finns på bland annat Drottningholms slott, Gripsholms slott, Sjöö slott, Bogesunds slott, Skoklosters slott och Venngarns slott.

För att skapa den eftersträvade illusionen av djup byggs grisaillemålningen upp av många färgskikt i olika grå nyanser, som utifrån en tänkt ljusriktning fördelas för att visa "skuggor" och "dagrar". Ibland har tekniken också används för målningar i någon färgton. I svenskt byggnadsmåleri har man oftast använt limfärg och mera sällan tempera och oljefärg.[1]

Några exempel på grisaillemåleri i Sverige

Gripsholms slott finns ett kassettak i Drabantsalen, som är målat 1543. Taket är smyckat med porträtt och bladornamentik i sexkantiga fält, allt i grisaille, med inramning av målade lister i rött och vitt. Porträtten är målade med samtida tyska träsnitt som förlagor.

I taket på inre gemaket i östra flygeln på Venngarns slott (uppfört 1670) finns ett tak där grisaillemålade slingor omger en plafondmålning som visar Maria med barnet omgiven av sjungande och spelande änglar. Ytterligare ett rum, ett förmak i östra flygeln, har grisaillemålat tak.

Taket i Kungälvs kyrka målades 1697–1698 av Erik Eriksson Grijs. Runda och rektangulära bildfält omges där av akantusblad i dekorativa mönster målade i grisaille mot färgstark botten.

Bilder

Källor

  • Märta Holkers, Den svenska målarkonstens historia, Bonnier Fakta, Stockholm, 2016, sidorna 33-34, 71. ISBN 978-91-7424-605-6.

Noter

  1. ^ [a b] Fridell Anter, Karin; Wannfors, Henrik (2015). Så målade man. Svenskt byggnadsmåleri från senmedeltid till nutid (3). Svensk Byggtjänst. sid. 329-330 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Jhwh kungalv.jpg
Takmålning i Kungälvs kyrka med tetragrammet JHWH. Takmålning utförd 1697-1698 av Erik Eriksson Grijs (1650-1720).
Interiör. Gästrumsvåningen. Antwerpen - Skoklosters slott - 47664.tif
Notera: Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Interiör. Gästrumsvåningen. Antwerpen.
Bogesund interiör, aug 2017d.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Bogesund interiör, festsalen
BroKyrka01.jpg
Författare/Upphovsman: Dagjoh, Licens: CC BY-SA 3.0
Painted ceiling from early 18th century in Bro parish church, Lysekil Municipality, Sweden.
Magi Herod MNMA Cl23532.jpg
The three Magi before Herod, France, early 15th century. Stained glass: colored glass, grisaille; lead. Restored by F. Pivet, 1999.
Rada church ceiling.JPG
Författare/Upphovsman: Udo Schröter, Licens: CC BY-SA 3.0
Takmålning i Råda kyrka, Härryda kommun
Ekebyhov, interiör, 2017f.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Ekebyhov, interiör, taket i Wrangelska salen
Wenngarns slott, interiör, takmålning, 2015f.jpg
Författare/Upphovsman: Bysmon, Licens: CC BY-SA 4.0
Interiör med takmålning i Wenngans slott i det yttersta rummet i östra flygeln. Rummet är som helhet välbevarat och här finns en praktfullt skulpterad och målad spis av stenhuggaren Henrik Blume. Rummet har en helhetston i gult och rött med starkt bleknade akantusfriser upptill och nedtill på väggarna (som väl i övrigt varit behängda med tapisserier). Plafondmålning från Magnus Gabriel De la Gardies tid. Målningen framställer "Den heliga familjen, omgiven av änglar". Plafonden visar i mitten Maria med barnet, omgiven av sjungande och spelande änglar inom en gulröd fris och fanor och troféer på sidorna runt om. I två hörn sitter Magnus Gabriel De la Gardies och hans maka Maria Euphrosynes namnchiffer. Namnchiffren är också målade på dörrarna. Detta måste ha varit ett av slottsherrskapets inre gemak, kanske var det en sängkammare. Ett förmak, också det i östra flygeln, har en mycket vackert skulpterad spis och grisaillemålat tak. Takmålning i grisailleteknik av Nicolas Vallari (död efter 1673), fransk målare och skulptör. Category:Nicolas Vallari