Goretex

Goretexmembranets olika lager.

Goretex, även Gore-Tex och GORE-TEX, är ett vattenavvisande och luftgenomsläppligt textilt membran samt ett registrerat varumärke som ägs av W. L. Gore and Associates. Goretex består av expanderad polytetrafluoreten (PTFE, i denna form kallad ePTFE), en fluorplast också känd som teflon, samt andra fluorplaster. Goretexmembranet har porer mellan fibrerna som är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe och detta hindrar vatten från att tränga igenom. Däremot är porerna tillräckligt stora för att släppa igenom molekylerna i vattenånga. På så vis blir membranet vattentätt, men släpper samtidigt igenom fukt och luft. Goretexmembranet lamineras mot ett yttertyg som passar det tänkta användningsområdet - ofta skor eller friluftskläder. Tyget behandlas så att vattendroppar ska ”pärla” sig och rulla av ytan på plagget.

Den kommersiella produktionen inleddes 1976. Materialet uppfanns av USA-ingenjören Wilbert L. "Bill" Gore (1912-1986), Rowena Taylor och Gores son Robert W. Gore. Namnet kommer av familjenamnet Gore.

Historik

Goretex lanserades som material i regnkläder som kan andas. På den svenska konsumentmarknaden blev de vanliga i början av 1980-talet. Då gick det att köpa materialet i metervara och somliga sydde egna plagg och tillbehör. Senare upphörde Goretex med den fria användningen och materialet finns numera i färdiga produkter, så som skor, kängor, jackor, byxor och handskar. Användningen regleras genom licensavtal med tillverkare som möter Gores standardkrav.

Förutom till kläder används Goretex även för tillverkning av konstgjorda kroppsdelar, som ådror och ledband, eftersom det är inert och inte stöts bort av kroppen.

Miljöpåverkan

Naturskyddsföreningen uppmärksammade 2006 att Goretex utgör en miljöfara på grund av dess innehåll av fluorerade kolväten.[1][2] Denna typ av miljögift är svårnedbrytbart, giftigt och kan lagras i fettet hos levande organismer.

I januari 2014 meddelade Gore Fabrics, tillverkarna av Goretex, att de slutfört sitt mångåriga arbete med att fasa ut PFOA (perfluoroktansyra) från alla råvaror som används i tillverkningen av funktionella textilier för kläder, skor och accessoarer.[3] År 2017 fastställde Gore Fabrics sina nya långsiktiga miljömål och 2020 kommer Gore Fabrics att ha eliminerat miljömässigt problematisk PFC från cirka 85 procent av leveranserna av konsumentprodukter. Detta inkluderar jackor, skor, handskar och tillbehör. Mellan år 2021 och år 2023 kommer Gore Fabrics eliminera miljömässigt problematisk PFC från den återstående delen av levererade konsumentprodukter.[4][5]

Källor

  • Grauls, Marcel; Swahn, Jan-Öjvind (2002). Bintje och Kalasjnikov : personerna bakom orden  : en uppslagsbok (Ny utg). Bromma: Ordalaget. Libris 8418652. ISBN 9189086376 . Sid. 124-126.

Media som används på denna webbplats

Goretex schema-en.png
Författare/Upphovsman: fr:Wart Dark and User:Solipsist, Licens: CC-BY-SA-3.0
Schematic diagram of composite Gore-Tex fabric