Gnezdovo gorodisjtje
Gnezdovo gorodisjtje (Gnezdovo fornborg), vanligen kallat bara Gnezdovo eller Gnjozdovo, (ryska: Гнёздово городище, Gnjozdovo gorodisjtje), är en arkeologisk fyndplats nära byn Gnyozdovo i Smolensk distrikt, Smolensk oblast, Ryssland. Platsen ligger på floden Dneprs högra flodbank ungefär 13 km från Smolensk. Gnezdovo uppvisar tydliga spår av en mycket stor bosättning befolkad av slaver, balter och skandinaver. Gnezdovo hade sin storhetstid på 900-talet.[1] Det var en av de viktigaste handelsplatserna på vägen från varjagerna till grekerna.
Beskrivning
Gnezdovo ligger mellan de mindre vattendragen Svinets och Olsha, som båda rinner ut i Dnepr. Vid Gnezdovo har det funnits två befästningar, dels den centrala kallad Tsentalnoe, och en andra vid ån Olshas mynning. Runt befästningarna finns spår av ett flertal bosättningar och gravfält som täcker en yta av kanske 20 hektar.[2] (Långt mindre har undersökts av arkeologer.) Detta gör det till den kanske näst största vikingabosättningen i världen, endast överträffad av Hedeby i Danmark, beroende på hur man definierar begreppen "vikingar" och "ruser" etc. Gnezdovos arkeologiska område går under beteckningen GAC (Gnezdovo archeological complex).
Historisk bakgrund
Gnezdovo låg strategiskt vid eden[3] mellan Daugava och Dnjepr och var en naturlig rastplats/övervintringsort och blev därmed också en handelsplats, med tillhörande bosättning. Befästningarna utgjorde skydd för de resande handelsmännen där de var som mest sårbara d.v.s. då de måste förflytta sig över land. Platsen var till en början troligen rent slavisk med inledande bebyggelse på tidigt 700-tal. I början av 1000-talet verkar det som om platsens betydelse avtar, samtidigt som det närliggande Smolensk ökar i betydelse.[4] Detta är i samband med att en centralmakt växer fram (Kievrus) och kristendomen gör sitt inträde. (Samma historiska process sker vid samma tid i bl.a. Sverige och Polen.) I samband med detta får de nybildade städerna i Kievrus också en slags demokratisk ordning med tingsmöten, s.k. vetje. Namnet "Gnezdovo" finns belagt i skriftliga källor först på 1400-talet och sen igen på 1600-talet. Därför finns det en hypotes om att Gnezdovo hette något helt annat från början.
Gravarna
Området innehåller idag runt 3 000 outforskade gravhögar grupperade i kluster som fått olika ryska namn. Det fanns kanske 5 000 gravhögar från början, men många har förstörts genom bl.a. husbyggen och anläggandet av en järnväg på 1800-talet. Det grävdes också skytte- och pansargravar under Andra världskriget och plundrare har gjort sitt.
Det är det i särklass största kända förkristna gravfältet i Ryssland. Cirka 1 100 gravhögar har undersökts av ryska och sovjetiska arkeologer (2017) och en rysk arkeolog lär ha sagt: "Här ligger ju skandinaver, överallt!"[5] Det skandinaviska fyndmaterialet är dock mycket tydligare i kvinnogravarna än i mansgravarna. Det nordiska material som påträffats är bl.a. ovala spännbucklor, smycken och amuletter.[1] De ryska arkeologerna skiljer på konstaterat skandinaviska och troligt skandinaviska gravar när de rapporterar.
Gravskicket i gravhögsgruppen Gnezdovsky (andra hälften av 900-talet) är övervägande kremering 51 %, inhumationer/skelettgravar utgör 31 %. och resten är vad arkeologerna kallar "tomma gravhögar". Detta är överensstämmande med resten av de undersökta grupperna.[1] Det har hittats endast en typiskt skandinavisk båtgrav.[6][7] Även s.k. kammargravar har påträffats.[2] Från platsens senare period har 85 kristna kistbegravningar konstaterats. De stora gravhögarna i Gnezdovo är mycket lika de man hittat i Tjernihiv i Ukraina, som t.ex. de så kallade “druzhina högarna” och den kända “Svarta Graven”. Stora gravhögar var förbehållet de högsta sociala skikten. Det har också framkommit många båtnitar under utgrävningarna.
Forskningsdebatten
De svenska "vikingarkeologerna" Rune Edberg, Mats G Larsson och Gunilla Larsson m.fl. resonerar mycket i sina alster om båtar över land, båtgravar, skepsbyggen och båttyper, t.o.m. båtnitarnas utformning är en het fråga. Debatten inbegriper också deras ryska kollegor. De är inte överens och ibland ändrar de sig. Således är debatten om båtgravar i Gnezdovo är inte avslutad och fynd antyder att det kan ha funnits många, eftersom man hittat så många båtnitar.[8] Detta antyder också att svearna mycket väl kan ha tagit sina båtar landvägen mellan de norra och södra vattensystemen. Detta bestrids dock bestämt av en del ryska forskare som också menar att det inte ens gick att navigera på många av de floder som görs gällande i mycket av nutida litteratur.[9] Därtill kommer problemet med att avgöra om nitarna är gjorda i Mälardalen eller någonstans i det som idag är det slaviska inlandet. Inga dåtida båtvarv har kunnat påvisas vid någon plats på vägen från Skandinavien till Grekland.[8] Enligt Konstantin Porfyrogennetos och hans bok De Administrando Imperio tillverkade de han kallade rhos visst båtar. Det var små lätta båtar som de använde för att ta sig ner för alla forsarna i Dnepr.[10] Detta byggande borde då ha skett i Gnezdovo och inte långt nedströms i Kiev. Således finns inget konsensus i dessa frågor och arkeologin är inte tydlig. Men att man rullade stora båtar på stockar, det avfärdar de alla som en myt, om än väletablerad. Användandet av rullstockar finns inte arkeologiskt eller etnologiskt dokumenterat någonstans. De enda belägg som finns är den samtida De Administrando Imperio och Nestorskrönikan, som skrevs 200 år senare.[11][12]
Befolkning
Det kan ha levt ungefär 2 000 personer i bosättningen[5] och utifrån gravfynden är det tydligt att många som levde i Gnezdovo var krigare eller handelsmän.[1] Forskarna är dock inte eniga om vilken etnicitet de hade. Att det var ett multikulturellt samhälle är de dock eniga om. Det finns tydliga spår av skandinaver i många av de undersökta gravarna, men nitton av tjugo högar är ordinära gravar där kvarlevorna kommer från lokala slaver (krivitjer) och balter. Men det är svårt att utifrån gravfynd avgöra varifrån en person kommer.[13] Det enda man har är artefakterna och även slaver och balter kunde såklart ha skandinaviska smycken.
Enligt Nestorskrönikan skall de lokala krivitjerna först ha avvisat svearna, men sedan bett dem komma tillbaka och efter 862 skall de ha levat tillsammans i fred.[14] Det var troligen så att folket från Svealand och Gotland blev någon form av elit och ättlingarna till dem blev också den styrande dynastin i hela Ryssland med tiden. Svearna assimilerades snabbt[15] och de bytte t.o.m. till slaviska namn. Med tiden blev alla "ruser" och talade majoritetens språk, d.v.s. någon form av slaviska. Charlotte Hedenstierna-Jonson menar att det "skandinaviska inslaget i Rus’ är starkt, men inte ensamt" och att det även finns "spår av slaviskt, bysantinskt och västeuropeiskt ursprung. Hon menar att även de som bodde inne i Birka i Sverige kan betecknas som "Rus". Eliten, krigarna och handelsmännen innanför vallarna i Birka, skulle enligt hennes teori ha haft mer gemensamt med sina likar i Gnezdovo och Kiev, än vad de hade med bondebefolkningen i den kringliggande jordbruksbygden.[16]
Att de som kallades "rus" var en elit omnämns också i den bysantinske kejsarens bok De administrando imperio (Att styra riket).[17] Antagligen påverkade svearnas "elitkultur" lokalbefolkningen och det finns belägg för lokal, typiskt skandinavisk, smyckestillverkning i Gnezdovo. Även smycken av s.k. hybridtyp, med drag av både slavisk och nordisk stil, framställdes.[18][19]
Fyndmaterialet i Gnezdovo antyder också att det fanns stor närvaro av människor från Mähren och en del personer från finsk-ugriska områden i nordöstra Ryssland. Fynden visar också klart att det fanns handelskontakter med Östarabien via floderna Volga och Oka, med Bysans via Dnjepr och med Baltikum och Skandinavien via Daugavas och Lovats transportleder. De huvudsakliga yrkena för den bofasta slaviska befolkningen var hantverk. Det fanns olika yrken som t.ex. smed, låssmed, smycketillverkare och krukmakare.
Utgrävningar
Det första fyndet gjordes 1867, av en slump, av en järnvägsarbetare under det första bygget av järnväg i området.[5] Det var en större silvergömma som innehöll smycken av både slavisk, skandinavisk och stäppnomadisk karaktär.[1] År 1870 görs nästa slumpartade fynd av rallare och det var ytterligare två skattgömmor. Nu började intresset för platsen att vakna och en arkeolog gör ett första försök 1874, varpå han bl.a. hittar ett karolingiskt svärd.
Nyfikenheten stegrades ytterligare och chefen för ryska historiska museet Vladimir Iljitj Sizov inleder en stor expedition 1881. Sen fortsätter grävandet fram till 1901 under ledning av professionella arkeologer. Utforskandet sker sedan i etapper. År 1920 ritas en karta över hela området och gravhögarna ordnas i grupper och namnges. Under kriget 1942 gräver tyska arkeologer i området och tar med sig fynden till Tyskland. Efter kriget, 1949, inleds åter igen, en systematisk professionell utgrävningsvända. Utgrävningar har sedan dess skett med jämna mellanrum och fortsätter denna dag.
Fynd
De vanligaste vardagsföremålen som hittats är keramik och på grund av att det var en handelsplats, även vikter och vågar. Utgrävningarna har även avslöjat lyxartiklar och ett antal depåer av bysantinska och arabiska mynt. De arabiska mynten uppgår till mer än 1100 stycken. Arkeologerna har dessutom hittat en bysantinsk disk med en bild av Simargl och bysantinska guldmynt. Bland metallfynden återfinns även ringbrynjor, otypiska för skandinaviska fyndorter, men också hjälmar (bl.a. från Mähren och Khazarien), stridsyxor, karolingiska svärd, pilbågar och pilar. Bland de mer förvånande fynden finns en ihopfällbar rakkniv med kopparhandtag och en för tiden avancerad sax.
Det mest förvånande fyndet, anser de ryska arkeologerna, är en kruka tillverkad i Kertj/Krim med en kyrillisk inskription på fornöstslaviska (andra menar att krukan kan ha tillverkats i Bulgarien vid Volga).[20] En del lingvister menar att det står “senap” på krukan, men det är stor debatt om det.[21] Det som förvånat forskarna är att den kyrilliska skriften hade spridit sig så långt redan vid den tiden, för ordet är inristat efter att krukan brändes och gjordes troligen inte nere i Kertj, utan på plats. Inskriptionen är daterad till mitten av 900-talet och utgör därmed det äldsta som har skrivits på ryska. Se även nedan.
Dessutom har utgrävningarna gett oss skandinaviska hedniska amuletter, skandinaviska kvinnosmycken/spännen och tiotusentals andra artefakter som t.ex. glas- och stenpärlor, sidentyger, glas och glaserade redskap i brons. År 2017 hittades ett svärd, ett spjut och två guldtackor, samt silver- och guldflätor med anor från andra kvartalet av 900-talet. Ovanliga artefakter för området vid den tiden är representerat av bland annat en iransk glaserad lampa och ett kristet hängsmycke i form av ett kors (enkolpium) från Syrien med en speciell ikon av Jungfru Maria (Our Lady of the Sign). Många värdefulla fynd förstördes dock under andra världskriget. Dels stal tyskarna mycket och tog med sig till Tyskland och det som fanns kvar förintades i museet i Smolensk, tillsammans med resten av den staden. Det som då fanns i Tyskland pulvriserades i sin tur genom de allierades bombningar där.
Galleri
- Skandinaviska dräktspännen/spännbucklor (fibula)
- (c) West Yorkshire Archaeology Advisory Service, CC BY 2.0Doppskor till svärdsskida med rurikidernas falk. Samma typ har hittats i Mälardalen.
- Amulett med Torshammare. Liknande har påträffats i Birka.
- Hjälm
- Karolingiska svärd ansågs vara bland de bästa vid den tiden och var mycket dyrbara.[22]
- Skandinaviska hängsmycken
- Enkolpium från Gnezdovo
Se även
- Glagolitiska
- Kyrkoslaviska
- Klemens av Ohrid
- Kurganer
- Kyrilliska alfabetet
- Kyrillos och Methodios
- Naum av Preslav
Referenser
Den här artikeln bygger helt eller delvis på ryskspråkiga Wikipedia, Гнёздово 25 juli 2023 och delvis på engelskspråkiga Wikipedia, Gnezdovo, 25 juli 2023.
- ^ [a b c d e] Thunmark-Nylén och Orrling, Lena och Carin (1995). Orrling, Carin. red. Vikingatidens ABC. Statens historiska museum. sid. 85
- ^ [a b] Androshchuk, Fjodor (2012). Brink, Stefan och Price, Neil. red. The Viking world.. Routledge. sid. 526-527
- ^ 'Ed' i betydelsen passage över land mellan två farbara vattendrag där båtar, eller deras last, kunde bäras eller dragas. Jämför Ed, sbst2 (1) i SAOB.
- ^ Jansson, Ingmar (1997). ”Warfare, trade or Colonisation? Some general remarks on the eastern expansion of the Scandinavians in the Viking period.”. i Pär Hansson. The Rural Viking in Russia and Sweden. Örebro kommuns bildningsförvaltning. sid. 9
- ^ [a b c] Ingelman-Sundberg, Catharina (1998). Boken om vikingarna. sid. 124
- ^ Stalsberg (Anne). ”Scandinavian viking-age boat graves in old Rus'”. jstor.org. https://www.jstor.org/stable/24660757. Läst 25 juli 2023.
- ^ Sorokin, Petr. ”Viking boats in medieval Russia from written and archaeological evidence.”. Open edition journals. https://journals.openedition.org/archaeonautica/3490?lang=en. Läst 25 juli 2023.
- ^ [a b] Larsson, G (2007). Ship and Society, Maritime Ideology in Late Iron Age Sweden. sid. 219
- ^ Edgren, Torsten (2012). The Viking World. sid. 478
- ^ Ingelman-Sundberg, C (1998). Boken om vikingarna. sid. 125
- ^ Larsson, G (2007). Ship and Society, Maritime Ideology in Late Iron Age Sweden. sid. 223
- ^ Edberg, R (2002). Färder i Österled, Experiment, källor, myter och analogier. sid. 51
- ^ Mägi, Marika (2016). ”Chapter 4: Bound for the Eastern Baltic: Trade and Centres ad 800–1200”. i Barrett, James H. och Gibbon, Sarah Jane. Maritime Societies of the Viking and Medieval World. Routledge. Routledge. sid. 50
- ^ Larsson, Gunilla (2007). Ship and Society, Maritime Ideology in Late Iron Age Sweden. sid. 220
- ^ Edberg, Rune (2002). Färder i Österled, Experiment, källor, myter och analogier.. Dept. of Archaeology, University of Stockholm. sid. 11
- ^ Hedenstierna-Jonson, Charlotte (2012). Birka nu, pågående forskning om världsarvet Birka och Hovgården. sid. 223. ISBN 978 -91- 89176 -
- ^ Shepard, Jonathan (2012). ”The Viking Rus and Byzantium”. The Viking World. Routledge. sid. 500
- ^ Jansson, I (1997). Warfare, trade or Colonisation? Some general remarks on the eastern expansion of the Scandinavians in the Viking period.. sid. 48
- ^ Androshchuk, F (2012). The Viking world.. sid. 533
- ^ Androshchuk, Fjodor (2012). The Viking world.. sid. 533
- ^ Schenker, Alexander M.. ”The Gnezdovo inscription in its historical and linguistic setting.”. jstor.org. https://www.jstor.org/stable/40160257. Läst 25 juli 2023.
- ^ Martens, Irmelin. Astrup, Eva Elisabeth. Loftsgarden, Kjetil. Vike, Vegard. (2021). Viking Age Swords from Telemark, Norway.
Externa länkar
- http://gnezdovo.com/ (på ryska)
- Our Lady of the Sign - om bilden på det kristna kors som hittats i Gnezdovo (på engelska)
- Druzhina - om härskarens närmaste män, motsvarande det svenska hird. (på engelska)
- Svarta graven i Tjernihiv - om ett berömt gravfält i Ukraina. (på engelska)
Media som används på denna webbplats
Гривна с подвесками в виде молоточков Тора из Гнёздово, кургана 4 раскопок в 1874 году. Железо. Конец IX - начало X веков. Исторический музей (Москва).
Författare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Смоленский Исторический музей.
3 – овальная скандинавская фибула. Приладожье. Бронза. Исторический музей (Москва). 4 – овальная скандинавская фибула. Гнёздово. Бронза. МГУ (Москва).
Författare/Upphovsman: Лапоть, Licens: CC0
Gnezdovo archaeological complex, end of 9 - begin of 11 c.
Swords, 10 c.
Grivna, tweezers, pin, scissors, ice spikes, knife.Författare/Upphovsman: The Swedish History Museum, Stockholm from Sweden, Licens: CC BY 2.0
Rivets from a boat Iron
Grave find, Ultuna, Bondkyrka.
SHM 11107:3AFörfattare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Смоленский Исторический музей.
This is a map of the portages at Gnezdovo, an important slavic-scandinavian vikin age trading post i todays Russia.
Энколпион с изображением Оранты, Х век, раскопки Д. А. Авдусина, 1970.
Författare/Upphovsman: Лапоть, Licens: CC0
Swords, spear heads. Ancient Rus'. Small artefacts from Rurikovo Gorodische, Novgorod, Gnezdovo.
Подвески. Гнёздово. Серебро. Эрмитаж (Санкт-Петербург).
Författare/Upphovsman: Лапоть, Licens: CC0
Helmet, Gnezdovo archeological site, 10 century.
This man was the first person to realize the importance of the archeological site of Gnezdovo, Smolensk, Russia.
Författare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Гнёздовский археологический комплекс. Музей под открытым небом.
Författare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Гнёздовский археологический комплекс. Городище "Центральное". Юго западный склон.
(c) West Yorkshire Archaeology Advisory Service, CC BY 2.0
An Early Medieval Anglo-Scandinavian "Birka Falcon" type scabbard chape dating from AD 800 - 1100. It is an openwork V shaped scabbard chape. One face is complete; the other is damaged at the upper end. At the upper end, there is a central bar projecting upwards, with a rounded end. There is a rivet extending from the reverse of this bar. The upper edge of the chape is angled downwards on both sides from the central bar. The sides of the chape then extend higher again, but not as high as the central bar. The face of the chape has four openings, two L shaped ones at the top and two comma shaped ones below. These leave the outline of a bird with spreadeagled wings and a flaring tail in the centre. The diesgn of the incomplete face appears to have been the same. The chape is a pointed oval in cross-section. It is 54.3mm long, 40mm wide and 13.2mm thick. 15.6g. There is no evidence of any surface decoration. The metal has a purple brown colour.
There are some similar examples recorded on the PAS database. These include NLM-5BD697, HAMP-DD8CEF, NLM6140, WMID-019567, NMS-AE6472, and DENO-527092.
Perhaps the most similar is LANCUM-692561 which is described as being similar in style to the Scandinavian 'Birka Falcon', or Paulsen's 'Swedish-Varangian' style. This would place it in the 9th - 11th centuries. The LANCUM record goes on to say that chapes of this type have mostly been found in Eastern Europe. It also comments that the LANCUM chape is similar to one in collections of the Blackburn Museum and Art Gallery decorated with intertwined beasts and found at Chatburn.
Similar chapes with a bird motif have been found at Gnёzdovo, Smolensky District, Russia. There, some are suspected to be imported from Scandinavia, while others are thought to be of local manufacture (S. Yu. Kainov, 2009, Sword’s scabbard chapes from Gnёzdovo, AMM 5: 79-110). The most similar chapes from Gnezdovo are classified as Poulsen type I-2. They are also sorted using N. V. Eniosova's typology where they are classified as types B-1 and B-2.
Charlotte Hedenstierna-Jonson (2002, 108) discusses the status and function of chapes, noting that there are a limited range of designs and decoration. She also comments that chapes are not always found with swords, and seem to have a high status function separate to their use on the end of scabbards. She suggests they could be a symbol of office. (Hedenstierna-Jonson(2002) 'A group of Viking Age sword chapes reflecting the political geography of the time' in Journal of Nordic Archaeological Science 13).
A mould for the falcon type was found at Birka, but the Birka examples are mainly highly decorated in the Borre style. The SWYOR example has the outline of a falcon, but no further decoration. This could suggest that it is a locally made copy of the Birka type.
Another scabbard chape, but with anthropomorphic style decoration rather than the falcon design is SWYOR-97E0E5.
Författare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Смоленский Исторический музей.
Författare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Смоленский Исторический музей.
Författare/Upphovsman: RedAndr, Licens: CC BY-SA 3.0
Inscription from a Kerch amphora which was found in 1949 afrom Gnezdovo in Smolensk Oblast with the earliest inscription attested in the Old Russian language. The excavator has inferred that the word горушна (gorušna), inscribed on the pot in Cyrillic letters, designates mustard that was kept there.
Скандинавский карманный божок (предположительно), Гнёздовский археологический комплекс, Смоленская область, около начала XI века.
«В 2003 году, при раскопках пойменной части гнездовского поселения, была найдена небольшая антропоморфная фигурка, отлитая из чистого свинца. <…>
Фигурка была найдена в районе развала большого каменного производственного очага, связанного с ювелирным делом. <…>
Мастерская, частью которой был очаг, принадлежала, вероятно, выходцу из Скандинавии — об этом говорит находка фрагмента глиняной литейной формы от овальной фибулы, а также такие этноопределяющие вещи, как кресаловидная подвеска и поясная пряжка в стиле Борре.
Находка представляет собой миниатюрную человеческую фигурку высотой 2,9 см, шириной 0,8 см (рис. 23). Вероятно, первоначально статуэтка изображала стоящего мужчину, однако ноги оказались утрачены. Прекрасно проработаны черты лица: крупный прямой нос, круглые выпуклые глаза. Уши обозначены полукружьями. Хорошо читаются усы и небольшая бородка. Голова увенчана коническим головным убором, состоящим из восьми отчетливо отделяющихся друг от друга и закругляющихся внизу лепестков-лопастей. Головной убор завершается круглым навершием.
Одежда человечка представляет собой перепоясанную рубаху или кафтан, доходящий до колен. Пояс в виде выпуклого валика выделен очень отчетливо. Ниже пояса одежда собрана в складки. Руки согнуты в локтях, левая лежит на поясе, правая — чуть выше, на животе. <…>
Контекст находки, круг аналогий, пусть и не очень близких, позволяют отнести «идола» из Гнездова к кругу скандинавских древностей. Наличие некоторых, предположительно «восточных», аналогий в деталях одежды (возможность трактовать одежду как кафтан, а головной убор как остроконечный колпак, характерный для евразийских кочевников) может быть истолковано в рамках восточного влияния на скандинавскую культуру эпохи викингов в период ее заката».
(Приложение XII. Мурашева В. В. «Карманный божок» эпохи викингов // Фетисов А. А., Щавелёв А. С. Викинги. Между Скандинавией и Русью). М. : Вече, 2013 (History files). 336 с.).Författare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Гнёздовский археологический комплекс. Лесная курганная группа.
Författare/Upphovsman: Mikra72, Licens: CC0
Смоленский Исторический музей.