Glykogenes
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2019-10) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
Glykogenes kallas den process när glykogen bildas genom att glukosmolekyler läggs till på kedjor av glykogen. Processen aktiveras av insulin som svar på höga glukosnivåer i blodet, till exempel vid förtäring av en kolhydratrik måltid.
Steg för steg
- Glukos omvandlas till glukos-6-fosfat med hjälp av något av enzymerna glukokinas eller hexokinas.
- Glukos-6-fosfat omvandlas till glukos-1-fosfat. Detta katalyseras av enzymet fosfoglukomutas. En intermediär i denna omvandling är glukos-1,6-bisfosfat.
- Glukos-1-fosfat omvandlas till UDP-glukos med hjälp av uridyltransferas (också kallat UDP-glukos-pyrofosforylas). I denna reaktion skapas även pyrofosfat, vilket med hjälp av pyrofosfatas omvandlas till två molekyler fosfatidylinositol.
- Glykogensyntas kopplar ihop UDP-glukosmolekylerna till en glykogenkedja, som utgår från glykogenprimers eller glykogenin (små proteiner som formar primern).
- 1,4-alfaglukandelningsenzym skapar förgreningar genom att överföra några glukosenheter i änden på en glykogenkedja till en punkt längre ner på kedjan. Grenen förlängs sedan även den av glykogensyntas.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg