Glock 17

Glock 17

Glock 17, med detaljer
TypAutomatpistol
UrsprungsplatsÖsterrike Österrike
Tjänstehistoria
I tjänst1983 –
Använts avMilitär, Polis, Sportskyttar, Självförsvar
Produktionshistoria
KonstruktörGaston Glock
Producerad1983 –
TillverkareGlock GmbH
VarianterG17C (rekyldämpad) / G17L / G17OD / G17MB / G17RTF-2/
Specifikationer
Vikt625 g (utan magasin)
915 g (laddad)
Längd204 mm
Piplängd114 mm

Kaliber9 × 19 mm Parabellum
MekanismHalvautomat
Effektiv räckvidd50 meter

Glock 17 är en halvautomatisk pistol med kaliber 9 × 19 mm tillverkad i Österrike av Glock GmbH. Vapnet introducerades som Glocks första pistolmodell 1983 och var då en av de första pistolerna att nyttja en stomme i polymer.

Vapnet anses mycket pålitligt och tåligt. Det skiljer sig från andra främst genom den unika säkringen, som finns i själva avtryckaren, och som frigörs först i skottögonblicket. Vapnet saknar också hane, och kan därför inte spännas separat, vilket är fallet på andra vapen av samma typ. Magasinskapaciteten är 17 patroner och vikten endast 874 gram.

Grundkonstruktionen används som grund för ett flertal andra pistolmodeller från tillverkaren. Modellerna skiljer sig åt främst i fråga om storlek och kaliber. Vapnet är mycket vanligt förekommande inom försvar och polis världen över. Det används bland annat av det svenska, norska, finska och holländska försvaret.

Etymologi

Benämningen "Glock 17" kommer av att det är konstruktören Gaston Glocks sjuttonde patent. Glock har tidigare designat och tillverkat knivar och spadar till österrikiska armén, även dessa tillverkade av den polymer, "Polymer 2" (en variant av nylon 6) som används i stommen till pistolerna.

Namnet har dock burit myten att vapnet blev döpt efter dess standard ammunitionskapacitet om 17 patroner.[1]

Handhavande

Till skillnad från många andra pistoler saknar Glock 17 en manuell säkring.

Inbyggt i avtryckaren finns istället en säkring som förhindrar att avtryckaren förs bakåt oavsiktligt. Avtryckarsäkringen och avtryckaren måste båda vara fullt intryckta för att pistolen skall avfyras. Om säkringen inte är intryckt kommer avtryckaren inte kunna röra sig bakåt och avfyra pistolen. Säkringen är designad för att skydda mot oavsiktlig avfyrning om vapnet tappas i marken eller utsätts för lateralt tryck.

Pipa

Pipan på Glock 17 har polygonal räffling med sex släta ytor som tillsammans bildar ett kantigt hål. Tillverkningen skiljer sig från traditionella metoder och, då processen är densamma som för eldrör till artilleripjäser. Denna metod ger pipan dess överlägsna styrka.[källa behövs]

Generationer

Det finns fem generationer av vapnet:

  • Generation ett hade en uniform yta runt hela pistolgreppet.
  • Generation två hade näthuggning på fram och baksidan av pistolgreppet.
  • Generation tre har fingergrepp på framsidan av pistolgreppet samt ett särskilt fäste, Universal Rail, framför varbygeln. Två varianter finns, Glock 17 MB med dubbelsidig magasinspärr samt Glock 17 RTF-2, Rough Texture Finish.
  • Generation fyra introducerade en dubbelsidig förstorad magasinsspärr, dubbel rekylfjäder, utbytbar greppyta bak.
  • Generation fem introducerade en mantelspärr på höger sida vapnet, för att ge vänsterhänta samma möjligheter som högerhänta, en ny nDLC finish, en uppgraderad räffling (fortfarande polygonal) av pipan, tog bort fingergreppet som kom i generation tre och introducerade en orange patronförare i magasinet. Numera kommer Gen5 med Front Serrations (skärning för bättre grepp även framtill på manteln) vilket är en stor fördel om man skjuter IPSC med rödpunktssikte.

Användning inom det Svenska försvaret (pistol 88)

Besättningsman till stridsvagn 122 med pistol 88 under Strong Europe Tank Challenge 2018.
F.d. Arméchefen Åke Sagréns Pistol 88

När FMV skulle ersätta Försvarsmaktens åldrade tjänstepistol m/40, var ett krav att den nya pistolen skulle klara av att skjuta Kpist-ammunitionen 9 mm m/39B som fanns i stor omfattning inom försvaret. Patronen är avsedd att penetrera kroppsskydd och har en kraftigare laddning än vanliga 9 mm Parabellum-patroner och en blykula försedd med stålmantel. Ett antal olika vapen testades, och valet föll på Glock just för att den inte visade något onormalt slitage, trots att drivladdningen och stålmanteln på denna ammunition orsakar ett högre slitage i pipan än normalt.

Glock 17 har den militära beteckningen 9 mm pistol m/88, kort 9 mm pist m/88 (modernt vanligen förkortat till "Pistol 88"). Vapnet har köpts in i flera omgångar, och därför förekommer flera varianter. De vapen som anskaffats av generation tre har fått beteckningen Pistol 88C2.

Pistol m/88B är det svenska försvarets beteckning på Glock 19 som används av flygvapnets piloter.

Mytbildning

En vanlig myt om Glock 17 är att den är tillverkad helt i plast och därför inte ger utslag i metalldetektorer. Detta är helt fel, då stommen innehåller ett antal metalldelar, samt att både manteln och pipan är gjorda av stål.[2][1] Innan internet var myten dock mycket utbredd och användes på 1980-talet av påtryckare för vapenkontroll som argument för att förbjuda påstådda plastvapen i USA, något som misslyckades efter att myten motbevisats.[2]

Referenser

  1. ^ [a b] ”Glock.” (på engelska). Ahoy. youtube.com. https://www.youtube.com/watch?v=EKVjMAG4ues. Läst 28 juli 2022. 
  2. ^ [a b] ”The 1986 Plastic Gun Panic” (på engelska). reason.com. https://reason.com/volokh/2018/08/07/the-1986-plastic-gun-panic/. Läst 28 juli 2022. 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Glock 17 9mmPara 002.jpg
Glock 17 9mmPara (erste Ausführung - Februar 1986)
Glock 17C cropped.jpg
Författare/Upphovsman: Nukes4Tots, Licens: CC BY-SA 3.0
Glock 17C (compensated) with Glock Rail and adjustable rear sight
Glock 17 2nd Gen.jpg
Glock 17, second generation
Glock 17 9mmPara 004.jpg
Glock 17 9mmPara (erste Ausführung - Februar 1986)
Glock 17 Swedish Armed Forces AM.090915 (0) (cropped).jpg
Författare/Upphovsman: Armémuseum (Swedish Army Museum), Licens: CC BY 4.0
Glock 17, av Svenska Försvarsmakten kallad Pistol m/88.

Svensk armépistol i bruk både i Sverige och i utlandsstyrkan. Stommen består av plast vilket kraftigt reducerade pistolens vikt jämfört med andra äldre typer av pistoler.

Pistolen på bilden har tidigare tillhört chefen för armén (1990-1996), generallöjtnant Åke Sagrén (f. 1935). Han var även chef för arméledningen 1994-1996. Detta exemplar av Glock 17 utlämnades till Sagrén personligen omkring år 1994. Det året deltog han i en patrulltävling i Österrike, där vapnet för övrigt hade tillverkats, vilket var första gången då han själv använde pistolen i fråga. Vapnet medtogs även utanför ordinarie tjänstetid och förvarades förutom i tjänsterummet även i hemmet. Pistolen var enligt Sagrén utmärkt att skjuta med och hade hög prestanda.

Vapnet är konstruerat av den österrikiske ingenjören Gaston Glock (f. 1929). FMV testade redan 1983-85 Glock 17 gemensamt med norska motsvarigheten HFK, även om det inte ledde fram till något konkret inköp förrän i slutet av 1980-talet. Redan under de tidiga testerna visade sig just Glockpistolen vara både överlägset bäst och billigast bland de övriga provskjutna pistolerna. Chefen för marinen anskaffade 1988 en mindre mängd Glock 17 (Pistol 88) för vakt och beredskap. För flygvapnet anskaffades en förminskad version, Glock 19 (Pistol 88 B) med magasin för 15 patroner. Först 1993 tillfördes Pistol 88 till armén för vakt och beredskap och upprätthållande av skjutskicklighet som ersättare till den föråldrade pistol m/1940. Som svensk militär ammunition används patron m/39B. Glock 17 och 19 brukas fortfarande i ett stort antal länder, både inom polis och militär. Över 4 000 polisdistrikt och säkerhetsfirmor i USA har köpt in Glockpistoler och används även i Norges, Finlands, Nederländernas och Österrikes försvarsmakter.

Traditionell yttre säkring saknas och är istället inbyggd i avtryckaren. Detta efter tragiska incidenter i eldstrider då skyttarna glömt osäkra vapnen i kritiska och panikartade situationer. När avtryckaren släpps efter avlossat skott säkras vapnet och något skott går inte att avlossa av misstag även om det faller till marken, vilket har utprovats i hårda tester.

Pistolen på bilden tillverkades 1989 och donerades av Åke Sagrén till Armémuseum år 2017.
Glock 17 (6825676904).jpg
Författare/Upphovsman: Askild Antonsen, Licens: CC BY 2.0
Glock 17 - used in Norway
Strong Europe Tank Challenge 2018 (42059733864) (cropped).jpg
Författare/Upphovsman: 7th Army Training Command from Grafenwoehr, Germany, Licens: CC BY 2.0
A Swedish soldier with the Wartofta Tank Company, Skaraborg Regiment conducts the pistol shoot lane during the Strong Europe Tank Challenge, June 6, 2018. U.S. Army Europe and the German Army co-host the third Strong Europe Tank Challenge at Grafenwoehr Training Area, June 3 - 8, 2018. The Strong Europe Tank Challenge is an annual training event designed to give participating nations a dynamic, productive and fun environment in which to foster military partnerships, form Soldier-level relationships, and share tactics, techniques and procedures. (U.S. Army photo by Gertrud Zach)