Giftinjektion
Giftinjektion är en avrättningsmetod som går ut på att injicera den dödsdömde med en dödlig giftdos. Begreppet kan även appliceras på metoder för dödshjälp.
Historisk användning som avrättningsmetod
Filippinerna
Vid återinförandet av dödsstraff i Filippinerna år 1993 valdes giftinjektion som ny avrättningsmetod. 1999 genomfördes den första avrättningen med giftinjektion men sedan 2006 är dödsstraffet återigen avskaffat för alla brott i landet.[1]
Nazityskland
Giftinjektion räknades inte som en ordinarie avrättningsmetod i Nazityskland där hängning eller halshuggning med giljotin föreskrevs för grövre civila brott. Däremot förekom metoden i koncentrationslägren, ett vanligt tillvägagångssätt var att exempelvis karbolsyra injicerades direkt i hjärtmuskeln.
Giftinjektion som avrättningsmetod idag
Giftinjektion är ett tillåtet sätt att verkställa dödsstraff genom i Kina, Taiwan, Thailand, Vietnam, Guatemala och merparten av USA:s delstater.[2] Diskussioner har även förts om att införa metoden i Saudiarabien som ersättning för den traditionella avrättningsmetoden halshuggning.[3]
USA
Giftinjektioner började användas som avrättningsmetod i USA 1982, och har i dag i stort sett ersatt elektriska stolen, hängning, arkebusering och avrättning i gaskammare. År 2006 genomfördes 53 avrättningar i landet (varav 24 i Texas), alla utom en med giftinjektion. I USA idag innebär metoden i praktiken att tre olika ämnen i tur och ordning injiceras intravenöst i den dödsdömde. Detta vanligtvis manuellt, men i fyra delstater görs detta av en maskin, vanligtvis från ett intilliggande rum. Det första ämnet är ett sömnmedel som gör den dömde medvetslös, det andra är ett muskelavslappnande medel som stoppar andningen samt gör att den dömde inte drabbas av spasmer när döden inträder, och det tredje medlet stoppar hjärtat. Den vanligaste kombinationen av ämnen är tiopentalnatrium (Pentothal) följt av pankuroniumbromid (Pavulon) och sist kaliumklorid.
Europeisk kemikalieexport till USA förbjuder användning av produkterna i avrättningar. Många delstater som utövar dödsstraff har därför börjat få slut på de vanliga preparaten och istället börjat experimentera med andra, oprövade läkemedelskombinationer vilket har resulterat i utdraget lidande för de som avrättas.[4] Missouri,[5] Ohio och Washington[6] har börjat använda sig av endast en drog, antingen tiopentalnatrium eller propofol, då man anser att en överdos av något av dessa medel leder till döden. Som reservdroger används bland annat Hydromorfon och Midazolam.[7]
Liksom med de nya, obeprövade läkemedlen kan man med tredrogsvarianten inte bestämma graden av medvetslöshet hos den dömde och risk finns att den dömde upplever "drunkningskänslor" när pankuroniumbromid injiceras som stoppar andningen, och sedan smärta av kaliumkloriden. I vissa amerikanska delstater höjs röster för att återinföra arkebusering som primär metod för verkställande av dödsstraff istället för giftinjektion.[8]
Vietnam
Vietnam har sedan 2011 helt övergått från arkebusering till giftinjektion som enda avrättningsmetod.[9] Precis som USA har landet en brist på läkemedel för avrättningsprocedurer på grund av EU:s kemikalieexportförbud. I augusti 2013 genomfördes den första avrättningen i landet med giftinjektion.
Referenser
- ^ ”Philippines abolish death penalty” (på engelska). Amnesty. 7 juli 2006. Arkiverad från originalet den 17 september 2016. https://web.archive.org/web/20160917162927/http://www.amnesty.org.au/news/comments/2412/. Läst 17 september 2016.
- ^ ”Thailand: Resuming executions -- backstep for human rights”. Amnesty International. Arkiverad från originalet den 13 januari 2004. https://web.archive.org/web/20040113080315/http://web.amnesty.org/library/Index/ENGASA390162003?open&of=ENG-THA. Läst 9 februari 2007.
- ^ Emmayzed Publications. "Saudi Arabia Planning to Drop Public Beheadings." Business Recorder 12 Mar. 2013: 1. General One FIle. Web. 12 Mar. 2013.
- ^ Pilkington, Ed (6 januari 2014). ”Ohio executes inmate using untried, untested lethal injection method” (på engelska). The Guardian. http://www.theguardian.com/world/2014/jan/16/ohio-executes-inmate-untried-untested-lethal-injection-method.
- ^ Deathpenaltyinfo.org Missouri
- ^ ”Methods of Execution”. Death Penalty Information Center. http://www.deathpenaltyinfo.org/methods-execution.
- ^ ”Case 2:04-cv-01156-GLF-MRA Document 601”. United States District Court for the southern district of Ohio. http://www.deathpenaltyinfo.org/documents/gov.uscourts.ohsd.98761.601.0.pdf.
- ^ Furvik, Agneta (18 januari 2014). ”Förslag i USA: Återinför exekutionspatrullerna”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5760248.
- ^ van Minh, Tran (6 augusti 2013). ”Vietnam executes 1st prisoner by lethal injection” (på engelska). Associated Press. https://apnews.com/article/d23da4cfc2884bea83592cc104fa9629.
Media som används på denna webbplats
(c) Lokal_Profil, CC BY-SA 2.5
Usage of lethal injection chair for the death penalty in the United States.
- U.S. military: only lethal injection
- Federal government: lethal injection as a primary method; retains secondary methods
The lethal injection room at San Quentin State Prison, completed in 2010.