Georges Braque

Georges Braque 1908.

Georges Braque, född 13 maj 1882 i Argenteuil, Val-d'Oise, död 31 augusti 1963 i Paris, var en fransk målare, skulptör och grafiker.

Georges Braque växte upp i Le Havre från det att han fyllt åtta år. Som 16-åring blev Braque lärling i faderns målerifirma och därefter hos en lokal dekorationsmålare, tills han år 1900 for till Paris.

Braque började som fauvist tillsammans med bland andra Matisse och fortsatte som kubist med Picasso. Han hade ett mycket nära samarbete med Pablo Picasso och de båda utvecklade den analytiska kubismen. De arbetade ihop mellan 1907 och 1914 då Georges Braque blev uttagen till militärtjänst för Frankrike under första världskriget.[1]

Under senare delen av sitt liv höll sig Braque liksom de Chirico till en arkaisk motivkrets. Braque målade mest stilleben och musikinstrument i ovala målningar. Braque är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[2].

L'olivier près de l'Estaque

George Braques signatur

Verket L'olivier près de l'Estaque ska ha blivit slängt i en sopcontainer i samband med en konstkupp mot ett museum i Paris.[3]

Konstkuppen på Moderna Museet

Den 8 November 1993 skedde ett inbrott på Moderna Museet i Stockholm. Tjuvarna hade tagit in sig genom taket som är en metod som kallas rififikupp. Fem tavlor hade stulits och en statyett av Pablo Picasso samt två tavlor av konstnären Georges Braque från Moderna museet. Det var ett värde av nästan 500 miljoner kronor.

Alla gärningsmän blev gripna och dömts men det saknades fortfarande värdefull konst. På sensommaren 1994 greps tre personer i Bryssel när de försökte sälja ett av de stulna verken - Picasso-målningen "Kvinna med svarta ögon" - värderad till 48 miljoner kronor. Vid slutet av januari 1995 avslöjades att ytterligare tre av de stulna konstverken kommit till rätta värderat till ungefär 250 miljoner kronor. Det var Picassos "Källan", ett verk av Braque, "slottet", samt en skulptur av Picasso. Det saknas enbart ett av de konstverk som stals vid konstkuppen mot Moderna museet. Konstverket som saknas, "Den vita duken" även kallad "Stilleben" målades av Braque 1928.

Källor

Noter

  1. ^ Stokstad, Marilyn. Art History. sid. 1024. ISBN 0-205-74422-2 
  2. ^ Göteborgs konstmuseum
  3. ^ Artikel i DN

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Braque, Georges 1882-1963 deWP.jpg
Scan aus Classified Signaturs of Artists
Georges Braque, 1908, photograph published in Gelett Burgess, The Wild Men of Paris, Architectural Record, May 1910.jpg
Georges Braque, 1908, photograph published in Gelett Burgess, The Wild Men of Paris, Architectural Record, May 1910