GePe
GePe är en tillverkare av fotoutrustning, främst diabildsramar och magasin för dessa, samt monteringsverktyg för diabilder och andra tillbehör.
Göran Pettersson, vars initaler utgör namnet, hade 1947 etablerat en fotohandel i Götene i Västergötland.[1] Han uppfann en diabildsväxlare (svenskt patent 159076) för magasin och för att tillverka den grundade han 1955 företaget AB Biwex.[2] 1962 uppfanns (svenskt patent 200676, lanserades 1963) "A-ramen" för diabilder i formsprutad plast, som med tiden gjorde företaget världsledande inom denna produkt. Företag i Nederländerna och Tyskland köptes upp. I början av 1990-talet insåg man att digital fotografering skulle förändra marknaden och 1992 köpte man upp Sterisol, en tillverkare av hudvårdsprodukter, för att diversifiera. Diaramstillverkningen koncentrerades 2007 till en enda fabrik i Tyskland. Företaget är alltjämt familjeägt.
GePe var en tid så dominerande på den svenska marknaden att deras namn används som benämning för det gamla standardsystemet för diaramar och diabildsmagasin. GePe-magasin tar 40 eller 50 bilder i ramar upp till tre mm tjocklek, men även tunnare ramar, till exempel CS-ramar eller pappramar, fungerar. I ett GePe-magasin står ramarna löst i fack med stöd nedtill och längs ena sidan.
På grund av den stora risken att välta ut bilderna samt den låga packningstätheten utvecklades det konkurrerande CS-systemet som tar dubbelt så många bilder per längdenhet i tunna plastramar och även håller bilderna bättre på plats. CS-magasin fungerar inte i äldre projektorer för GePe-ramar, men de flesta CS-projektorer kan även använda GePe-magasin.
Källor
- ^ Årets företagare Arkiverad 28 november 2018 hämtat från the Wayback Machine., Götene kommun
- ^ About us, Gepe Group.
Media som används på denna webbplats
Illustrationerna figur 1-5 från svenskt patent 200676: Monteringsram för diapositivfilmbilder. Detta är Gepe "A" diaram, utformad för att formsprutas.
Författare/Upphovsman: CTHOE, Licens: CC BY-SA 3.0
Ein Paar Gepe-Diarähmchen, sie ergeben, zusammengedrückt mit innenliegendem Dia, das projektionsfertige Diarähmchen
Författare/Upphovsman: LA2, Licens: CC BY-SA 4.0
Modern diaram av plast (Gepe A-ramen, introducerad 1963) och äldre diabild mellan två skivor av glas, båda 50x50 mm.