Gampr

Gampr
գամփռ
Gampr med traditionellt kuperade öron
(förbjudet i Sverige).
RasgruppEj erkänd som ras av SKK eller FCI
UrsprungslandArmenien Armenien
Andra namnGamp’ṙ
Aralez
Armenian Wolfdog
PälsTjock dubbelpäls
Färgvarierande
Vikt
Hund50–75 kg
Tik45–55 kg
Mankhöjd
Hund67-77cm
Tik60–62 cm

Gampr (armeniska: գամփռ, Gamp’ṙ) är en hundras från Armenien. Den är en boskapsvaktare (bergshund) och vaktande herdehund av molossertyp. Dess traditionella bruksområde är att skydda nötkreatur, får och getter mot rovdjursangrepp. Den står nära kavkazskaja ovtjarka (kaukasisk ovtjarka) och Kars Coban Köpegi som är en av flera regionala varianter av anatolisk herdehund, men utgör en egen population. Rasen är nationellt erkänd av den armeniska kennelklubben, som dock inte är medlem i den internationella hundorganisationen FCI.

Historia

Traditionen med boskapsvaktare i Armenien är uråldrig, hundarna har till stor del formats genom naturligt urval och är anpassade till det karga klimatet. Armeniska boskapsvaktare beskrevs 1913 i Studien über die Haustiere der Kaukasusländer av den schweiziske zoologen Conrad Keller (1848-1913). På sovjettiden sammanfördes lokala och regionala hundrastyper till standardiserade raser. Då räknades gampr in i kaukasisk ovtjarka. Dagens ras är formad efter självständigheten 1991 av den population som då fanns i Armenien. Rasen drabbades av de första kris- och krigsåren, då många hade svårigheter att försörja stora bergshundar, men har senare återhämtat sig.

Ett alternativt namn på rasen är Aralez efter en hundgud i den antika armeniska mytologin.

Egenskaper

Gampr är självständig och dominant och måste socialiseras tidigt och lära sig sin plats i rangordningen med stor konsekvens.

Utseende

Bergshundens huvud är stort, tydligt markerat och välutvecklat men saknar framträdande kindben. Nacken är bred, muskulös och stark. Hanens mankhöjd är cirka 65 centimeter eller mer och hos tiken är denna höjd från 62 centimeter och uppåt.

Den armeniska gamprn har en väl utvecklad underpäls för att skydda den mot tuffa förhållanden. Beroende på pälsens längd finns det två typer: den långhåriga gamprn med lång päls, och den korthåriga med tät och relativt kort päls.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ryskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats