Gårdsförsäljning
Gårdsförsäljning är i Sverige ett begrepp som omfattar den verksamhet där en producent av livsmedel, grödor eller produkter från animalieproduktion kan försälja dessa i förädlat skick direkt till konsument. Försäljningen sker i regel i en gårdsbutik.
Exempel på varor
Alkoholförsäljning
Gårdsförsäljning av alkohol i gårdens egen regi är inte tillåten i Sverige, medan liknande försäljning i vinproducerande länder i Europa av tradition är tillåten. Reglerna runt gårdsförsäljning har stegvis förändrats något i Sverige.
6 september 2007 fattade regeringen ett beslut om att en översyn av alkohollagen skulle göras. I detta uppdrag ingick att utredaren skulle "...analysera och utreda vilka konsekvenserna blir av en lagändring som innebär att tillverkare av spritdrycker, vin och starköl tillåts att på tillverkningsstället sälja egenproducerade drycker till konsumenter". Uppdraget skulle redovisas senast 30 december 2008.[1]
Den 27 maj 2008 meddelade Systembolaget att lokalproducenter, efter särskild ansökan, från och med 1 juni 2008, har rätt att få lämna in sina varor till den fysiskt närmsta Systembolagsbutiken för försäljning, även om dessa produkter inte är en del av företagets ordinarie sortiment.[2] Den 1 juni 2010 ändrades detta till att gälla de tre fysiskt närmsta butikerna.[3] Detta har gynnat små producenter. Förr hade de svårt att få sälja direkt till konsument eftersom Systembolaget beslutade om inköp centralt och krävde viss volym räknat på hela landet. De hade dock kunnat sälja direkt till restauranger i några år, eftersom EU efter EU-inträdet fick igenom upphörande av allt alkoholmonopol utom butiker. Innan EU-inträdet fanns inte små producenter av alkoholdryck i Sverige.
Källor
- ^ Riksdagen.se: Direktiv 2007:127 Översyn av alkohollagen
- ^ Systembolagets pressmeddelande 2008-05-27 Arkiverad 6 maj 2009 hämtat från the Wayback Machine.
- ^ ”Lokalproducerat i de tre närmaste systembutikerna”. 17 maj 2010. http://news.cision.com/se/systembolaget/r/lokalproducerat-nu-i-de-tre-narmaste-systembutikerna,c491105. Läst 15 juli 2010. ”"Från och med den 1 juli kan de lokala dryckesproducenterna i Sverige sälja sina produkter i de tre systembutiker som ligger närmast produktionsstället. Tidigare lagerfördes dessa i den systembutik som låg närmast."”
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Gårdsförsäljning.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Einarspetz, Licens: CC BY-SA 3.0
Gårdsförsäljning på Husa gård, Brottby, Vallentuna kommun. Bakom köttdisken står gårdshandlaren och lantbrukaren Staffan Ahrén.
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 4.0
Skillebyholm, gårdsbutik