Gävle slott

Gävle slott
Slott
LandSverige Sverige
LänGävleborg
KommunGävle
SkapareCarl Hårleman
StilKlassicism
MaterialSten, Tegel
Grundad1500-talet
ÄgareStatens fastighetsverk
Öppet för allmänhetenNej

Gävle slott är ett slott beläget på södra sidan om Gavleån, vid Slottstorget i Gävle i Gästrikland. Det är idag residens för landshövdingen i Gävleborgs län, som därmed även är ståthållare på Gävle slott och då ingår i de Icke tjänstgörande hovstaterna vid Kungliga hovet.[1]

Historik

Åren 1583–1593 lät kung Johan III påbörja byggnationen av ett kyrkslott; en slottsbyggnad där kyrkorummet är det centrala. Slottet hade ett helt annorlunda utseende än det nuvarande. I likhet med andra Vasaslott hade det torn med spiror och utsirade gavlar. Arkitekt var Willem Boy och byggnaden stod klar 1597. Efter att ha förfallit under flera år rustades slottet upp under 1650- och 1660-talet och byggnaden blev högkvarter för landshövding och landsstaten.

Påsken 1727 bröt elden ut i slottet. Slottskyrkan lades i ruiner och slottets översta våning totalförstördes. Slottet fick stå övergivet i några år innan man 1741 beslöt att reparera byggnaden och åter inrätta den till landshövdingeresidens. Överintendent Carl Hårleman fick i uppdrag att utföra ritningar till renovering och ombyggnad och efter detta arbete fick Gävle slott det utseende det i huvudsak har sedan dess. År 1754 kunde den första landshövdingen, Axel Johan Gripenhielm, flytta in.

Innanför slottsmuren, på tomtens sydöstra hörn, ligger Slottshäktet. Slottshäktet var troligtvis ursprungligen matkällare, men under 1600-talet fick byggnaden en ny funktion som häkte. Även det brann ner i slottsbranden 1727, men återuppbyggdes och stod klart 1732. I dag ligger Sveriges fängelsemuseum i Slottshäktet.

Galleri


Se även

Vidare läsning

  • Nilsson, Staffan (2000). Svenska residens (1. uppl.). Stockholm: Svensk byggtjänst. sid. 208-219. Libris 8373948. ISBN 91-7332-927-4 

Referenser

  1. ^ Hovkalendern 2020, sid 15

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

The east wing, Gävle castle, Sweden.JPG
(c) (WT-shared) Riggwelter at wts.wikivoyage, CC BY-SA 4.0
The east wing of Gävle castle, The east wing of Gävle castle, Gävle

Was in category Gävle on wikivoyage

Was in category Castles in Sweden on wikivoyage
Gavle slott.jpg
Gävle slott
Gävle slott October 2013 01.jpg
Författare/Upphovsman: Arild Vågen, Licens: CC BY-SA 3.0
Gävle castle.
Gefleslott2.jpg
Gefle Slott
The west wing, Gävle castle, Sweden.JPG
(c) (WT-shared) Riggwelter at wts.wikivoyage, CC BY-SA 4.0
The west wing of Gävle castle, The west wing of Gävle castle, Gävle

Was in category Gävle on wikivoyage

Was in category Castles in Sweden on wikivoyage