Gärdet (biograf)

Före detta biografen "Gärdet" i november 2009, genom det runda fönstret till vänster i bild kunde man se in i maskinrummet.

Gärdet var en biografErik Dahlbergsgatan 46 på Gärdet i Stockholm som var i drift från 1939 till 1960. Biografen ritades av arkitekt Sture Frölén som även utformade bostadshuset som inrymde biografen. Byggnaden är bevarad och den forna biograflokalen i bottenvåningen används som kontor och teve-studio.

Byggnaden

Biografen var inrymd bostadsfastigheten Erik Dahlbergsgatan 46 på Gärdet och ansluter direkt till bebyggelsen längs Askrikegatan som också till stora delar ritades av Sture Frölén under andra halvan av 1930-talet.

Biograflokalen

Biografen var inrymd i bottenvåningen på huset med foajén placerad innanför stora fönster mot gatan. Biografens namn lyste i stora neonbokstäver som var placerade direkt på fasaden. Salongens väggar var klädda med panel i naturbehandlad furu och rymde 350 platser. Taket var utformat i vågor av gips med indirekt belysning. Biografens maskinrum kunde inses av förbipasserande genom ett stort runt fönster i fasaden. "Gärdet" drevs av AB Stjärnbiograferna som ägdes till hälften av Europafilm. Biografen föll offer för biografdöden och visade sin sista film den 29 maj 1960.

Delar av interiören i foajén är bevarad, bland annat finns biljettkiosken kvar och fönstret pryds av en karta över stolarna i den forna salongen. Idag används lokalerna som kontor.

Bilder

Övriga biografer på Gärdet

Biografen var inte den enda i området, bland annat fanns den stora funkisbiografen Paraden ritad av Björn Hedvall i korsningen Erik Dahlbergsgatan/Valhallavägen några kvarter bort.

Källor

  • Berglund, Kurt (1993). Stockholms alla biografer: ett stycke Stockholmshistoria från 90-tal till 90-tal. Stockholm: Svenska turistföreningen. Libris 7611737. ISBN 91-7156-113-7 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Skandiateatern skulptur.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Skandiateatern Stockholm skulptur
Gärdet 2009c.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografen "Gärdet" på Östermalm i Stockholm, godis-kiosken
BiografGardet.JPG
Författare/Upphovsman: Ankara, Licens: CC BY-SA 3.0
Den gamla biljettluckan på biograf gärdet
Gärdet 2009.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografen "Gärdet" på Östermalm i Stockholm
Gärdet 2009b.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografen "Gärdet" på Östermalm i Stockholm, dörr till salongen
Gärdet 2009a.jpg
Författare/Upphovsman: Holger.Ellgaard, Licens: CC BY-SA 3.0
Biografen "Gärdet" på Östermalm i Stockholm, entrén