Fotboll vid olympiska sommarspelen

Fotboll vid olympiska sommarspelen
Fotboll
Internationellt förbundFifa
Grenar

HerrarDamerMixatTotalt
112

Fotboll har funnits med i varje olympiskt sommarspel utom 1896 och 1932 (för herrar). Damfotbollen gjorde entré 1996.[1]

Historia

Sedan den internationella fotbollen endast var i sin barndom år 1896 fanns sporten inte med vid starten av de olympiska spelen 1896. En inofficiell tävling blev det dock, men idag finns inspelningarna inte kvar men det verkar som om endast två matcher spelades. Ett lag från Athen blev slagna med 15-0 av ett danskt lag. Vid olympiska sommarspelen 1900 och 1904 var sporten en demonstrationssport. Vid de inofficiella spelen 1906 tävlade olika lag och klubbar, men dessa tävlingar kan inte räknas som olympiska. Lag från Storbritannien, Tyskland, Österrike, Nederländerna och Frankrike lämnade återbud till den inofficiella tävlingen och lämnade kvar lag från Danmark, Smyrna, Athen och Thessaloniki Music Club att tävla. Danmark vann finalen mot Aten med 9-0.

Regler

Lagen får endast innehålla tre spelare som är över 23 år. Det infördes 1992.

Brittiska framgångar

År 1908 i London anordnades en större tävling av Football Association med sex lag, som blev elva till 1912 (då tävlingen anordnades av Svenska Fotbollförbundet). I de tidiga matcherna gjordes många mål. Sophus Nielsen (1908) och Gottfried Fuchs (1912) gjorde båda tio mål i en match; ett rekord som stod sig i över nittio år. Alla spelarna var amatörer, vilket betyder att vissa länder inte kunde skicka sina riktiga landslag. Storbritannien gick runt detta problem genom att skicka sitt nationsamatörlandslag (där några spelade i professionella klubbar i England). Laget vann de två första finalerna mot Danmark.

1920-talet och Uruguays framgångar

Under 1920-talet blev tävlingen allt viktigare. I finalen 1920 gick Tjeckoslovakien från planen för att visa sin protest inför domaren John Lewis och vad de ansåg var det dåliga humöret i Antwerpen. Båda 1924 och 1928 vann Uruguay, varjämte Fifa blev medvetna om att för att den olympiska tävlingen ska vara jämlik så kan endast amatörer tillåtas spela.

Olympiska spelen efter VM

Med Henri Delauneys förslag 1929 att starta en professionell världsturnering i fotboll (Vid fotbolls-VM i Uruguay 1930) ville Fifa inte att den olympiska turneringen skulle sätta VM i skugga, så därför togs fotbollen bort från OS 1932 i Los Angeles. Sporten återvände dock redan 1936 i Berlin. De tyska arrangörerna var fast beslutna om att få tillbaka sporten för att få vitala inkomster till kassan. Det visade sig bli en stor succé. Tyskland besegrades i en andra omgångsmatch mot Norge, och matchen bevistades av Adolf Hitler.

Vid olympiska sommarspelen 1948 vann Sverige turneringen, men sedan fick det forna Östblocket stora framgångar, inte minst sedan de bästa spelarna fick betalt för att behålla sin status som "amatör". Mellan 1948 och 1980 vanns 23 av 27 medaljer av östeuropeiska länder. Endast Sverige (guld, brons), Danmark (silver) och Japan (brons) bröt dominansen.

Förändringar och genomförande

Till olympiska sommarspelen 1984 i Los Angeles kände Internationella olympiska kommittén att en förändring var nödvändig för att få tillbaka intresset, och bestämde att professionella spelare skulle tillåtas. Fifa ville fortfarande inte att olympiska spelen skulle rivalisera med VM, men allt löstes med en kompromiss. Lag från Afrika, Asien, Oceanien, Nordamerika, Centralamerika och Västindien tilläts visa sina starkaste professionella sidor. Uefa (Europa) och Conmebol (Sydamerika) fick plocka spelare som inte spelat i någon VM-match. Vissa lag, som Frankrike, tog unga spelare och vann OS-guld 1984. 1984 års regler upprätthölls även för 1988 års upplaga, men med ett ytterligare stycke: de europeiska och sydamerikanska fotbollsspelare som tidigare spelat mindre än 90 minuter i en enda VM -match var berättigade.


Denna idé blev positiv för både Fifa och IOK och sedan 1992 måste spelare vara under 23 år, men tre spelare över 23 är tillåtet per lag. Tävlingen är därför numera ett "Under-23-VM", som kompletterar Fifas egna turneringar för spelare under 20 och under 17. Denna nya tävlingsform medförde att länder från hela världen återigen kunde tävla på mer lika villkor. Afrikanska och asiatiska lag har speciellt dragit nytta av detta: Nigeria och Kamerun vann 1996 respektive 2000.

Detta ovanliga tävlingssystem har gjort att historiskt starka fotbollsnationer inte alltid kunnat komma upp till sina vanliga nivåer. Nederländerna vann brons i de första tre tävlingarna, men har inte lyckats nå huvudturneringen sedan 1952. Uruguay vann turneringen vid de första två turneringarna, men dessa var nationens enda deltagande fram till OS 2012. Före guldet i hemma-OS 2016 var Brasiliens två silvermedaljer från 1980-talet det bästa de lyckats uppnå, och de kunde inte ens kvalificera sig 1992 och 2004. Ungern vann tre guldmedaljer: 1952, 1964 och 1968, men de har inte varit i medaljspelen sedan 1996. Argentina har "bara" vunnit fyra OS-medaljer i fotboll, silver 1928 och 1996, och första guldet togs först 2004, det andra 2008.

Storbritannien

Storbritanniens framgångar gick tillbaka efter 1912, och deras senaste deltagande i huvudturneringen var 1960, även om de deltog i kvalspelet till de kommande årens turneringar. Då engelska Football Association Football Association 1974 beslöt att inte längre skilja på amatörer och proffs, vilket man tidigare gjort, slutade Storbritannien att ställa upp i kvalspelet, där man heller inte deltagit efter 1984 års regeländringar om vilka spelare som får delta. Här finns bland annat politiska skäl, England, Skottland, Wales och Nordirland är alla egna medlemmar av Fifa, men kan tävla som Storbritannien i OS. Att delta med ett brittiskt OS-lag kan göra att det blir "tjat" om att de skall göra likadant i Fifa, och därmed inte längre kan stå för 50% i International Football Association Board (som varje år sätter sig ner för att debattera förändringar inom fotbollsregler). Då London valts att anordna de olympiska sommarspelen 2012 antas det bli press på britterna att spela med ett brittiskt fotbollslandslag på både herr- och damsidan, en idé som Scottish Football Association tagit avstånd från. Ett förslag som kommit är att England, Skottland, Wales och Nordirland spelar en inbördes turnering, där vinnaren får representera Storbritannien i OS under brittisk flagg.[källa behövs]

Arenor

På grund av det stora antalet arenor som krävs för ett så stort mästerskap som de olympiska spelen, används ofta arenor som ligger långt bort från huvudorten, speciellt i de tidiga matcherna. Vid olympiska sommarspelen 1984 i Los Angeles spelades två tidiga matcher 3 200 kilometer från huvudorten.

Här är en lista över alla arenor som använts för den olympiska fotbollen.

Olympiskt spelOrtArena
Aten 1896Ingen fotbollsturnering
Paris 1900ParisVélodrome de Vincennes
Saint Louis 1904Saint Louis, MissouriFrancis Field
London 1908LondonWhite City Stadium
Stockholm 1912StockholmStockholms Olympiastadion
(Solna)Råsunda IP
(Västerort)Tranebergs IP
Antwerpen 1920AntwerpenOlympisch Stadion
Royal Antwerp Football Club Stadium
BrysselStade de l’Union St. Gilloise
GentStade d’A.A. La Gantoise
Paris 1924ParisStade Olympique, Colombes
Stade Bergeyre
Stade de Paris, Saint-Ouen
Stade Pershing, Vincennes
Amsterdam 1928AmsterdamOlympisch Stadion
RotterdamHet Kasteel
De Kuip
ArnhemMonnikenhuize
Los Angeles 1932Ingen fotbollsturnering
Berlin 1936BerlinOlympiastadion
Poststadion, Tiergarten
Mommsenstadion, Charlottenburg
Herta-BSC-Platz
London 1948LondonEmpire Stadium (Wembley Stadium)
White Hart Lane, Tottenham
Selhurst Park, Crystal Palace
Craven Cottage, Fulham
Griffin Park, Brentford
Arsenal Stadium, Highbury
Cricklefield Stadium, Ilford
Green Pond Road Stadium, Walthamstow
Champion Hill, Dulwich
BrightonGoldstone Ground
PortsmouthFratton Park
Helsingfors 1952HelsingforsOlympiastadion
ÅboKuppis stadion
TammerforsRatina Stadion
LahtisLahtis stadion
KotkaKotka stadion
Melbourne 1956MelbourneMelbourne Cricket Ground
Football and Athletics Ground, Olympic Park
Rom 1960RomStadio Flaminio
FlorensStadio Comunale
GrossetoStadio Comunale
LivornoStadio Ardenza
PescaraStadio Adriatico
L'AquilaStadio Comunale
NeapelStadio Fuorigrotta
Tokyo 1964TokyoOlympiastadion
Prince Chichibu Memorial Field
Komazawa Stadium
Omiya Football Stadium
YokohamaMitsuzawa Stadium
Mexico City 1968Mexico CityAztekastadion
PueblaEstadio Cuauhtémoc
GuadalajaraEstadio Jalisco
LeónEstadio León
München 1972MünchenOlympiastadion
AugsburgRosenaustadion
IngolstadtESV-Stadion
RegensburgJahnstadion
NürnbergFrankenstadion
PassauDrei Flüsse Stadion
Montréal 1976MontréalStade Olympique
SherbrookeMunicipal Stadium
TorontoVarsity Stadium
OttawaLansdowne Stadium
Moskva 1980MoskvaLeninstadion
Dynamostadion
LeningradKirov Stadium
KievRepublikanska stadion
MinskDinamo Stadium
Los Angeles 1984Pasadena, KalifornienRose Bowl
Cambridge, MassachusettsHarvard Stadium
Annapolis, MarylandNavy-Marine Corps Memorial Stadium
Palo AltoStanford Stadium
Seoul 1988SeoulOlympic Stadium
Dongdaemun Stadium
DaeguDaegu Civic Stadium
BusanBusan Gudeok Stadium
GwangjuMoodeung Stadium
DaejeonDaejeon Hanbat Stadium
Barcelona 1992BarcelonaCamp Nou
Estadio Sarriá
SabadellEstadi de la Nova Creu Alta
ZaragozaEstadio La Romareda
ValenciaMestalla
Atlanta 1996Athens, GeorgiaSanford Stadium
Orlando, FloridaCitrus Bowl
Birmingham, AlabamaLegion Field
Miami, FloridaMiami Orange Bowl
Washington, D.C.Robert F. Kennedy Memorial Stadium
Sydney 2000SydneyOlympic Stadium
Sydney Football Stadium
BrisbaneBrisbane Cricket Ground
AdelaideHindmarsh Stadium
CanberraBruce Stadium
MelbourneMelbourne Cricket Ground
Aten 2004AtenOlympic Stadium
Karaiskaki Stadium
PatrasPampeloponnisiako Stadium
VolosPanthessaliko Stadium
ThessalonikiKaftanzoglio Stadium
IraklionPankritio Stadium
Peking 2008PekingPekings Nationalstadion
Olympiska sportcentret
Arbetarstadion
TianjinTianjin Olympic Centre Stadium
ShanghaiShanghai Stadium
QinhuangdaoQinhuangdao Olympic Sports Centre Stadium
ShenyangWulihe Stadium
London 2012LondonWembley Stadium
GlasgowHampden Park
CardiffMillennium Stadium
CoventryCity of Coventry Stadium
ManchesterOld Trafford
Newcastle upon TyneSt James' Park
Rio de Janeiro 2016Rio de JaneiroMaracanã
São PauloMorumbi
BrasíliaEstádio Nacional de Brasília
SalvadorArena Fonte Nova
Belo HorizonteMineirão
Tokyo 2020TokyoAjinomoto Stadium
SaitamaSaitama Stadium
KashimaKashima Soccer Stadium
YokohamaNissan Stadium
RifuMiyagi Stadium
SapporoSapporo Dome
Paris 2024ParisParc des Princes
MarseilleStade de Marseille
LyonStade de Lyon
BordeauxStade de Bordeaux
Saint-ÉtienneStade Geoffroy-Guichard
NiceStade de Nice
NantesStade de la Beaujoire

Grenar

Spel960004081220242832364852566064687276808488929600040812162024
HerrarXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
DamerXXXXXXXX

Deltagande nationer

Herrar

Notera: De nummer som finns refererar till antalet lag från varje land. De första mästerskapen var det vanligt med mer än ett lag.
Lista över deltagande nationer i fotboll för herrlandslag vid olympiska spelen
(  )
 Deltagande lag / Spel Nr.00040812202428364852566064687276808488929600040812162024
 Afghanistan1X
 Algeriet2XX
 Argentina10XXXXXXXXXQ
 Australien8XXXXXXXX
 Belgien5XXXXX
 Brasilien14XXXXXXXXXXXXXX
 Burkina Faso4XXXX
 Chile4XXXX
 Colombia5XXXXX
 Costa Rica3XXX
 Danmark9XXXXXXXXX
 Dominikanska republiken1Q
 Egypten13XXXXXXXXXXXXQ
 Elfenbenskusten2XX
 El Salvador1X
 Fiji1X
 Finland4XXXX
 Frankrike13XXXXXXXXXXXXQ
 Förenade Arabemiraten1X
 Gabon1X
 Ghana6XXXXXX
 Grekland4XXXX
 Guatemala3XXX
 Guinea1X
 Honduras5XXXXX
 Indien4XXXX
 Indonesien1X
 Iran3XXX
 Irak5XXXXX
 Irland1X
 Israel3XXQ
 Italien14XXXXXXXXXXXXXXX
 Japan11XXXXXXXXXXX
 Kamerun3XXX
 Kanada3XXX
 Kina4XXX
 Kinesiska Taipei1X
 Kuba3XX
 Kuwait3XXX
 Litauen1X
 Luxemburg5XXXXX
 Malaysia1X
 Mali2XQ
 Marocko8XXXXXXXQ
 Mexiko10XXXXXXXXXXX
 Myanmar1X
 Nederländerna7XXXXXXX
 Nigeria7XXXXXXX
 Nordkorea1X
 Norge5XXXXX
 Nya Zeeland4XXXQ
 Paraguay3XXQ
 Peru2XX
 Polen7XXXXXXX
 Portugal4XXXX
 Qatar2XX
 Rumänien3XXX
 Ryssland1X
 Saudiarabien4XXXX
 Schweiz2XX
 Senegal1X
 Serbien1X
 Slovakien1X
 Spanien12XXXXXXXXXXXQ
 Storbritannien10XXXXXXXXXX
 Sudan1X
 Sverige10XXXXXXXXXX
 Sydafrika2XX
 Sydkorea11XXXXXXXXXXX
 Syrien1X
 Thailand2XX
 Tjeckien1X
 Tunisien4XXXX
 Turkiet5XXXXX
 Tyskland10XXXXXXXXXX
 Ukraina1Q
 Ungern9XXXXXXXXX
 Uruguay3XXX
 USA15XXXXXXXXXXXXXXQ
 Venezuela1X
 Belarus1X
 Zambia2XX
 Österrike4XXXX
 Ej längre existerande nationer / Spel Nr.00040812202428364852566064687276808488929600040812162024
 Jugoslavien10XXXXXXXXXX
 Nederländska Antillerna1X
 Serbien och Montenegro1X
 Sovjetunionen6XXXXXX
 Tjeckoslovakien5XXXXX
 Östtyskland3XXXX
Totalt antal deltagande lag  032511142217161825111614161613161616161616161616161616

Damer

Siffrorna refererar till den placering laget fick i de olika spelen.
Lista över deltagande nationer i fotboll för damlandslag
(  )
 Deltagande lag / Spel Nr.9600040812162024
 Argentina111
 Australien57584q
 Brasilien84422746q
 Chile111
 Colombia31111q
 Danmark18
 Frankrike346Q
 Grekland110
 Japan677428q
 Kamerun112
 Kanada58331q
 Kina62595710
 Mexiko18
 Nederländerna15
 Nigeria38611
 Nordkorea299
 Norge3317
 Nya Zeeland5108912q
 Spanien1q
 Storbritannien257
 Sverige76646622
 Sydafrika21010
 Tyskland653331q
 USA81211153q
 Zambia19
 Zimbabwe112
Totalt antal deltagande lag 
088101212121212
  • Q = Kvalificerad som värdnation
  • q = Kvalificerad via respektive konfederations uttagningsturnering


Herrarnas tävling

Kvalifikationen sker i de olika världsdelarna. De flesta kontinentala föreningarna har en speciell cup i "Under-23-fotboll", men Europa använder medaljörerna från Uefas U21-mästerskap. Inför OS 2024, var det fördelade antalet platser:

* Asien och Afrika spelar ett interkontinentalt playoff-kval om den sista OS-platsen

Damernas tävling

Till skillnad från herrturneringen är damernas turnering en seniortävling som är jämförbar med VM i termer av konkurrens och prestige. Den första olympiska fotbollsturneringen för damer hölls 1996 i Atlanta. USA har dominerat turneringen med fyra guld 1996, 2004, 2008 och 2012 samt ett silver 2000 då de besegrades av Norge i finalen.

IOK tilldelar varje kontinent ett antal platser i turneringen. Vilka länder som kvalificerar sig bestäms av respektive kontinents fotbollsförbund, oftast genom kvalspel. UEFA tar istället ut de länder som placerar sig bäst i VM året innan.

2004 bestod turneringen av tio lag. Inför OS 2008 utökas turneringen till tolv lag.

Fördelningen av kvalplatser för 2004 års olympiska spel såg ut på följande sätt:

  • Asien - 2 platser (Japan, Kina)
  • Afrika - 1 eller 2 platser (Nigeria)
  • Nordamerika - 2 platser (Mexiko, USA)
  • Sydamerika - 1 plats (Brasilien)
  • Oceanien - 0 eller 1 plats (Australien)
  • Europa - 2 platser (Tyskland, Sverige)
  • Värdnation - 1 plats (Grekland)

Till OS i Bejing 2008 gäller följande fördelning:

  • Asien - 2 platser (Nordkorea, Japan)
  • Afrika - 1 eller 2 platser (Nigeria)
  • Nordamerika - 2 platser (Kanada, USA)
  • Sydamerika - 1 eller 2 platser (Argentina, Brasilien)
  • Oceanien - 1 plats (Nya Zeeland)
  • Europa - 3 platser (Norge, Sverige, Tyskland)
  • Värdnation - 1 plats (Kina)

Medaljtabeller

Totalt

Pl.NationGuldSilverBronsTotalt
1 USA4217
2 Ungern3115
3 Storbritannien3003
4 Argentina2204
5 Sovjetunionen2035
6 Uruguay2002
7 Jugoslavien1315
8 Sverige1225
9 Polen1203
 Spanien1203
11 Östtyskland1113
12 Tjeckoslovakien1102
 Frankrike1102
 Nigeria1102
15 Italien1023
 Norge1023
17 Belgien1012
 Kanada1012
19 Kamerun1001
 Mexiko1001
21 Brasilien0527
22 Danmark0314
23 Bulgarien0112
 Japan0112
25 Österrike0101
 Kina0101
 Paraguay0101
 Schweiz0101
29 Nederländerna0033
 Tyskland0033
31 Chile0011
 Tysklands förenade lag0011
 Ghana0011
 Sydkorea0011
 Västtyskland0011
Totalt30323193

Final

ÅrVärdnation
FinalMatch om tredjepris
VinnareResultatTvåaTreaResultatFyra
1896Grekland Aten, GreklandIngen fotbollsturnering
1900Frankrike Paris, FrankrikeStorbritannien [2] FrankrikeBelgien [2]
1904USA Saint Louis, USAKanada [2] USAUSA [2]
1908Storbritannien London, StorbritannienStorbritannien 2–0 DanmarkNederländerna 2–0 Sverige
1912Sverige Stockholm, SverigeStorbritannien 4–2 DanmarkNederländerna 9–0 Finland
1920Belgien Belgien Antwerpen, BelgienBelgien [3] SpanienNederländerna [3] Italien
1924Frankrike Paris, FrankrikeUruguay 3–0 SchweizSverige 00001–1 (e.f.)
00003–1 (om)
 Nederländerna
1928Nederländerna Amsterdam, NederländernaUruguay 00001–1 (e.f.)
00002–1 (om)
 ArgentinaItalien 11–30 Egypten
1932USA Los Angeles, USAIngen fotbollsturnering
1936Tyskland Berlin, TysklandItalien 00002–1 (e.f.) ÖsterrikeNorge 3–2 Polen
1948Storbritannien London, StorbritannienSverige 3–1Socialistiska federativa republiken Jugoslavien JugoslavienDanmark 5–3 Storbritannien
1952Finland Helsingfors, FinlandUngern 2–0Socialistiska federativa republiken Jugoslavien JugoslavienSverige 2–0 Västtyskland
1956Australien Melbourne, AustralienSovjetunionen 1–0Socialistiska federativa republiken Jugoslavien JugoslavienBulgarien 3–0 Indien
1960Italien Rom, ItalienJugoslavien Socialistiska federativa republiken Jugoslavien3–1 DanmarkUngern 2–1 Italien
1964Japan Tokyo, JapanUngern 2–1 TjeckoslovakienTyskland 3–1 Förenade arabrepubliken
1968Mexiko Mexico City, MexikoUngern 4–1 BulgarienJapan 2–0 Mexiko
1972Västtyskland München, VästtysklandPolen 2–1 UngernSovjetunionen 
Östtyskland 
00002–2 (e.f.)
1976Kanada Montreal, KanadaÖsttyskland 3–1 PolenSovjetunionen 2–0 Brasilien
1980Sovjetunionen Moskva, SovjetunionenTjeckoslovakien 1–0 ÖsttysklandSovjetunionen 2–0Socialistiska federativa republiken Jugoslavien Jugoslavien
1984USA Los Angeles, USAFrankrike 2–0 BrasilienJugoslavien Socialistiska federativa republiken Jugoslavien2–1 Italien
1988Sydkorea Seoul, SydkoreaSovjetunionen 00002–1 (e.f.) BrasilienVästtyskland 3–0 Italien
1992Spanien Barcelona, SpanienSpanien 3–2 PolenGhana 1–0 Australien
1996USA Atlanta, USANigeria 3–2 ArgentinaBrasilien 5–0 Portugal
2000Australien Sydney, AustralienKamerun 2–2 (e.f.)
(5–3 str.)
 SpanienChile 2–0 USA
2004Grekland Aten, GreklandArgentina 1–0 ParaguayItalien 1–0 Irak
2008Kina Peking, KinaArgentina 1–0 NigeriaBrasilien 3–0 Belgien
2012Storbritannien London, StorbritannienMexiko 2–0 BrasilienSydkorea 2–0 Japan
2016Brasilien Rio de Janeiro, BrasilienBrasilien 1–1 (e.f.)
(5–4 str.)
 TysklandNigeria 3–2 Honduras
2020Japan Tokyo, Japan

Damer

ÅrVärdnation
FinalMatch om tredjepris
VinnareResultatTvåaTreaResultatFyra
1996Atlanta, USAUSA 2–1 KinaNorge 2–0 Brasilien
2000Sydney, AustralienNorge 3–2 (GG) USATyskland 2–0 Brasilien
2004Aten, GreklandUSA 2–1 e.fl BrasilienTyskland 1–0 Sverige
2008Peking, KinaUSA 1–0 e.fl BrasilienTyskland 2–0 Japan
2012London, StorbritannienUSA 2–1 JapanKanada 1–0 Frankrike
2016Rio de Janeiro, BrasilienTyskland 2–1 SverigeKanada 2–1 Brasilien
2020Tokyo, JapanKanada 1–1 (e.f.)
(4–3 str.)
 SverigeUSA 4-1 Australien

Referenser

  1. ^ ”fotboll - olympiska mästare”. www.ne.se. https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/fotboll#fotboll-olympiska-m%C3%A4stare. Läst 23 mars 2022. 
  2. ^ [a b c d] 1900: Turneringen var från början en demonstrationssport, som sedan fick medaljstatus av IOK. Medaljerna delades ut utefter resultat.
  3. ^ [a b] 1920: Tjeckoslovakien diskvalificerades i finalen mot Belgien. En miniturnering anordnades för att utse medaljländerna; Spanien slog Nederländerna för andraplatsen med 3-1.

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Flag of Belgium (civil).svg
The civil ensign and flag of Belgium. It is identical to Image:Flag of Belgium.svg except that it has a 2:3 ratio, instead of 13:15.
Flag of Chile.svg
Det är enkelt att lägga till en ram runt den här bilden
Flag of Côte d'Ivoire.svg
Flag of the Ivory Coast, written by Jon Harald Søby, modified by Zscout370. The colors match to what is reported at http://fotw.vexillum.com/flags/ci.html.
Flag of Indonesia.svg
bendera Indonesia
Flag of Israel.svg
Flag of Israel. Shows a Magen David (“Shield of David”) between two stripes. The Shield of David is a traditional Jewish symbol. The stripes symbolize a Jewish prayer shawl (tallit).
Flag of Italy (1861–1946).svg
Författare/Upphovsman: F l a n k e r, Licens: CC BY-SA 2.5
Flag of the Kingdom of Sardinia (1851-1861) and of the Kingdom of Italy (1861-1946). Use: Civil flag and ensign. In a governmental or a military context, the crowned version (see Crowned version) was always used (as State flag and naval ensign).
Flag of Portugal.svg
Flag of Portugal, created by Columbano Bordalo Pinheiro (1857–1929), officially adopted by Portuguese government in June 30th 1911 (in use since about November 1910). Color shades matching the RGB values officially reccomended here. (PMS values should be used for direct ink or textile; CMYK for 4-color offset printing on paper; this is an image for screen display, RGB should be used.)
Flag of Senegal.svg
Flag of Senegal
Swedish civil ensign (1844–1905).svg
Svensk handelsflagg 1844-1905
Flag of Thailand.svg
The national flag of Kingdom of Thailand since September 2017; there are total of 3 colours:
  • Red represents the blood spilt to protect Thailand’s independence and often more simply described as representing the nation.
  • White represents the religion of Buddhism, the predominant religion of the nation
  • Blue represents the monarchy of the nation, which is recognised as the centre of Thai hearts.
Flag of the Ottoman Empire.svg
The Ottoman flag and Turkey Republic Flag of 1844–1935. Late Ottoman flag which was made based on the historical documents listed in the Source section. Note that a five-pointed star was rarely used in the crescent-and-star symbol before the 19th century.
Flag of the Ottoman Empire (1844–1922).svg
The Ottoman flag and Turkey Republic Flag of 1844–1935. Late Ottoman flag which was made based on the historical documents listed in the Source section. Note that a five-pointed star was rarely used in the crescent-and-star symbol before the 19th century.
Flag of Serbia and Montenegro (1992–2006).svg
Flag of Serbia and Montenegro, was adopted on 27 April 1992, as flag of Federal Republic of Yugoslavia (1992-2003).
Flag of the United States (1896–1908).svg
US Flag with 45 stars. In use 4 July 1896–3 July 1908. Created by jacobolus using Adobe Illustrator, and released into the public domain. This flag was used during the Spanish-American War.
Flag of the United States (1912-1959).svg
US Flag with 48 stars. In use for 47 years from July 4, 1912, to July 3, 1959.
Flag of Germany (1935–1945).svg
National flag and merchant ensign of Germany from 1935 to 1945.
Flag of Norway (ef2b2d for red & 002868 for blue).svg
Författare/Upphovsman: Gutten på Hemsen, Licens: CC0
Flag of Norway with colors from the previous version on Commons. This file is used to discuss the colors of the Norwegian flag.
Flag of Yugoslavia (1946–1992).svg
Flag of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (1946-1992).
The design (blazon) is defined in Article 4 of the Constitution for the Republic of Yugoslavia (1946). [1]
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg
Flag of the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (1946-1992).
The design (blazon) is defined in Article 4 of the Constitution for the Republic of Yugoslavia (1946). [1]
Government Ensign of Hungary (1957-1990).svg
Government Ensign of Hungary, flown by state-owned, non-military vessels from 1957 to 1990.
Flag of the Soviet Union (1955–1980).svg
(c) I, Cmapm, CC BY-SA 3.0
The flag of the Soviet Union (1955-1991) using a darker shade of red.
Schematic of the flag as adopted in 1955.
Olympic rings.svg
Olympic Rings without "rims" (gaps between the rings), As used, eg. in the logos of the 2008 and 2016 Olympics. The colour scheme applied here pertains to the 2016 Olympics in Rio de Janeiro.
World Map FIFA.svg
Map of the members of FIFA according to their confederation, on the 1st January 2006 (before this date, see this map):
 
CONCACAF – Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football in North, Central and South America
 
CONMEBOL – Confederación Sudamericana de Fútbol in South America
 
UEFA – Union of European Football Associations in Europe and Asia
Flag of Tunisia (1959–1999).svg
Flag of Tunisia until 1999.
Flag of South Korea (1945-1948).svg
Den här W3C-overifiera vektorbilden skapades med Inkscape .
Flag of the Dominican Republic.svg
Den Dominikanska republikens flagga består av ett vitt centrerat kors som sträcker sig hela vägen ut till flaggans kant. I mitten på korset sitter ett emblem med en bibel, ett gyllene kors och sex dominikanska flaggor. Emblemet är omgivet av olivkvistar och palmblad. Under emblemet står ”Republica Dominicana” och ovanför ett band med landets mottot ”Dios, Patria, Libertad” (”Gud, Landet, Frihet”).
Flag of Honduras (1866-1949).svg
The flag of Honduras before 1949, as it appeared in reliable flag sources and official legislation. Stars were blue and upright, and slightly closer together than on the modern flag.
Flag of Egypt (1922–1952).svg
flag of the Kingdom of Egypt (1922–1953) and the Republic of Egypt (1953–1958).
Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg
Flag of Hungary from 6 November 1915 to 29 November 1918 and from August 1919 until mid/late 1946.
British Raj Red Ensign.svg
The Star of India Red Ensign
Flag of the German Empire.svg
Flag of the Germans(1866-1871)
Flag of Greece (1822-1978).svg
Flagga Grekland (1822-1969) och (1974-1978), Årsdag flagga Grekland (1978 - )
State Flag of Serbia (1882-1918).svg
Författare/Upphovsman: Guilherme Paula, Licens: CC BY-SA 3.0
State flag of Serbia (1882-1918)
Flag of Burkina Faso.svg
Burkina Fasos flagga
U+25BC.svg
Black down-pointing triangle , U+25BC out of Unicode-Block Geometric Shapes (25A0–25FF)
Flag of Peru (1884–1950).svg
Flag of Peru (1884 - 1950).
Flag of the United States (1896-1908).svg
US Flag with 45 stars. In use 4 July 1896–3 July 1908. Created by jacobolus using Adobe Illustrator, and released into the public domain. This flag was used during the Spanish-American War.
Flag of the United States (1891–1896).svg
US Flag with 44 stars. In use 4 July 1891–3 July 1896. Created by jacobolus using Adobe Illustrator, and released into the public domain.
Flag of Hungary (1949-1956; 1-2 aspect ratio).svg
Flag of Hungary from 20 August 1949 to 12 November 1956.
Flag of Bulgaria (1967-1971).svg
Författare/Upphovsman: Scroch, Licens: CC BY-SA 3.0
Flag of Bulgaria (1968-1971). Flag of Bulgaria with Bulgarian coat from 1968
Flag of Yugoslavia (1918–1941).svg
Pan-Slavic flag. Emerged from 1848 Prague pan-Slavic conference, or interpretations of the resolutions of the conference. Drawn by Fibonacci.
Flag of Poland (1919-1928).svg
Flag of Second Polish Republic in period from 1919 to 13 December 1927. Red shade used here is HTML "crimson" #D91E3D. Proportion 5:8.
Flag of the United Arab Republic (1958–1971).svg
Flag of Egypt (1958-1972) and flag of Syria (1958-1961) in the United Arab Republic. It also became the official flag of Syria since 1980.
Flag of South Korea (1949–1984).svg
Flag of South Korea (1949-1984)
Flag of Serbia and Montenegro.svg
Flag of Serbia and Montenegro, was adopted on 27 April 1992, as flag of Federal Republic of Yugoslavia (1992-2003).
Flag of Bulgaria (1948-1967).svg
Författare/Upphovsman: Scroch, Licens: CC BY-SA 4.0
National Flag of the People's Republic of Bulgaria (1948-1968). Tha flag has got the coat-of-arms from 1948
Flag of Northern Rhodesia (1939–1964).svg
Flag of Northern Rhodesia, 1939–1964
Sable six palets wavy Argent on a Chief Azure an eagle reguardant wings expanded Or holding in the talons a Fish of the second.
Flag of Malaya.svg
Författare/Upphovsman: Ingen maskinläsbar skapare angavs. Nightstallion antaget (baserat på upphovsrättsanspråk)., Licens: CC BY-SA 2.5
Flag of the Federation of Malaya.
This flag should not be confused with the flag of Malaysia. The flag of Malaya has 11 stripes and 11 spokes in the star. The flag of Malaysia has 14 stripes and 14 spokes.
Flag of Japan (1870–1999).svg
Variant version of a flag of Japan, used between January 27, 1870 and August 13, 1999 (aspect ratio 7:10).
Football pictogram.svg
Pictograms of Olympic sports - Football. This is unofficial sample picture. Images of official Olympic pictograms for 1948 Summer Olympics and all Summer Olympics since 1964 can be found in corresponding Official Reports.
Olympic rings without rims.svg
Olympic Rings without "rims" (gaps between the rings), As used, eg. in the logos of the 2008 and 2016 Olympics. The colour scheme applied here pertains to the 2016 Olympics in Rio de Janeiro.
Flag of Fiji (1924–1970).svg
Författare/Upphovsman: Simitukidia and Lokal Profil, Licens: CC BY-SA 3.0
Flag of Fiji from 1924 to 1970
Flag of Russia (1991–1993).svg
The 1:2 official state flag of the Russian Federation (formerly the RSFSR) used from 1991 to 1993. No. 1 in the State Heraldical Register of the Russian Federation.
Flag of Poland (1928-1980).svg
Flag of Second Polish Republic and later People's Republic of Poland in period from 1928 to 1980. Red shade used here is HTML "vermilion" #E34234. Proportion 5:8.
Flag of Nigeria (1914–1952).svg
Författare/Upphovsman: Benchill (original), Licens: CC BY-SA 4.0
Flag and government ensign of the Colony and Protectorate of Nigeria (1914–1952).

Flag of the Soviet Union (1924–1936).svg
This is the flag of the Soviet Union from 1924 to 1936. Source: [1]
Flag of Mexico (1893-1916).svg
Flag of Mexico (1893-1916)
Early 20th Century Qajar Flag.svg
Qajar Flag during the late 19th and early 20th centuries.
Flag of Southern Rhodesia (1924–1964).svg
Flag of Southern Rhodesia (1924–1964).
U+25B6.svg
Black right-pointing triangle , U+25B6 out of Unicode-Block Geometric Shapes (25A0–25FF)
Flag of Spain (1785–1873, 1875–1931).svg
Författare/Upphovsman: previous version User:Ignaciogavira ; current version HansenBCN, designs from SanchoPanzaXXI, Licens: CC BY-SA 3.0
Flag of Spain (1785-1873 and 1875-1931)
Flag of Afghanistan (1931–1973).svg
The flag of Afghanistan between 1931 and 1973 (1311–1352 A.P., 1351–1393 A.H.).
Flag of Cameroon (1961–1975).svg
Flag of Cameroon, 1961-75
Flag of the Habsburg Monarchy.svg

↑ Civil flag or Landesfarben of the Habsburg monarchy (1700-1806)
↑ Merchant ensign of the Habsburg monarchy (from 1730 to 1750)
↑ Flag of the Austrian Empire (1804-1867)
↑ Civil flag used in Cisleithania part of Austria-Hungary (1867-1918)
House colours of the House of Habsburg
Flag of Sudan (1956–1970).svg
The former flag of Sudan (1956-1970).
German Olympic flag (1959-1968).svg
Flag of the unified Team of Germany for the Olympic Games, 1960–1968.
Flag of the Provisional People's Committee for North Korea.svg
Författare/Upphovsman: Elevatorrailfan, Licens: CC BY-SA 4.0
Den här W3C-overifiera vektorbilden skapades med Inkscape .
Flag of Chinese Taipei for Olympic games.svg
Chinese Taipei Olympic Flag. According to the official website of Chinese Taipei Olympic Committee, Blue Sky(circle) & White Sun(triangles) above the Olympic rings is neither the National Emblem of the Republic of China, nor the Party Emblem of Kuomintang (KMT), but a design in between, where the triangles do not extend to the edge of the blue circle, as registered at International Olympic Committee in 1981 and digitally rendered in 2013. Besides, the blue outline of the five-petaled plum blossom is broader than the red one. Moreover, the CMYK code of the blue one and the Blue Sky & White Sun is "C100-M100-Y0-K0", and different from the Olympic rings (C100-M25-Y0-K0). Note that it's the only version recognized by IOC.
Flag of Saudi Arabia (1938-1973).svg
The Saudi Arabian flag from 1938 to 1973.
Flag of Italy (1861-1946).svg
Författare/Upphovsman: F l a n k e r, Licens: CC BY-SA 2.5
Flag of the Kingdom of Sardinia (1851-1861) and of the Kingdom of Italy (1861-1946). Use: Civil flag and ensign. In a governmental or a military context, the crowned version (see Crowned version) was always used (as State flag and naval ensign).
Flag of the Soviet Union (dark version).svg
(c) I, Cmapm, CC BY-SA 3.0
The flag of the Soviet Union (1955-1991) using a darker shade of red.
Schematic of the flag as adopted in 1955.
Flag of Brazil (1968–1992).svg
Flag of Brazil (1968-1992)
Flag of Syria (1930–1958, 1961–1963).svg
The Syrian Independence flag, the flag of Syria from 1930-58 and 1961-63. Taken up in 2011 by the Syrian opposition.