Fornvännen

Fornvännen
PublikationstypVetenskaplig tidskrift
ÄmnenArkeologi, konsthistoria
Grundad1906
OmrådeArkeologi
LandSverige
ChefredaktörMats Roslund
Frekvens4 nr årligen
FörlagKungliga Vitterhetsakademien
ISSNISSN 0015-7813
Dansk
vetenskapsnivå
(2019)
Webbplatshttps://vitterhetsakademien.se/publikationer/fornvannen

Fornvännen är en svensk vetenskaplig tidskrift inom arkeologi och äldre konsthistoria. Ges ut av Kungl. Vitterhetsakademien i samarbete med Statens Historiska museer. Den har bland annat Nordens största recensionsavdelning på området. Artiklarna är skrivna på nordiska språk, engelska eller tyska med sammanfattningar på engelska. Tidskriften kommer ut med fyra häften per år.

Fornvännen började ges ut av Vitterhetsakademien år 1906 och ersatte då Vitterhetsakademiens Månadsblad och Svenska Fornminnesföreningens Tidskrift. En skannad och OCR-tolkad webbversion i fulltext av tidskriftens första 100 årgångar sjösattes i november 2007.

Från och med mars 2009 är Fornvännen en Open Access-tidskrift vars webbversion publiceras sex månader efter varje nummer på papper.[1] Tidskriften tillgängliggörs digitalt av Vitterhetsakademiens och Riksantikvarieämbetets bibliotek, via portalen DiVA.

Fornvännens redaktionsgrupp består av en huvudredaktör, en redaktionssekreterare samt av minst ytterligare tre redaktörer varav en är utsedd av Statens Historiska Museer. Nuvarande huvudredaktör är Mats Roslund, professor vid institutionen för arkeologi och antik historia, Lunds universitet. Redaktionen använder sig av double blind peer review för artikelmanus.[1]

Några tidigare redaktörer

Referenser

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Arbcom ru editing.svg
Icon of simple gray pencil. An icon for Russian Wikipedia RFAR page.
Star full.svg
Star symbol; full star.
Star empty.svg
Star symbol; full star.