Fontellare

Fontellare placerad på ursprungligt sätt, parvis på en mittrefug vid ett övergångställe. Viktor Rydbergsgatan 5 i Göteborg. (2021).

En fontellare är en äldre typ av trafikdelare som togs fram under 1930-talet. De var ursprungligen placerades parvis på mittrefugen vid övergångställen. Den bestod av en svart pelare i metall, med ursparningar som var målade i gult och upplysta ovanifrån.

Historik

Fontellaren infördes under 1930-talet i Göteborg efter en idé av polismästaren i Göteborg Ernst Fontell. Idén kom ursprungligen från Storbritannien och den spriddes sedan över större delen av Sverige. Orsaken till framtagningen var att Fontell ville minska trafikolyckor vid dåtidens övergångsställen som ofta inte hade trafikljus. Fontellaren försvann mer och mer efter högertrafikomläggningen 1967, och finns idag endast kvar på ett fåtal ställen i landet.[1]

Fontellare i Sverige 2021

I Göteborg

Övriga Sverige

Bilder

Källor

Referenser

Media som används på denna webbplats

Fontellare Viktor Rydbergsgatan.jpg
Författare/Upphovsman: Mkallgren, Licens: CC BY-SA 4.0
Fontellare vid övergångsställe vid Viktor Rydbergsgatan 5 i Göteborg. Uppställning motsvarar den ursprungliga, där två fontellare ramar in en refug med övergångsställe.
Berzeliigatan fontellare.jpg
Författare/Upphovsman: Mkallgren, Licens: CC BY-SA 4.0
Fontellare i Göteborg, placerad på Berzeliigatan
Fontellare.JPG
Författare/Upphovsman: Mattias Blomgren, Licens: CC BY-SA 3.0
Fontellare, en gul-svart pelare med belysning, som placerades på mittrefugen vid övergångsställen för att tydligare markera dem. Denna, tillverkad vid Coronaverken, är placerad framför polishuset på Skånegatan i Göteborg. Konstruktionen uppkallad efter förre polismästaren i Göteborg, Ernst Fontell.
Fontellare Berzeliigatan.jpg
Författare/Upphovsman: Mkallgren, Licens: CC BY-SA 4.0
Fontellare i Göteborg, placerad på Berzeliigatan
Radhus längs Sankt Sigfridsgatan i Göteborg.jpg
Författare/Upphovsman: Historiker, Licens: CC BY-SA 3.0
Radhus längs Sankt Sigfridsgatan i Örgryte, Göteborg.