Folkdräkter från Gotland

Ella Hellgren konstruerade år 1915 en Gotländsk folkdräkt med hjälp av bevarade dräktdelar, minnen och dokumentation.

Gotländska folkdräkter är svenska folkdräkter från Gotland. Gotland har tre dräkter, två kvinnliga och en manlig.[1]

I tabellen nedan ses en förteckning över de 3 gotländska folkdräkterna. I tabellen ses var dräkten kommer ifrån, om det är en kvinno- eller mansdräkt, om den är dokumenterad, rekonstruerad eller komponerad, när den återupptogs i bruk, om det finns varianter samt om det finns ytterplagg. Tabellen bygger på Ulla Centergrans inventering av folkdräkter i Sverige 1988-1993, som publicerades i bokform av Nämnden för hemslöjdsfrågor och LRF:s kulturråd 1993. Syftet var att underlätta för den som ville skaffa sig en egen dräkt att lättare få en överblick över de som fanns.

DräktKönUrsprungÅterupptogsFinns varianterYtterplaggKälla
GotlandsdräktKvinnaKomponerad1915[1]
GotlandsdräktManKomponerad1952Tröja[1]
GotlandsklänningKvinnaRekonstruerad1935Ja[1]

Referenser

  1. ^ [a b c d] Centergran, Ulla (1993). Dräkter i våra bygder - förteckning över det vi brukar kalla folkdräkter. sid. 24-25 

Media som används på denna webbplats

Gotländsk folkdräkt år 1915.tif
Ella Hellgren konstruerade en Gotländsk folkdräkt år 1915 med hjälp av bevarade dräktdelar, minnen och dokumentation. Reslutatet blev två kvinnordräkter: "Ung flickas gillesdräkt" och "Ungmors gilledräkt" samt en mansdräkt. Idag finns det fem olika Gotlandsdräkter.

Den vanligaste består av: Vit blus med rynkad trädd tyllspets runt halsen samt breda vecksydda ärmlinningar, även de med tyll. Kjol i rött eller grönt, av kläde eller vadmalstyg. Väst/livstycke som når ett stycke nedanför midjan och är av röd, blommig ylledamast. Den kan även vara sidenbrokerad med röd bottenfärg. Det är försett snörhål samt snörkedja och snörnål av silver.

Röd bindmössa eller vit klut, vitt förkläde, vita ullstrumpor med röd häl samt en broderad väska i samma material som västen.