Fluorsköljning
Fluorsköljning innebär att man sköljer tänderna med en lösning som innehåller fluor, i syfte att stärka tandemaljen och förebygga karies. Det är ett komplement till att borsta tänderna med tandborste och tandkräm. Fluorsköljning förekommer bland annat i skolor och kan genomföras av en tandhygienist eller tandsköterska, inofficiellt även kallad "fluortant".
Sverige
Från 1960-talet och fram till början av 1990-talet var fluorsköljning ett obligatoriskt inslag bland låg- och mellanstadieelever i svenska skolor. Av besparingsskäl upphörde den obligatoriska fluorsköljningen. Under 2000-talet har det åter blivit vanligare i skolorna. En del skolor erbjuder även fluorsköljning till eleverna i samband med skollunchen.
Referenser
- Fluortanten. Folktandvården Stockholm. Läst 8 augusti 2017.
- Fluortanten. Fluortanten.se. Läst 4 september 2012.
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Sörmlands museum, Licens: CC BY-SA 4.0
Liten mugg av svagt rosafärgad plast. Måttsatts på kanten, 10 ml-Dsk (= dessertsked) , 20 ml samt 30 ml- 2 Msk(= matsked). I botten inpressat varumärke W eller M samt liten kontrollsiffra från 1 till 6 (2 saknas).
Muggarna använda vid fluorsköljning i skolorna, vilket förekom från 1960 talet till 1980 tal beroende på skola. Materialet kom från en numera obekant pensionerad "fluortant" på Nicolaiskolan. Fluorsköljning planeras återkomma hösten 2007 eftersom forskning visat att fluor i tandkräm inte var en tillräckligt effektiv åtgärd. Se tidningsartikel SN 2007-09-18.
Agneta Järnankar, 14 år gammal år 1965 skriver i sin dagbok i samband med flytt till Sundsvall, årskurs 8: "På måndagarna på svensktimmarna så händer följande: En tant kommer in med en bricka med muggar med fluor i. Vi får en var sin mugg och vi ska ha fluoret i munnen. Tre minuter efter vi fick muggarna kommer tanten tillbaka och tar med sig muggarna när hon går ut igen" Se vidare bilaga.
“SLM 31912 1-16 - Muggar använda vid fluorsköljning i skolorna,” Sörmlands museum, hämtad 6 mars 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/316609.