Finska Konstföreningen
Finska Konstföreningen (finska: Suomen Taideyhdistys) grundades 1846 i Helsingfors med syfte att stödja den finländska bildkonsten och främja ett allmänt konstintresse.
En av stiftarna var Zacharias Topelius, som också var föreningens sekreterare i mer än 20 år.[1] En annan som var med från början var Nils Abraham Gyldén.
Föreningen delar bland annat ut stipendier och anordnar utställningar.
Finska Konstföreningen har tidigare drivit konstutbildning i Helsingfors och Åbo. År 1848 öppnades Finska Konstföreningens ritskola i Helsingfors och 1852 övertog konstföreningen Åbo ritskola och öppnade Finska Konstföreningens ritskola i Åbo.
Ritskolan i Helsingfors övertogs 1939 av Finlands konstakademi och omdöptes till Finlands konstakademis skola. Den inrymdes liksom konstföreningens samlingar i Ateneum-byggnaden, förstatligades på 1970-talet och blev Bildkonstakademin. Ritskolan i Åbo har efter ombildningar blivit konstfakulteten vid Åbo yrkeshögskola.
Priser
Föreningen delar årligen ut fyra priser: Dukatpriset, Hederspriset, Litteraturpriset och William Thuring-priset.
Litteratur
- Susanna Pettersson: Finska Konstföreningen och uppkomsten av sedvänjor vid offentligt samlande i Finland, i tidskriften Valör nr 3/2000, Konstvetenskapliga Institutionen vid Uppsala Universitet
Källor
- Annmaj Rönning: Åbos ritskolas tidiga skeden på Biskopsgatsområdet, baserad på Margareta Willner-Rönnholm: Konstnärsslit och vardagsdröm. Åbo Ritskola 1830-1981, 1996, ss 11-110
- Finska Konstföreningens webbplats