Filtrerpapper
Filtrerpapper är ett halvgenomsläppligt papper som placeras i vägen för ett vätske- eller gasflöde för att avskilja små fasta partiklar. Ett vanligt filtrerpapper är plant och cirkulärt och trattar anpassade till vikta sådana filtrerpapper har en spetsvinkel på (strax under[1]) 60°.
Kemisk användning
Vid kvantitativa kemiska analyser är det i av stor vikt, att det använda papperets halt av oorganiska beståndsdelar (dess askhalt) är så liten som möjligt.[2] Historiskt har det filtrerpapper, som tillverkas i svenska Grycksbo av Munktell Filter haft stor internationell spridning. Det renaste filtrerpapperet behandlades förr i regel med saltsyra och ofta även med fluorvätesyra, för att så noga som möjligt befrias från askbeståndsdelar, och bestå av nästan helt ren cellulosa.
Se även
Källor
- ^ strax under för att få en spalt mellan tratten och pappret, men "för säkerhets skull" gör man den andra vikningen bara nästan rätvinklig och öppnar sedan det större av de två "facken". Än mer effektivt blir det om man veckar filterpappret - se avsnittet Filtrering på Naturvetenskap.nu.
- ^ Filtrerpapper i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1908)