Falsterbohus
Falsterbohus har använts som namn på flera borgar i Falsterbo i Skåne. Den första byggdes i mitten av 1200-talet. Den byggnad som idag kallas Falsterbohus byggdes 1908 av det lokala järnvägsbolaget för bibanan till Vellinge för att öka passagerarunderlaget. Det byggdes som badhotell och hade under en period ett kasino. Det ritades av arkitekten Sigge Cronstedt.[1] Under andra världskriget fungerade anläggningen som karantän för baltiska och svensk-tyska flyktingar. Idag har hotellet ombildats till bostadsrättsförening.
Den nuvarande byggnaden med namnet har koordinater 55°23′12.44″N 12°49′50.37″Ö / 55.3867889°N 12.8306583°Ö medan borgruinen har koordinater 55°23′10.45″N 12°49′45.15″Ö / 55.3862361°N 12.8292083°Ö.
Historia
1311 nämns Falsterbohus för första gången i bevarade historiska källor i samband med att den ursprungliga borgen förstördes i en attack från hanseatiska styrkor riktade mot den danske kungen Erik Menved. Några år senare byggdes en ny borg som återigen förstördes, den här gången av svenska styrkor.
Borgen uppfördes igen och i slutet av 1300-talet flyttade kungens fogde från Skanörs borg till Falsterbohus, då den senare borgen var i bättre skick och dessutom var bättre befäst. Detta var även i samband med att den ekonomiskt mycket viktiga Skånemarknaden försköts från Skanör till Falsterbo. Olof av Danmark och Norge, son till drottning Margareta dog på Falsterbohus år 1387.
Skånemarknaden minskade i betydelse under 1400-talet, och när fogdeämbetet, som var kungens ställföreträdare i alla väsentliga avseenden, flyttade till Malmöhus kom Falsterbos strategiska betydelse att avsevärt förminskas. Borgen kom att rivas 1596.
Det har gjorts ett antal arkeologiska utgrävningar där borgen stod. Den första gjordes i början av 1900-talet av Georg J:son Karlin, Kulturhistoriska museet i Lunds grundare, och den andra gjorde 1934-35 av Ragnar Blomqvist. Den senare utredningen är den som bedöms ha störst historisk vikt. De flesta arkeologiska fynd finns i Stockholm, men de från den tidigare undersökningen finns på Kulturhistoriska museet i Lund och Falsterbo museum i Falsterbo.
Borgen bestod av en nästan kvadratisk muromgärdad borggård, cirka 33 meter lång och 28 meter bred. Borgen var anlagd på en konstgjord kvadratisk holme med måtten 42 x 42 meter. En ungefär tolv meter bred inre vallgrav omslöts därefter av en nästan lika bred vall, som i sin tur har varit omslutet av en yttre vallgrav, också den cirka tolv meter bred. Mot havssidan var vallen anlagd på sex stora pråmar som sänkts som fundament. I vallens sydöstligaste hörn har det hittats rester av en kalkugn som förmodligen legat intill det öppna havet utanför. En stenbarriär utanför den yttre vallgraven har fungerat som vågbrytare mot havet som vid storm och högvatten hotat hela borganläggningen.
Källor
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Falsterbohus.
- Falsterbo 5:1, Riksantikvarieämbetet
- Falsterbo, i Carl Martin Rosenberg: Geografiskt-statistiskt handlexikon öfver Sverige, Stockholm 1882-1883
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Hedning, Licens: CC BY-SA 4.0
The ruins of Falsterbohus, Skåne, Sweden
Författare/Upphovsman: User:Grillo, Licens: CC BY-SA 3.0
Falsterbohus från muren på ruinen