Första hjälpen
Första hjälpen kan vara allt från att ta hand om småsår och skavsår men även direkt livsuppehållande åtgärder i väntan på ambulans. Första hjälpen skall inte blandas ihop med prehospital vård där det är sjukvårdspersonal som hjälper på olycksplatsen t.ex. ambulans. Första hjälpen är de åtgärder som allmänheten utför. Det kan till exempel vara att arbeta efter minnesregeln L-ABC vilket är en förkortning av den prioritetsordning som gäller vid en insats, Livsfarligt läge, Andning, Blödning, Cirkulationssvikt. Akutsjukvården använder sig av L-ABCDE.
Vem som helst, envar, får lov att ge första hjälpen; den kan ges var och när som helst. Detta då snabbt insatta åtgärder som vidtas kan rädda livet eller förhindra att skadan eller sjukdomen förvärras hos en akut skadad eller insjuknad[1].
I Sverige skall finnas rutiner och lämplig utrustning med tillhörande aktuell utbildning för första hjälpen och krisstöd på alla arbetsplatser anpassat utifrån arbetsplatsens risker, med vissa få undantag, enligt arbetsmiljöverkets Arbetarskyddsstyrelsens föreskrift AFS 1999:7[2].
HLR rådet samt röda korset har tagit fram standardiserade utbildningsprogram för första hjälpen utbildningar i Sverige[3].
Se även
- Akutmottagning
- Akutsjukvård
- Akut omhändertagande (Vanligen kallad ABC, ABCDE, LABC eller LABCDE)
- Hjärt-lungräddning (HLR)
Källor
- ^ Räddningsverket / MSB (2008). Säkerhetsguide för evenemang
- ^ ”Första hjälpen och krisstöd (AFS 1999:7), föreskrifter”. Arbetsmiljöverket. https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/forsta-hjalpen-och-krisstod-afs-19997-foreskrifter/. Läst 20 september 2020.
- ^ ”Första hjälpen 2021”. HLR-rådet. https://www.hlr.nu/forsta-hjalpen/. Läst 13 september 2023.
Externa länkar
- Första hjälpen - 1177 Vårdguiden
- Första hjälpen guide
- Första hjälpen kurser
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Johanchristell99, Licens: CC BY-SA 4.0
HLR och första hjälpen utbildning för undersköterskor. På bilden används en HLR-övningsdocka från Laerdal. På bilden använder studenterna även en pocketmask för att kunna göra inlåsningar samtidigt som de håller en fri luftväg.
Akutsjukhus.