Första Tjetjenienkriget

Första Tjetjenienkriget

Rysk helikopter nedskjuten av tjetjenska separatister
Ägde rum1994-1996
PlatsTjetjenien, delar av Ingusjien, Stavropol kraj och Dagestan
UtfallVapenvila
Casus belliAtt införliva Tjetjenien i Ryska Federationen
Stridande
Ryssland Ryssland Tjetjenska republiken Itjkerien
Befälhavare och ledare
Pavel GratjovDzjochar Dudajev
Aslan Maschadov
Styrka
Ryssland Ryssland 38 000 (December 1994)
70 500 (Februari 1995)
6 000 (Tjetjenska uppgifter)
20 000–40 000 (Ryska uppgifter)
Förluster
Militära:
Minst 5 000 (Ryska uppgifter)
Civila:
Minst 161 utanför Tjetjenien[1]
Militära:
Minst 17 000 (Ryska uppgifter)
Civila:
35 000 - 100 000 (inkluderat etniska ryssar)

Första Tjetjenienkriget utbröt då ryska styrkor försökte återerövra utbrytarrepubliken Tjetjenien i Nordkaukasien under en tvåårsperiod från 1994 till 1996.

Början av kriget

Det tjetjenska regeringssätet i Groznyj förstört under kriget.

Efter Sovjetunionens fall ställde tjetjenerna självständighetskrav på Ryssland och ville bli en självstyrande stat, men Rysslands president Boris Jeltsin inledde aldrig seriösa förhandlingar med tjetjenerna. I september 1991 avgick regeringen för den autonoma republiken Tjetjenien-Ingusjien efter påtryckningar från den tjetjenska självständighetsrörelsen, vars ledare var den tidigare generalen för det sovjetiska flygvapnet, Dzjochar Dudajev. Efter ett folkval där Dudajev vann överlägset blev han president, och förklarade landet självständigt. Jeltsin avsatte trupper till Tjetjeniens huvudstad Groznyj i november 1991, men de drogs senare tillbaka. I juni 1992 delades Tjetjenien-Ingusjien i två, och Ingusjien blev del av Ryssland. I augusti 1994 påbörjade väpnade rebeller ett försök att störta president Dudajev vilket ledde till inbördeskrig, där Ryssland stödde rebellerna, bland annat genom att med ryska elitkommandon i oktober 1994 försöka erövra och avsätta den tjetjenska regeringen. De misslyckades och 60 ryska soldater tillfångatogs och visades upp i TV. Flygbombningar mot Groznyj och en större invasion av ryska styrkor inleddes därefter. I december enades Dudajev och den ryska försvarsministern om att inte använda mer väpnat våld, men bara fem dagar senare invaderade ryska trupper Tjetjenien.

Följderna

Boris Jeltsin hoppades på hårda framryckningar som snabbt skulle tvinga Tjetjenien att kapitulera, men kriget blev istället utdraget och blodigt. Tjetjenska soldater åstadkom förnedrande nederlag på ryska trupper och Moskva svarade med artilleri och flygbombningar, vilket dödade stora mängder civila tjetjener och ryssar. I januari 1995 anföll Ryssland Groznyj till priset av flera tusen ryska soldater och uppemot 25 000 civila. En typisk rysk taktik var just att använda sig av artilleri och flyganfall, medan de mindre välutrustade tjetjenerna använde sig av gerillataktik och minerade vägar samt organiserade kidnappningar för att sätta press på den ryska ledningen. Ryssarna gjorde sig vid upprepade tillfällen skyldiga till närmare systematiska krigsförbrytelser som tortyr och regelrätta avrättningar.

Slutet av kriget

I och med rapporter om de ryska övergreppen mot civilbefolkningen och rapporteringar om de misslyckanden de ryska trupperna led när de inte lyckades få bukt med de tjetjenska motståndsmännen så reagerade icke-ryssar starkt. Många blev missnöjda med regeringen och president Jeltsin, och det blev i presidentvalet 1996 en av Jeltsins största motgångar. Många etniska grupper gjorde egna försök till självständighet runt om i landet, med bakgrund av de ryska truppernas oförmåga att besegra tjetjenerna. Andra motståndsformer var bland annat att andra autonoma stater i Ryssland stiftade lagar som hjälpte de värnpliktiga från sina egna områden som inte ville gå med i kriget mot Tjetjenien.

En pojke framför ett brinnande hus i Tjetjenien.

Det blev allt mer uppenbart att ryska armén inte kunde kuva tjetjenerna trots sitt övertag i antal soldater, vapen och tillgång till stridsflyg. Med ett presidentval som närmade sig allt mer blev Jeltsin tvungen att göra någonting för att få slut på konflikten. Man hade lyckats döda president Dzjochar Dudajev i april 1996 med två missiler när han använde sig av en satellittelefon, men rebellerna gav sig inte och motståndet fortsatte. En spridd demoralisering bland de ryska styrkorna i området fick Jeltsin att utlysa en ensidig vapenvila 1995 och att börja dra tillbaka trupper ett år senare. Jeltsin mötte tjetjenska rebelledare för första gången den 27 maj 1996 och förhandlade fram en vapenvila. Den 28 augusti 1996 framförhandlade Jeltsins nationella säkerhetsrådgivare Aleksandr Lebed ett avtal om vapenvila med de tjetjenska ledarna[2], och ett fredsavtal undertecknades formellt i maj 1997. Officiella ryska siffror är 5 500 döda ryska soldater, men andra uppskattningar säger 14 000. Civila döda beräknas mellan 50 000 och 200 000, och tjetjenska rebeller beräknas ha förlorat mellan 11 000 och 30 000 man.

Konflikten blossade åter upp 1999 och det andra Tjetjenienkriget pågick därefter fram till april 2009.

Referenser

  1. ^ 120 i Budjonnovsk-attentatet, och 41 i Salman Radujevs gisslantagande
  2. ^ Kristofer Milton, Linus Lovén (2 september 2004). ”Tjetjenienkrigets inverkan på den ryska demokratin”. Lunds universitet. https://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1332730&fileOId=1332731. Läst 9 oktober 2022. 

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Evstafiev-chechnya-boy-house-burns.jpg
Författare/Upphovsman: Photo: Mikhail Evstafiev, Licens: CC BY-SA 3.0
A Chechen stands in the street during the battle for Grozny.
Evstafiev-chechnya-palace-gunman.jpg
Författare/Upphovsman: Photo: Mikhail Evstafiev, Licens: CC BY-SA 3.0
A Chechen fighter stands near the government palace building during a short lull in fighting in Grozny, Chechnya.
Middle emblem of the Armed Forces of the Russian Federation (27.01.1997-present).svg
Emblem of the Russian Federation`s Armed Forces; here: universal / all-embracing to all armed forces branch
  • «Armed Forces of the Russian Federation»
  • design from January 27, 1997.
Evstafiev-helicopter-shot-down.jpg
Författare/Upphovsman: Фото: Михаил Евстафьев, Licens: CC BY-SA 3.0
A Russian Mi-8 helicopter shot down by Chechen fighters near the Chechen capital, Grozny.