Förskoleklass

Tomas Eneroth (S) med en förskoleklass i Skåne, 2017.

Förskoleklass, tidigare årskurs 0, sexårsgrupp eller sexårsverksamhet, är en skolform i Sverige, motsvarande den finländska förskolan. Mellan 1998 och 2018 var den frivillig under namnet förskoleklass. Från hösten 2018 är den obligatorisk.[1] Bestämmelserna om förskoleklassen regleras i skollagen och Läroplanen (Lgr22). Från och med det år ett barn fyller sex år är kommunen skyldig att erbjuda plats i förskoleklass. Barn kan börja från fem års ålder. Förskoleklassen är avgiftsfri och omfattar minst 525 timmar under ett läsår.

I förskoleklassen leder förskollärare och grundskollärare verksamheten. Ofta är skolbarnsomsorgen en integrerad verksamhet där förskoleklassen pågår innan lunch och fritids tar vid efter lunchrasten. Det kan medföra att en fritidspedagog är aktiv även i förskoleklassverksamheten.

I Finland kallas motsvarande verksamhet förskola, medan den finländska verksamheten för barn under sex år, som motsvaras av förskola i Sverige, kallas daghem eller dagvård.

Historia

Den 1 april 1976 införde Sverige en skyldighet för kommunen att erbjuda plats i förskola för samtliga 6-åringar 525 timmar per kalenderår, vilket kallades allmän förskola. På den tiden var det antingen heltidsförskola (tidigare daghem/dagis) eller deltidsförskola (tidigare lekskola/lekis) som gällde.

Under 1970-talet införde många förskolor i Sverige så kallad sexårsträning för sexåringarna, på heltidsförskolorna ersatte de ofta vilostund för sexåringarna, då många barn inte ville vila.

Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet debatterades det allt oftare i Sverige att sänka skolstartsåldern från det år barnen fyller sju till det år barnen fyller sex. I samband med detta började man på allt fler platser i Sverige att starta verksamhet för sexåringar vid grundskolorna. När denna verksamhet inleddes kallades den först för sexårsgrupp eller sexårsverksamhet, och därefter årskurs 0.

Då förskoleklassen infördes som begrepp överfördes skyldigheten för kommunerna till att erbjuda plats i förskoleklass istället. Från och med höstterminen 2018 är förskoleklassen obligatorisk.[1]

År 2021 kom regeringen med förslag om att i framtiden slopa förskoleklass och istället låta förskoleklassen få bli årskurs ett i grundskolan, och lågstadiet bli fyraårigt. Detta förslag skulle då börja gälla 2026.[2]

Se även

Källor

  • Barn, elever och personal - riksnivå, 2005, Skolverket, rapport 277

Externa länkar

Företrädare:
Förskola
Utbildning i Sverige
6–7 år
Efterträdare:
Grundskola

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
20171027 forsta spadtag fyrspar Arlov Lund 50A0201 (37255379134).jpg
Författare/Upphovsman: News Oresund, Licens: CC BY 2.0

Idag var Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på plats i Åkarp för att ta första spadtaget till byggandet av den nya fyrspåriga järnvägen mellan Lund och Arlöv. De fyra spåren väntas vara färdiga 2024 och då kommer ytterligare 200 tåg per dygn kunna trafikera sträckan.

Photo: News Øresund - Sofi Eriksson © News Øresund - Sofi Eriksson (CC BY 3.0).

Det var många som samlades vid stationen i Åkarp, mellan Lund och Malmö, under fredagsmorgonen då det första spadtaget för spårbyggandet skulle tas av infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) och en förskoleklass. Spadtaget var i form av handavtryck i en betongplatta som senare ska pryda en av de gångtunnlar som ska byggas längs sträckan. – Det här är en jätteviktig satsning som inte bara påverkar Skåne utan hela den södra stambanan. Jag som bor i Växjö till exempel får det mycket enklare att ta mig till Malmö och Kastrup, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), till News Øresund innan han gick för att sätta handen i betongmassan.

Han underströk också att satsningen kommer att innebära många nya jobb framöver då fyrspårbygget och övriga planerade infrastruktursatsningarna enligt Trafikverket kommer att skapa 235 000 jobb inom elva år.

Även Henrik Fritzon (S), Regionstyrelsens ordförande i Skåne, var glad över att byggandet äntligen är igång. – Idag är en stor dag för Skåne. Kapaciteten kommer att öka för både gods- och fjärrtrafik, men framförallt för våra regionala resenärer som åker till jobbet varje dag, sa han till News Øresund.

– Det har ju varit ganska mycket bök med att få till det här och att bygga ut järnvägen i en sån här urban miljö är ju komplicerat och naturligtvis har både kommuner och boende synpunkter om det, sa Henrik Fritzon.

Däremot återstår ett fullständigt beslut för den tre kilometer långa sträckan från Flackarp till Lund. För att den ska kunna byggas i samma process som de åtta kilometer som påbörjas nu måste järnvägsplanen bli godkänd i april 2020 – vilket kan komma att försenas om planen stöter på motstånd i form av överklaganden. Men Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare för fyrspårbygget på Trafikverket, tror att det kommer att gå. – Min ambition är att vi ska bygga fyra spår hela vägen. Det är en del av mitt program och jag försöker få till det så att vi kan göra det samtidigt och därmed spara både tid och pengar. Men om vi inte gör det nu så kommer det ske i en kommande etapp, säger han till News Øresund.

Om de sista tre kilometrarna in till Lunds station inte bli färdiga i takt med de övriga spåren kommer det främst få konsekvenser vid tågstörningar. (News Øresund – Sofi Eriksson)

Photo: News Øresund - Sofi Eriksson © News Øresund - Sofi Eriksson (CC BY 3.0).

Detta verk av News Øresund är licensierat under en Creative Commons Erkännande 3.0 Unported-licens (CC BY 3.0). Bilden får fritt publiceras under förutsättning att källa anges. .The picture can be used freely under the prerequisite that the source is given. News Øresund, Malmö, Sweden News Øresund är en oberoende regional nyhetsbyrå som är en del av det oberoende dansk-svenska kunskapscentrat Øresundsinstituttet.. <a href="http://www.newsoresund.org" rel="nofollow">www.newsoresund.org</a>.

<a href="http://www.oresundsinstituttet.org" rel="nofollow">www.oresundsinstituttet.org</a>