Försäkringsöverdomstolen

Rättsinstanser i Sverige
Sveriges riksvapen
Denna artikel tillhör en artikelserie
Allmänna domstolar
Tingsrätt
Hovrätt
Högsta domstolen
Förvaltningsdomstolar
Förvaltningsrätt
Kammarrätt
Högsta förvaltningsdomstolen
Särskilda domstolar
Mark- och miljödomstolar
Mark- och miljööverdomstolen
Migrationsdomstolen
Migrationsöverdomstolen
Patent- och marknadsdomstolen
Patent- och marknadsöverdomstolen
Tryckfrihetsdomstol
Specialdomstolar
Arbetsdomstolen
Hyresnämnd
Arrendenämnd
Försvarsunderrättelsedomstolen
Skiljenämnd
Se även
Rättsväsen
Domstol
Sverige-portalen

Försäkringsöverdomstolen (FÖD) var en domstol i Sverige. Den avgjorde, som sista instans inom sjukförsäkringsområdet, mål rörande socialförsäkringen, främst den allmänna försäkringen, yrkes- och arbetsskadeförsäkringen samt arbetslöshetsförsäkringen. Fram till 1982 avgjorde domstolen även mål rörande socialförsäkringsavgifter.[1]

Domstolen inrättades den 1 juli 1961 med namnet Försäkringsdomstolen. Ursprungligen kunde beslut från Riksförsäkringsverket, Försäkringsrådet och Tillsynsmyndigheten för erkända arbetslöshetskassor överklagas till Försäkringsdomstolen. I samband med att försäkringsrätterna inrättades den 1 januari 1979 ändrades domstolens namn till Försäkringsöverdomstolen. Den blev då en överinstans till försäkringsrätterna eller, i vissa fall, Arbetsmarknadsstyrelsen. Dessutom kunde Arbetsmarknadsstyrelsen självmant underställa vissa ärenden Försäkringsöverdomstolens prövning.[1]

Försäkringsrätterna och Försäkringsöverdomstolen avskaffades den 1 juli 1995. Socialförsäkrings- och bidragsmålen övertogs då av de allmänna förvaltningsdomstolarna. Därmed blev Regeringsrätten (numera Högsta förvaltningsdomstolen) högsta instans inom det som tidigare var Försäkringsöverdomstolens kompetensområde.[2]

Domstolens chef, försäkringsöverdomstolspresidenten[3], innehade troligtvis Sveriges längsta officiella titel.[källa behövs]

Presidenter

Källor

Media som används på denna webbplats

Coat of arms of Sweden.svg
Författare/Upphovsman: Sodacan, Licens: CC BY-SA 4.0
Lilla riksvapnet

Lag (1982:268) om Sveriges riksvapen (riksdagen.se)

1 § Sverige har två riksvapen, stora riksvapnet, som också är statschefens personliga vapen, och lilla riksvapnet. Riksvapnen används som symboler för den svenska staten.
Stora riksvapnet bör endast när det finns särskilda skäl användas av andra än statschefen, riksdagen, regeringen, departementen, utrikesrepresentationen och försvarsmakten.
Statschefen kan ge andra medlemmar av det kungliga huset tillåtelse att som personligt vapen bruka stora riksvapnet med de ändringar och tillägg som statschefen bestämmer.

2 § Stora riksvapnet utgörs av en blå huvudsköld, kvadrerad genom ett kors av guld med utböjda armar, samt en hjärtsköld som innehåller det kungliga husets dynastivapen.

Huvudsköldens första och fjärde fält innehåller tre öppna kronor av guld, ordnade två över en. Huvudsköldens andra och tredje fält innehåller tre ginbalksvis gående strömmar av silver, överlagda med ett upprest, med öppen krona krönt lejon av guld med röd tunga samt röda tänder och klor.
Hjärtskölden är kluven. Första fältet innehåller Vasaättens vapen: ett i blått, silver och rött styckat fält, belagt med en vase av guld. Andra fältet innehåller ätten Bernadottes vapen: i blått fält en ur vatten uppskjutande bro med tre valv och två krenelerade torn, allt av silver, däröver en örn av guld med vänstervänt huvud och sänkta vingar gripande om en åskvigg av guld samt överst Karlavagnens stjärnbild av guld.
Huvudskölden är krönt med en kunglig krona och omges av Serafimer ordens insignier.
Sköldhållare är två tillbakaseende, med kunglig krona krönta lejon med kluvna svansar samt röda tungor, tänder och klor. Lejonen står på ett postament av guld.
Det hela omges av en med kunglig krona krönt hermelinsfodrad vapenmantel av purpur med frans av guld och uppknuten med tofsprydda snören av guld.
Stora riksvapnet får brukas även utan ordensinsignier, sköldhållare, postament eller vapenmantel.

3 § Lilla riksvapnet består av en med kunglig krona krönt blå sköld med tre öppna kronor av guld, ordnade två över en.

Skölden får omges av Serafimerordens insignier.
Såsom lilla riksvapnet skall också anses tre öppna kronor av guld, ordnade två över en, utan sköld och kunglig krona.
Myndigheter som använder lilla riksvapnet får till vapnet foga emblem som symboliserar deras verksamhet. Innan ett vapen med sådant tillägg tas i bruk, bör yttrande inhämtas från statens heraldiska nämnd.