För hennes skull

För hennes skull
GenreKomedi
RegissörPaul Merzbach
ProducentVilhelm Bryde
ManusPaul Merzbach
SkådespelareGösta Ekman
Inga Tidblad
Håkan Westergren
Stina Berg
Calle Hagman
Albert Ranft
OriginalmusikJules Sylvain
FotografJ. Julius
KlippningPaul Merzbach
ProduktionsbolagFilm AB Minerva
Premiär11 augusti 1930
Speltid101 minuter
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb Elonet

För hennes skull är en svensk komedifilm från 1930 i regi av Paul Merzbach. Den var den första svenska ljudfilmen (talfilm) som helt och hållet spelades in i Sverige.[1] I huvudrollerna ses Gösta Ekman och Inga Tidblad.

Handling

Det unga paret Sigvard Löfgren och hans hustru Isabella eftersöks ständigt av olika företag där de handlat på räkning. Sigvard är en fotbollstokig handelsresande och Isabella arbetar som sekreterare på en teateragentur som söker artister till en revy.

Gunnar Lanner, son till en pälshandlare och som själv målar modedockor ska gå upp på teaterbyrån och försöka kräva Isabella på pengar för pälsen som hon inte har gjort några avbetalningar på flera månader.

När Gunnar anmäler sig i luckan hos Isabella tror hon att han är platssökande, han får ett nummer och ropas in till teaterdirektören.

Där inne ber man honom sjunga och lite förvånat så sjunger han "Isabell" och sedan vill han ha pengarna för pälsen som Isabella är skyldig honom.

När teaterdirektören för höra historien tycker han att det hela är lustigt och charmigt och vill göra en sketch av det hela. Gunnar Lanner debuterar nu på scenen spelandes sig själv och gör succé. Samtidigt dras Gunnar och Isabella allt mer till varandra.

Om filmen

Filmen premiärvisades 11 augusti 1930 på biografen Palladium i Stockholm. Filmen spelades in i Filmstaden Råsunda med exteriörer från Centralstationen och Skansen i Stockholm av J. Julius. För koreografin svarade Axel Witzansky och Isaac Grünewald engagerades som scenograf för revyscenerna.

Som förlaga anges Gösta Ekmans memoarer Den tänkande August som utgavs 1928 - detta överensstämmer dock inte med filmens handling. Samtidigt med inspelningen gjordes en tysk version med titeln Mach' mir die Welt zum Paradies.

Rollista i urval

Inga Tidblad tillsammans med Håkan Westergren i För hennes skull.
Annons i DN den 10 augusti 1930.

Musik i filmen

DVD

Filmen gavs ut på DVD 2017.

Källor

Externa länkar

Media som används på denna webbplats

Palladium annons 1930.jpg
Biografannons för den första svenskproducerade talfilmen 10 augusti 1930 på "Palladium" i Stockholm
Håkan Westergren and Inga Tidblad.jpg
Inga Tidblad tillsammans med sin man Håkan Westergren i den första svenskproducerade talfilmen, För hennes skull, som hade premiär i augusti 1930 i regi av den tyska dramatikern Paul Merzbach. Filmen spelades in i Råsunda och dekoren ritades av Isaac Grünewald.