Exemptmetoden
Exemptmetoden är ett tillvägagångssätt för skattemyndigheter och skattedomstolar i olika stater att förhindra att dubbelbeskattning sker.
Exemptmetoden (undantagsmetoden) medför att inkomst helt eller till viss del undantas från beskattning i en stat oftast därför att den beskattas i en annan stat.
Denna metod är föreslagen i artikel 23 A i OECD:s modellavtal som en av två metoder för att undvika dubbelbeskattning.[1] Den andra metoden som föreslås är creditmetoden.
Det finns flera varianter
- full exempt (hel befrielse) eller
- exempt med progressionsuppräkning
Full exempt innebär att den skattskyldige medges avräkning för hela den skatt han betalt i en annan stat. Detta betyder med andra ord att inkomsten är skattefri.
Ett internationellt exempel är att skattefrihet råder i Norge för alla bolag för den aktieutdelning de erhållit. Beslutet är motiverat av att kedjebeskattning annars skulle uppkomma.[2]
Exempt med progressionsuppräkning tillämpas endast där progressiv skatt kan tillämpas och där sådan medgivits i ett dubbelbeskattningsavtal som till exempel i 3 § lagen (1991:673) om dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Frankrike.[3]
Förfarandet ska användas endast om detta leder till högre skatt.
Noter
- ^ Artikel 23 A http://www.oecd.org/dataoecd/52/34/1914467.pdf
- ^ http://www.statsbudsjettet.no/Statsbudsjett-2005/English/?pid=11332#hopp Arkiverad 22 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine.
- ^ https://lagen.nu/1991:673#P3
Litteratur
- Skatteverket Metoder för att undvika internationell dubbelbeskattning [1]