Excentrisk anomali

Excentrisk anomali, betecknas: E (för en planet:) vinkel mellan perihelium och planetens position projicerad på en cirkel med samma radie och samma centrum som halva storaxeln för banellipsen mätt i banellipsens origo.

Den excentriska anomalin är relaterad till medelanomalin genom Keplers ekvation:

där är banans excentricitet och är planetens medelanomali. Denna ekvation saknar en sluten lösning för för givna och . Ekvationen löses i praktiken med en numerisk iterativ metod, till exempel Newton-Raphsons metod. Om är litet kan istället en trunkerad serieutveckling användas:


Den excentriska anomalin för punkten P är vinkeln E. Ellipsens mittpunkt ligger i C och dess brännpunkt (fokus) i F. Den radiella positionsvektorn r utgår från brännpunkten F, inte från ellipsens centrum C. Storaxelns hjälpcirkel har radien a; lillaxelns hjälpcirkel har radien b. Den sanna anomalin betecknas i denna figur med men brukar ofta också betecknas med

När den excentriska anomalin har beräknats kan man ur detta beräkna den sanna anomalin, :

och man kan också beräkna planetens avstånd från centralkroppen (solen):

Excentrisk anomali kan även användas för en satellits rörelse runt jorden, eller för en godtycklig himlakropps rörelse runt en annan betydligt större centralkropp.

Se även

Media som används på denna webbplats

Question book-4.svg
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
Eccentric and True Anomaly.svg
Författare/Upphovsman: CheCheDaWaff, Licens: CC BY-SA 4.0
A section of ellipse showing eccentric and true anomaly