Ugglebergen
Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras. (2019-07) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (gärna som fotnoter). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan. |
- För andra betydelser, se Uggleberget.
Ugglebergen, polska: Góry Sowie, tyska: Eulengebirge, tjeckiska: Soví hory, är en brant bergsrygg i i Nedre Schlesiens vojvodskap i sydvästra Polen, utgörande en del av bergskedjan Sudeterna. Den högsta toppen är Wielka Sowa, tyska: Hohe Eule, på 1 015 meter över havet. Bergskedjan avgränsas i nordväst av Bystrzycas (Weistritz) floddal och i sydost av bergspasset vid Srebrna Góra.
Området är ett populärt område för vandrings- och naturturism genom närheten till storstaden Wrocław, och sedan 1991 finns en naturpark och flera vandringsleder i området. De viktigaste turistorterna i regionen är Walim, Jugów och Sokolec.
Under andra världskriget påbörjade Nazityskland anläggandet av ett större bunkersystem och Führerhauptquartier i trakten av Walim samt under slottet Książ (Schloss Fürstenstein) i Wałbrzych, det så kallade Projekt Riese. Tvångsarbetare, koncentrationslägerfångar och krigsfångar arbetade på projektet mellan 1943 och 1945, och omkring 5000 fångar dog under arbetet. Projektet avbröts i slutet av kriget men delar av de halvfärdiga tunnlarna är idag öppna för visningar.
Referenser
- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Eulengebirge, 12 augusti 1907.
- Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Eulengebirge.
Externa länkar
- Wikimedia Commons har media som rör Ugglebergen.
|
Media som används på denna webbplats
Författare/Upphovsman: Tkgd2007, Licens: CC BY-SA 3.0
A new incarnation of Image:Question_book-3.svg, which was uploaded by user AzaToth. This file is available on the English version of Wikipedia under the filename en:Image:Question book-new.svg
(c) Olidudlatdeysok at pl.wikipedia, CC BY-SA 3.0
Widok z Niedźwiedzic na Wielką Sowę.