Esplanad

(c) Pål-Nils Nilsson / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5
Rådhusesplanaden, Gävle
Esplanaden, Sundsvall, 1880
La Rambla i Barcelona i Spanien

En esplanad är ett promenadstråk i en stad, framförallt i en allé i mittsträngen av en bredare gata eller en strandpromenad. Esplanad har även kommit att beteckna själva gatan med promenadstråket. Esplanad i den senare meningen är en variant av boulevard.[1][2]

Historik

Ordet esplanad (av franskans esplanade, ”plan”) var ursprungligen benämningen på en öppen plats framför en befästning, eller där en befästning tidigare stått. Då man i Europa på 1800-talet började riva storstädernas gamla stadsmurar uppstod luckor efter dessa i stadsbebyggelsen, vilka i stället fylldes med breda trädplanterade paradgator och representativa byggnader. Se även Haussmanplanen, Lindhagenplanen och Ringstrasse. En annan likartad beteckning är boulevard som är besläktat med bålverk och liknande ord på nederländska och lågtyska.

Esplanadsystemet i Sverige

Svenska städer hade sällan några befästningar kvar på 1800-talet, med Göteborg som viktigt undantag, varför esplanaderna i stället anlades som brandgator eller som led i en omdaning av stadsbebyggelsen för att få in mer ljus och luft. Ett exempel från Stockholm är Lindhagenplanen från 1866 där det efter kontinentalt mönster föreslogs ett så kallat esplanadsystem, där trädplanterade gator skulle genomkorsa 1600-talets rutnätsstad. I ett esplanadsystem binds viktiga platser samman med breda gator, oftast trädplanterade. Esplanaderna utgörs av boulevarder med träd planterade i mitten eller avenyer med trädrader på båda sidor om körbanan.[källa behövs] De viktiga platserna i esplanaders skärningspunkter utgörs ofta av runda torg, parkytor eller platser för en viktiga byggnader. Esplanaderna skänker staden struktur och underlättar orientering. Parker blir i detta sammanhang särskilda stadsbyggnadselement och allmänna vistelseytor. Esplanadsystemet inspirerade också August Strindberg till dikten med samma namn:

– Vad skall ni bygga här, min vän?
Skall här bli nya Villastaden?
– Här skall ej byggas upp igen!
Här röjes blott för Esplanaden!

– Ha! tidens sed: att riva hus!
Men bygga upp? Det är förskräckligt!
– Här rivs för att få luft och ljus:
Är kanske inte det tillräckligt?

Exempel på esplanader

I Sverige

I andra länder

Unter den Linden i Berlin.

Se även

Källor

Noter

  1. ^ Esplanad, Nationalencyklopedin, hämtad 2011-06-10
  2. ^ Esplanad, Nordisk familjebok (Ugglan)

Media som används på denna webbplats

Gävle - KMB - 16000300030676.jpg
(c) Pål-Nils Nilsson / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5
Notera Av dokumentationsskäl har originalbeskrivningen från Riksantikvarieämbetet behållits. Tillrättalägganden och alternativa beskrivningar bör införas separat från nedanstående information.
Felaktigheter kan även anmälas till denna sida.
Rådhusesplanaden. Bilden troligen från början av 1980-talet.

Motiv: Gävle
Nyckelord: Flygbilder, Riksintressen

Kategori: Stadsmiljö
La Rambla 2009-06-10.jpg
Författare/Upphovsman: Flickr user Oh-Barcelona.com, Licens: CC BY 2.0
La Rambla in Barcelona, viewed from the Columbus statue (10 June 2009).
Sundsvall 1890.jpg
Sundsvall efter branden 1888