Escadron volant

Charlotte de Sauve

Escadron volant (från franskans "Flygande skvadronen") var en term som användes i propagandan mot Frankrikes regent Katarina av Medici under hugenottkrigen, för att beteckna änkedrottning-regentens vackra unga hovdamer, som hon sades ha anställt för att använda dem som politiska spioner genom att utnyttja deras skönhet och sexuella attraktionskraft, och de kallades av protestanterna för "ett stall av horor" och användes för att illustrera det franska Valois-hovets dekadens.[1] Detta tillhör den svarta legenden om Katarina av Medici, jämsides med hennes påstådda användning av gifter, trolldom och hennes politiska intriger.

Sanningsenligheten i detta är diffus. Katarina av Medici hade ett ovanligt stort antal hovdamer, större än de flesta av Frankrikes drottningar. Det var inte ovanligt för hovdamerna att ha kärleksaffärer, vilket accepterades vid hovet. I enskilda fall kan det ha förekommit att Katarina av Medici, om en av hennes hovdamer hade ett förhållande med en inflytelserik man, utnyttjade detta faktum genom att be hovdamen att utverka politiska uppgifter från mannen ifråga. Man vet säkert att detta har hänt ifråga om Katarinas hovdam Charlotte de Sauves relation med Henrik av Navarra 1572. Att Katarina anställde hovdamer i uttryckligt syfte att göra detta och, som propagandan sade, prostituerade sina hovdamer, betraktas däremot som ren förtal och propaganda från misogyna politiska motståndare som ville framställa hovet som dekadent. Det är tvärtom känt att Katarina av Medici kunde avskeda hovdamer som inte visade diskretion med sina kärleksaffärer, som hon gjorde med Isabelle de Limeuil, då denna öppet ertappades med ett sådant förhållande, och föredrog att anställa kvinnor som åtminstone utåt uppträdde med diskretion, moderation och neutralitet.

Se även

Referenser

  1. ^ McIlvenna, Una (2013) ‘A Stable of Whores’? The ‘Flying Squadron’ of Catherine de Medici. In: Akkerman, Nadine and Houben, Birgit, eds. The Politics of Female Households Ladies-in-waiting across Early Modern Europe. Rulers and Elites, 4 . Brill, pp. 179-208. E-ISBN 978-90-04-25839-6. (doi:10.1163/9789004258396_009) (KAR id:54898)

Media som används på denna webbplats