Elevassistent
En elevassistent arbetar i skolan och hjälper elever som behöver särskilt stöd för att kunna följa med i undervisningen. Stödet sker ofta i samråd med lärare.[1] Det kan till exempel handla om läs- och skrivsvårigheter (dyslexi), uppmärksamhetsproblem, psykosociala svårigheter och eller olika typer av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism.[2]
Elevassistenter i Sverige kan ha olika utbildningar och för vissa arbeten krävs kompetens om funktionsnedsättningar. Det finns inriktade yrkesutbildningar vid gymnasieskola, folkhögskola och yrkeshögskola.[3] Omkring 20 000 personer arbetade som elevassistent i Sverige år 2020.[4]
Beskrivning
Elevassistenter kan arbeta med en enskild elev, med flera enskilda elever eller som extra resurs i klassrum och mindre grupper. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att hjälpa eleven eller eleverna att finna ro i sina studier och att hjälpa till att hitta individuella lösningar för att eleven eller eleverna ska kunna tillgodogöra sig kunskap.[5] Det kan också röra sig om att träna elever på vardagliga arbetsuppgifter, att vara ett stöd på raster, i omklädningsrum och på utflykter. Elevassistenten följer ofta eleven eller eleverna under hela skoldagen, vilket även brukar innebära arbete inom fritidsverksamhet.
Se även
Referenser
- ^ Nationalencyklopedin, elevassistent.
- ^ ”Elevassistent”. Framtid.se. https://www.framtid.se/yrke/elevassistent. Läst 12 juli 2021.
- ^ ”Elevassistent”. Arbetsförmedlingen. https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-framtid/hitta-yrken/yrkesgrupper/1362. Läst 12 juli 2021.
- ^ Anna Lena Wallström (16 november 2020). ”Elevassistent - stor yrkesgrupp med oklar roll”. Läraren. Arkiverad från originalet den 19 januari 2021. https://web.archive.org/web/20210119083635/https://www.lararen.se/nyheter/elevassistenter/elevassistent---stor-yrkesgrupp-med-oklar-roll. Läst 11 mars 2021.
- ^ ”Elevassistent”. Kommunal. https://www.kommunal.se/yrke/elevassistent. Läst 13 juli 2021.